ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Κ. Γαβρόγλου στην ΕΡΤ1

 Σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, στην εκπομπή «Απευθείας»
στην ΕΡΤ1
Για τις μαθητικές παρελάσεις
Οι μαθητικές παρελάσεις είναι μια παράδοση που πρέπει να την δούμε με σοβαρότητα. Θέλουμε να δούμε το περιεχόμενο, κυρίως στις παρελάσεις που γίνονται στους Δήμους. Γιατί εκεί η συμμετοχή των γονιών, των μαθητών, της τοπικής κοινωνίας, είναι κάτι πολύ θετικό. Άρα, δεν θα πρέπει να αλλάξει κάτι χωρίς να υπάρχει ευρεία κοινωνική συναίνεση. Όμως με το να το συζητάμε ξεκαθαρίζονται και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Η Αριστερά έχει μία κριτική στάση απέναντι σ’ αυτό αλλά επειδή είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση και αφορά ολόκληρη την κοινωνία, νομίζουμε ότι όντως θα πρέπει να υπάρχει μία ευρεία κοινωνική συναίνεση για την όποια αλλαγή.
Για την απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά
Έχουμε ήδη τοποθετηθεί και ως Κυβέρνηση, ως Υπουργείο Παιδείας αλλά και εγώ προσωπικά. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών σε συνεννόηση με όλους τους φορείς. Είναι μία επιστημονική συζήτηση που γίνεται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, με πολύ σημαντικές επιστημονικές συμβολές. Σας θυμίζω ότι υπάρχει η ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας ως προς το περιεχόμενο του Φακέλου των Μαθητών. Άρα, πρακτικά δεν υπάρχει  κανένα ενδεχόμενο να κάνουμε πίσω. Το Υπουργείο έχει αποδείξει ότι σέβεται αποφάσεις του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το πώς τις κρίνει. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά το μάθημα όπως διδάσκεται σήμερα και αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αφορά άλλη Υπουργική Απόφαση η οποία πρακτικά είχε επιπτώσεις μόνο στο περσινό μάθημα και όχι στο μάθημα που γίνεται φέτος και θα γίνει του χρόνου στα σχολεία. Άρα, δεν υπάρχει θέμα ασέβειας προς τις αποφάσεις αλλά υπάρχει μία κριτική προς τις αποφάσεις -δηλαδή, μίας αποτίμησης- κι εκεί πια ο καθένας κρίνεται κοινωνικά.
Για τον αριθμό των εισακτέων 
Ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη.  Υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση των εισακτέων -μπορώ να σας πω και λίγο παραπάνω από τη λελογισμένη αύξηση- γιατί νομίζουμε ότι με την πρόσθετη χρηματοδότηση που παίρνουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και με τη χρηματοδότηση για πρόσθετες θέσεις νέου προσωπικού για να  αποκτήσει τη διδακτική εμπειρία, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει αύξηση στους εισακτέους. Δε θα αυξηθούν μόνο όσο γράφουν οι εφημερίδες αλλά και λίγο παραπάνω. Το ύψος της αύξησης ανά Ίδρυμα εξαρτάται από τις υποδομές που υπάρχουν, από το διδακτικό προσωπικό και από τις άλλες δυνατότητές του, όπως είναι τα εργαστήρια που διαθέτει.
Για το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Έχω τοποθετηθεί στον δημόσιο διάλογο με τους φορείς για τις εγγενείς αδυναμίες του σημερινού συστήματος, αδυναμίες που έχουν σχέση με την παιδαγωγική αξιοπιστία του. Εμείς ολοκληρώνουμε τον διάλογο με φορείς, επιστήμονες και πανεπιστημιακούς και θα ανακοινώσουμε, σχετικά σύντομα, την αρχιτεκτονική μιας νέας προσέγγισης σε αυτά τα ζητήματα. Το νέο σύστημα εισαγωγής ελπίζουμε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή για τα παιδιά που είναι σήμερα στην Α΄ Λυκείου.
Για τις αλλαγές στην Ιστορία και τα Μαθηματικά
Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι επιστημονικές συζητήσεις που κάνουμε. Να δεχτούμε κατ’ αρχήν ότι αυτά είναι ζητήματα που προκύπτουν από επιστημονικές συζητήσεις οι οποίες, όπως ξέρετε, δεν έχουν μονοσήμαντη κατάληξη. Πρέπει λοιπόν να εξαντλήσουμε όλα τα επιχειρήματα ως προς τον εκσυγχρονισμό αυτών των μαθημάτων. Διότι τα μαθήματα αυτά πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τα πρόσφατα αποτελέσματα  των ερευνών κι επίσης τους πρόσφατους προβληματισμούς ως προς την παιδαγωγική διάσταση της διδασκαλίας. Η αλλαγή, σύμφωνα με το σχέδιο μας, θα αρχίσει από τη Β’ Λυκείου, θα συνεχιστεί και στις άλλες τάξεις, θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο ώστε για ένα χρόνο θα τη δοκιμάσουμε και να την αποτιμήσουμε. Παράλληλα, θα γίνουν και οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. Οι αλλαγές στα μαθήματα δεν είναι κάτι που γίνεται απότομα και με ένα ριζοσπαστικό τρόπο. Το ριζοσπαστικό είναι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε μέσα από διαδοχικές προσεγγίσεις. Και θα αρχίσουμε από τον Σεπτέμβριο σιγά-σιγά το ξεδίπλωμα της νέας διδασκαλίας αυτών των μαθημάτων.
Για το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών 
Οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών δεν εξαρτώνται μόνο από την Κυβέρνηση. Είναι πρώτη προτεραιότητα για μας στις συζητήσεις που κάνουμε με τους θεσμούς και, όπως έχω δηλώσει και στη ΔΟΕ και στην ΟΛΜΕ, τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός των μονίμων διορισμών και το σύστημα πρόσληψης. Δεν θέλω να πω τίποτα τώρα, διότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε συνθέσεις ώστε κάτι το οποίο θα δώσει μεγάλη δυναμική στα σχολεία, όπως είναι οι μόνιμοι διορισμοί, να μην υπονομευθεί από ένα σύστημα για το οποίο μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Πρέπει να δούμε πώς θα ληφθεί υπόψιν και η προϋπηρεσία που έχει ένας τεράστιος αριθμός εκπαιδευτικών. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι αναπληρωτές για εννέα  και δέκα χρόνια ή ακόμα περισσότερο. Νομίζω ότι  πρέπει η Πολιτεία να σεβαστεί και αυτή την κατάσταση, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι με μία βαλίτσα στο χέρι, και κάθε χρόνο δεν ξέρουν αν θα ξαναπάνε στο ίδιο σχολείο με εργασιακές συνθήκες που έχουν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και πολύ ευαίσθητοι  ως προς το πώς νέοι εκπαιδευτικοί θα μπουν στην εκπαίδευση. Άρα, είναι μία ισορροπία πάρα πολύ δύσκολη την οποία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε με συναίνεση, διότι και οι νέοι δεν μπορεί να είναι παρατημένοι από την Πολιτεία. Είναι ένα ζήτημα πολύ σύνθετο το οποίο μελετάμε και συζητάμε αλλά είναι προφανές ότι όταν θα ανακοινωθεί ο αριθμός θα ανακοινωθεί και με σαφήνεια το σύστημα πρόσληψης. Για πρώτη φορά έχει αποτυπωθεί η ανάγκη μονίμων διορισμών και γραπτά στα κείμενα που ανταλλάσσουμε με τους Θεσμού κι αυτό έχει μία μεγάλη σημασία. Μέχρι την ανακοίνωση του συγκεκριμένου αριθμού υπάρχει μία απόσταση απόψεων με τους θεσμούς την οποία συζητάμε κι ελπίζουμε να καταλήξουμε σ’ έναν ικανοποιητικό αριθμό προσλήψεων.
Για τις μετεγγραφές φοιτητών
Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής το τόνισα με μεγάλη σαφήνεια ότι το θέμα των μετεγγραφών των  φοιτητών που δεν έχουν αδέλφια θα το αντιμετωπίσουμε το Σεπτέμβρη. Πολλές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα δεν ζούν μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, άρα, η Πολιτεία πρέπει να βρει λύση και για τα παιδιά που είναι εκτός αυτών των δύο πόλεων. Και το δεύτερο είναι ότι με πρόταση που έκανα στη Βουλή, ζητάω από τα υπόλοιπα κόμματα να μας στείλουν συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των μετεγγραφών. Και θέλω όλοι να έχουμε μία συναίνεση και σε αυτό το θέμα και όχι το κάθε κόμμα να παίζει μετά με μία επιχειρηματολογία «δεν μεταγράφουμε τους μεν, δεν μεταγράφουμε του δε». Φέτος ικανοποιήθηκε πάνω από το 60% των αιτήσεων για μετεγγραφή. Για πρώτη φορά τα αδέλφια θα μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη και όσοι είναι με χαμηλότερα εισοδήματα θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί που είναι οι γονείς τους όταν υπάρχουν τα αντίστοιχα Τμήματα. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει. 
Για την απόφαση του ΣτΕ για την εισαγωγή αθλητών στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Η απόφαση του ΣτΕ αμφισβητεί ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1992. Εμείς, λοιπόν, είμαστε σαφέστατοι ότι οι διακριθέντες αθλητές πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια και ότι αυτό ενισχύει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι ολίγον σε σκιά ακόμη και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ζητήματα που δεν έχουν σχέση με το Υπουργείο Παιδείας. Αυτά να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά αυτά είναι άλλης τάξης ζητήματα από τη ρύθμιση που συνεχίζει για τουλάχιστον 25 χρόνια και η οποία μόνο καλό έχει κάνει και στα πανεπιστήμια αλλά και στον αθλητισμό. Δεν μας έχει έρθει ακόμα επισήμως η απόφαση και το σκεπτικό της από το ΣτΕ. Θα κάνουμε πάντως το παν για να μπορέσουμε να βρούμε λύση στην κατεύθυνση που σας είπα.
Για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις, την πρωινή προσευχή στα σχολεία, τη σχέση με την Εκκλησία  
Καλό είναι να μην αναμοχλεύουμε πράγματα για τα οποία υπάρχουν διαφορές και μπορώ να πω και εμπάθειες από κάποιους σε μία κοινωνία. Για κάποια πράγματα καλό είναι να δούμε αν έχουν την αποδοχή της κοινωνίας ή όχι. Θυμόσαστε τί είχε γίνει με το θέμα των σημαιοφόρων. Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι και στην 28η Οκτωβρίου και στην 25η Μαρτίου τα πράγματα κύλησαν με απόλυτη ομαλότητα, με απόλυτη συμφωνία μέσα στα σχολεία. Έγιναν συζητήσεις, κάποιοι ανάμεσα στους γονείς και στους δασκάλους δεν πείστηκαν, πάρα πολλοί πείστηκαν και πάμε παρακάτω. Εμείς, όπως καλά γνωρίζετε, σεβόμαστε τη θρησκευτική ταυτότητα. Αυτό είναι ένα συνειδησιακό θέμα και το αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό. Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με την Εκκλησία για πολλά πράγματα και συμβαδίζουμε με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας. Εξ’ άλλου αυτό επιτάσσουν και οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας. Αυτή είναι η Δημοκρατία και δεν σημαίνει ότι ο ένας επιβάλλει στον άλλον μέχρι τελευταίας λέξης τις δικές του απόψεις.
Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Σχολών που συνενώνονται
Κανένα επαγγελματικό δικαίωμα πτυχιούχου δεν πρόκειται να  αμφισβητηθεί και μάλιστα αυτό θα αποτυπωθεί και σε νόμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]