Τζουμέρκα:Εδώ όπου η φύση "έχτισε "..το βασίλειό της!
...
Λιθόκτιστα χωριά, φωλιασμένα μέσα σε γυμνούς βράχους, τοξωτά γεφύρια, εντυπωσιακά ποτάμια, ρέματα και επιβλητικοί καταρράκτες, βαθιές χαράδρες και φαράγγια, σπηλιές, τεχνητές λίμνες και απροσπέλαστα δάση, πλούσια χλωρίδα και πανίδα και φυσικά οι ψηλές κορυφογραμμές, από τις πιο άγριες της οροσειράς της Πίνδου.
Αυτά είναι τα Τζουμέρκα! Eνα ορεινό επιβλητικό σύμπλεγμα, που ενώνει τρεις νομούς, των Ιωαννίνων, της Αρτας και των Τρικάλων και φιλοξενεί 65 γραφικά χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται άνω των 2000 μέτρων.
Τα Αθαμανικά Ορη, όπως ονομάζονται αλλιώς, βρίσκονται στην κεντρική Πίνδο. Πήραν την ονομασία τους από τον γιο του Αιόλου, το μυθικό βασιλιά των Μινυών του Ορχομενού της Βοιωτίας, τον Αθάμαντα, ο οποίος κατέφυγε μετά την εκθρόνισή του στα Αθαμανικά όρη και ίδρυσε το βασίλειο των Αθαμάνων.
Οσο για την ονομασία Τζουμέρκα, φέρεται να είναι βλάχικης προελεύσεως, καθώς «τζουμ» στα βλάχικα, σημαίνει απότομη κορυφή. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μέτρα.
Τα Τζουμερκοχώρια
Τα γνωστά και περιβόητα Τζουμερκοχώρια, αποτελούν ένα σύνολο πανέμορφων χωριών και παραδοσιακών οικισμών, με την ιστορία και τη φύση να συνυπάρχουν αρμονικά. Χτίστηκαν μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία, καθώς συνέβαλαν ενεργά, τόσο στον επαναστατικό αγώνα του 1821, όσο και στην αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών.
Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα από τα μέσα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 1943, τα Τζουμερκοχώρια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις εκκαθαρίσεις των Γερμανών κατακτητών. Από το σύνολο των οικιών, περίπου 6.000, πυρπολήθηκε το 1/3 αυτών, συγκεκριμένα 1905 οικίες, ενώ φονεύτηκαν 117 άτομα εκ του αμάχου πληθυσμού, κυρίως υπερήλικες.
Από τα σημαντικότερα χωριά των Τζουμέρκων είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, το Συρράκο, η Αγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι και το Γαρδίκι Τρικάλων. Οπως αναφέραμε και παραπάνω, η ιδιομορφία των Αθαμανικών Ορεων, που αποτελούν τμήμα της μεγάλης οροσειράς της Πίνδου, είναι πως «μοιράζεται» σε τρεις νομούς, όπως φυσικά και τα χωριά του. Ετσι, τα Τζουμερκοχώρια, που μαζί με τους οικισμούς τους φθάνουν τα 65 κατανεμήθηκαν, σύμφωνα και με την τελευταία διοικητική διαίρεση ως εξής: 33 περιλαμβάνονται στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων (Ιωαννίνων), συνολικής έκτασης 300.000 στρεμμάτων, 26 στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων (Άρτας), συνολικής έκτασης 950.000 στρεμμάτων και 6 στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων.
Αξίζει να αναφέρουμε, κατ’ αλφαβητική σειρά, τα Τζουμερκοχώρια: Αγία Παρασκευή, Άγιος Γεώργιος, Άγναντα, Αετορράχη, Αθαμανία, Αθαμάνιο, Αμπελοχώρι, Ανατολική, Ανεμορράχη, Αρματολικό, Βαθύπεδο, Βαπτιστής, Βουργαρέλι, Γαρδίκι, Γραικικό, Δίστρατο, Ελληνικό, Θεοδώριανα, Καλαρρύτες, Κάτω Καλεντίνη, Καλέτζι, Καρίτιανη, Καταρράκτης, Κάψαλα, Κέδρος, Κεντρικό, Κουκούλια, Κράψη, Κτιστάδες, Λάζαινα, Λεπιανά, Ματσούκι, Μεγάλη Γότιστα, Μεγάλη Ράχη, Μεγαλόχαρη, Μελισσουργοί, Μεσούντα, Μικρή Γότιστα, Μικροσπηλιά, Μιχαλίτσι, Μονολίθι, Μυλοκόπειο, Μυστράς, Νεράιδα, Παλαιομοχούστι, Παλαιοχώρι, Παχτούρι, Πετροβούνι, Πηγάδια, Πιστιανά, Πλαίσια, Πλάκα, Πλατανούσσα,Πράμαντα, Προσήλιο, Ποτιστικά, Ράμια, Ραφταναίοι, Ροδαυγή, Σγάρα, Συρράκο, Σκούπα, Τετράκωμο, Τσόπελα, Φράξος, Χουλιαράδες και Χριστοί.
Ο ποταμός Αραχθος και τα μοναδικά φυσικά τοπία
Η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων είναι γεμάτη δάση, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι η χλωρίδα και η πανίδα της. Εκεί βρίσκεται και ο ποταμός Αραχθος, που είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ο τρίτος από τους κυριότερους ποταμούς της Ηπείρου, καθώς και ο παραπόταμός του, ο Καλαρρύτικος. Εχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα, πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο. Από τα Αθαμανικά Ορη πηγάζουν επίσης αρκετοί παραπόταμοι του Αχελώου και του Αραχθου.
Ο Αραχθος φημίζεται για τα σπουδαία τοξωτά γεφύρια που συνδέουν τις όχθες του, όπως το γεφύρι της Αρτας και το γεφύρι της Πλάκας, που όλα μαζί υπολογίζονται σε 55 πέτρινα γεφύρια. Το γεφύρι της Πλάκας λ.χ., ήταν μονότοξο με άνοιγμα καμάρας 40 μέτρα και ύψος 19 μέτρα και εθεωρείτο το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πράμαντα και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1866. Κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015 από ισχυρές βροχοπτώσεις. Δίπλα στο γεφύρι, βρίσκονται τα ερείπια από το παλιό τελωνείο, που λειτουργούσε όταν ο Αραχθος αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές
Η περιοχή ενδείκνυται για να την επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου και προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων. Από πεζοπορία, εξερεύνευση, rafting, 4×4, μέχρι ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, ιππασία κ.ά. Ιδανικά αυτή την περίοδο, μπορείτε να απολαύσετε τα μαγευτικά και κατάλευκα τοπία, να γευτείτε το υπέροχο φαγητό και να περάσετε ώρες χαλάρωσης σε ένα γαλήνιο περιβάλλον, με υπέροχους ξενώνες.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ντόπια κρέατα και τις πέστροφες που αφθονούν στα νερά των ποταμών. Φυσικά, μπορείτε να επισκεφθείτε πολιτιστικά μνημεία, αρχαία μοναστήρια και εκκλησίες, καθώς και τα αξιόλογα μουσεία και αξιοθέατα.
Με πληροφορίες από el.wikipedia.org, clickatlife.gr, touristorama.gr
Αναδημοσίευση ΑΠΟ το life-events.gr ΠΗΓΗ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.