Έφη Αχτσιόγλου: Ν.Δ. - ΔΝΤ με ίδια θέση για την απεργία

Αποκρούσαμε τις προτάσεις ΣΕΒ - Ταμείου - Η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε το 50 συν 1 και για τα πρωτοβάθμια και για τα πανελλαδικά σωματεία!Τη θέση του ΔΝΤ υιοθέτησε η Ν.Δ. στο θέμα της απεργίας, όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή. Η κυβέρνηση πρότεινε να διαπιστώνεται η απαρτία στις συνελεύσεις με το 50 συν 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των σωματείων και η Ν.Δ. πρότεινε η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται από το 50 συν 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

«Καταλαβαίνετε την τεράστια απόσταση στην πρόταση της Ν.Δ. σε σχέση με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, μια απόσταση που είναι όμως ανύπαρκτη σε σχέση με τις θέσεις του ΔΝΤ, γιατί πράγματι η θέση του ΔΝΤ ήταν ακριβώς αυτή που έθεσε η Ν.Δ. στην πρότασή της» επισήμανε η υπουργός, που έκανε και μία δεύτερη αποκάλυψη: η Ν.Δ. υιοθέτησε και άλλη μία θέση του ΔΝΤ (την οποία μάλιστα απέκρουσε η κυβέρνηση): ότι το 50 συν 1 θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα πανελλαδικής εμβέλειας σωματεία. Δηλαδή, ουσιαστικά εκεί που μέχρι σήμερα τα σωματεία αποφασίζουν με διοικητικά συμβούλια, να αποφασίζουν μέσω Γενικών Συνελεύσεων.

Για «διάταξη - αλχημεία» έκανε λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι καταργείται το δικαίωμα της απεργίας σε περιφερειακά και πανελλήνιας εμβέλειας σωματεία επειδή δεν υπάρχει ρητή εξαίρεση στη ρύθμιση. Αμέσως η Έφη Αχτσιόγλου τού απάντησε ότι η νέα ρύθμιση αφορά το άρθρο για τα πρωτοβάθμια σωματεία και όχι το άρθρο για τα σωματεία ευρύτερης γεωγραφικής και πανελλαδικής εμβέλειας.

Παραδείγματα

Η Έφη Αχτσιόγλου συνέκρινε με παραδείγματα όσον αφορά την κυβερνητική ρύθμιση για την απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία, που δεν είναι πανελλαδικής εμβέλειας, και ευρύτερης γεωγραφικής εργασίας και την πρόταση της Ν.Δ. για απεργία με απόφαση του 50 συν 1. «Εάν έχουμε μια επιχείρηση που έχει εκατόν πενήντα εργαζόμενους και στο σωματείο είναι εγγεγραμμένοι οι εκατό, εκ των οποίων οι ογδόντα είναι οικονομικά τακτοποιημένα, δηλαδή, πληρώνουν τις συνδρομές τους», είπε και εξήγησε πως η κυβερνητική διάταξη ορίζει πως «όταν θα γίνει γενική συνέλευση για να λάβουν απόφαση για απεργία θα πρέπει, τουλάχιστον, οι σαράντα να βρίσκονται στη γενική συνέλευση. Εάν υπάρχει μια πρόταση για απεργία διαρκείας που την ψηφίζουν είκοσι, δέκα ψηφίζουν κατά και άλλοι δέκα ψηφίζουν λευκό, θα γίνει απεργία διαρκείας με την ψήφο των είκοσι στην επιχείρηση του παραδείγματος των εκατόν πενήντα ατόμων».

"Το ΚΚΕ σκορπίζει ηττοπάθεια"

Και απευθυνόμενη στο ΚΚΕ η υπουργός ρώτησε: «πραγματικά θεωρείτε, ότι αυτό συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας; Δεν καταλαβαίνετε, ότι με αυτές τις υπερβολές και τις ανακρίβειες δημιουργείτε το αντίστροφο αποτέλεσμα και μπορεί να σκορπίζετε ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, όταν δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα;».

Αντίθετα, με τη θέση της Ν.Δ. στο σωματείο με τους ογδόντα οικονομικά τακτοποιημένους, «αν γινόταν γενική συνέλευση και παρίστατο οι σαράντα και οι σαράντα θα έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας για να γίνει η απεργία. Θα έπρεπε να υπάρχει ομοφωνία για να γίνει η απεργία σε αυτό το παράδειγμα. Ομοφωνία. Αν παρίστατο οι 50, θα έπρεπε οι 40 στους 50 να ψηφίσουν για την απεργία, μια πλειοψηφία 80%».

Τι δεν πέρασε

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση απέκρουσε τις προτάσεις του ΣΕΒ και του ΔΝΤ που αφορούσαν αλλαγή στον χρόνο προκήρυξης των απεργιών, διπλασιασμό - τριπλασιασμό του χρόνου προκήρυξης των απεργιών, γενική ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών (απαίτηση ΔΝΤ), θεσμοθέτηση lockout.
Αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]