Εξωδικαστικός: Μόλις 23 αιτήσεις αποδεκτές στο σύστημα

Καθημερινά την ιστοσελίδα του εξωδικαστικού συμβιβασμού επισκέπτονται 34.000 ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αιτήσεις 700, αλλά έως τώρα, μόλις 23 από αυτές έχουν γίνει δεκτές!
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Φώτης Κουρμούσης σε εσπερίδα ενημέρωσης για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, που διοργάνωσε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κουρμούσης παραδέχθηκε δυσλειτουργίες και «παράλογα σημεία» στη συγκεκριμένη ρύθμιση, στοιχεία τα οποία απέδωσε στην ακατανόητη πολλές φορές στάση των Θεσμών, που δεν αποδέχονται ρυθμίσεις που κινούνται μέσα στους κανόνες της απλής λογικής.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, που χαρακτήρισε θετικό το νέο πλαίσιο, αφού δίνει μία ανάσα σε χρεωμένους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, όπως είπε, έχει σημαντικά μειονεκτήματα όπως η γραφειοκρατία, ο περιορισμός στα χρέη έως 50.000 ευρώ και ο αποκλεισμός όσων έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά  στις προτάσεις που έκανε το ΕΕΘ για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου, με επιστολή του στον κ. Τσακαλώτο.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης επανήλθε στην πρόταση των 45 παραγωγικών φορέων, που ζήτησαν με κοινή επιστολή τους να τεθεί πλαφόν κέρδους στις εταιρίες που θα αγοράσουν από τις Τράπεζες «κόκκινα δάνεια».
«Είναι απαράδεκτο τα Funds αυτά να αγοράζουν τα δάνεια στο 3,5%-4,5% της ονομαστικής τους αξίας και να απαιτούν να εισπράξουν το 90%. Δυστυχώς η λογική αυτή πρόταση αγνοήθηκε από την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, που προέβλεψε ότι τα κόκκινα δάνεια θα αποτελέσουν αιτία επανάστασης για τη χώρα!
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου κάλεσε τον κ. Κουρμούση να προχωρήσει σε αλλαγές του νομικού πλαισίου προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του οι δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ Χριστόφορος Εδιάρογλου, που συντόνισε την εκδήλωση, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα που θα δώσουν νέες ανάσες στην αγορά.



«Πραγματικό μαρτύριο»

Κατά τον κ. Κουρμούση η ένταξη στον εξωδικαστικό είναι κάτι το «πολύ δύσκολο τεστ και πραγματικό "μαρτύριο" για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις».
Όπως υπογράμμισε, αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στην "πλατφόρμα" και προχωρούν "βήμα - βήμα" (καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά) 27.000 επιχειρήσεις και 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως, από τις 27.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση οι 700 και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί μόνο οι ...23. Όπως τόνισε, είναι σημαντικό ότι οι επιχειρηματίες οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται, μπορούν να επανέλθουν. 
"Είμαστε υποχρεωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σκληρό πλαίσιο, να υιοθετήσουμε εργαλεία, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός να προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα, κάνουμε σεμινάρια κ.α. να βοηθήσουμε τον κόσμο να περάσει αυτά τα τεστ και τα μαρτύρια για να πάρει τις δόσεις και τα "κουρέματα" που προβλέπονται", τόνισε ο κ. Κουρμούσης.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις ερωτήσεις πολλών ελεύθερων επαγγελματιών, που είχαν από νωρίς κατακλύσει την αίθουσα «Θεσσαλονίκη» του ΕΕΘ.
Ο κ. Κουρμούσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι η κατά κοινή ομολογία επιτυχής ρύθμιση των 100 δόσεων χαρακτηρίστηκε από τους θεσμούς αποτυχημένη. "Εισπράξαμε τότε 160 εκατ. ευρώ μέσα σε 4 μέρες κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. «Ήταν η χειρότερη ρύθμιση που έγινε ποτέ, να μην ξαναγίνει, απαγορεύεται να ξαναγίνει ποτέ τέτοια ρύθμιση», ήταν η απάντηση των ξένων. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους δανειστές σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν 12 δόσεις προς την Εφορία, όπως στην Ελλάδα. "Δυστυχώς δεν βλέπω πως μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο το ευρωπαϊκό και το διεθνές, να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων του 15", τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκχώρησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι πριν από τρία χρόνια οι θεσμοί αρνούνταν να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank στην Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια, κάτι που ζητούσε τότε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. "Τότε έλεγαν αυτό απαγορεύεται από διεθνή ντιρεκτίβα και πριν από 4 μέρες έβγαλε ντιρεκτίβα η ίδια η ΕΕ και λέει ότι η μόνη λύση είναι να γίνει bad bank. Τους πήρε δηλαδή τρία χρόνια για να το καταλάβουν", είπε, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους φορέων της αγοράς να συσπειρωθούν και να καταθέτουν μαζικά τα αιτήματά τους, γεγονός – που όπως ανέφερε – θα διευκολύνει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
πηγη και φωτο ΕΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]