4 χρόνια χωρίς τον Λάκη Παππά- Συναυλία ετοιμάζουν για το καλοκαίρι οι φίλοι του στην Πρέβεζα
Τέσσερα χρόνια κλείνουν στις 26 Μαρτίου από τον θάνατο του γνωστού και πολύ αγαπημένου Πρεβεζάνου τραγουδιστή Λάκη Παππά. Ο Λάκης Παππάς γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 9 Ιανουαρίου του 1938 και "ταξίδεψε" ολόκληρες γενιές με την αισθαντική φωνή του η οποία ταυτίστηκε με το Νέο Κύμα.
Ο Λάκης Παππάς ήθελε να γίνει μηχανικός αεροσκαφών, αλλά τελικά τον κέρδισαν η μουσική και το τραγούδι. Για να μπορεί να πληρώνει τα δίδακτρά του στο Ωδείο, όπου σπούδασε κιθάρα (ήταν μαθητής του διάσημου καθηγητή μουσικής Γεράσιμου Μηλιαρέση), δούλευε σε διάφορες δουλειές: σε κουρείο, πλυντήριο, καθαριστήριο, μέχρι και στις οικοδομές.
Έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959, παίζοντας κιθάρα στη θεατρική παράσταση "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αντικαθιστώντας τον δάσκαλό του Γεράσιμο Μηλιαρέση. Τη μουσική της παράστασης είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο του στην κιθάρα και το τραγούδι.
Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι στα θεατρικά μιούζικαλ "Οδός Ονείρων" (1962), όπου πρωτοτραγούδησε, και "Μαγική Πόλις" (1963), αλλά και στη δισκογραφία: "Οδός Ονείρων" (1962), "Μάνος Χατζιδάκις: Πρώτη εκτέλεση" (1965), "Ματωμένος γάμος / Παραμύθι χωρίς όνομα" (1965).
Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 με την έκρηξη του «Νέου Κύματος» στο ελληνικό τραγούδι, εμφανιζόταν σε μπουάτ της Πλάκας και για χρόνια είχε το δικό του στέκι στην οδό Θόλου. Υπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής που συνόδευσε τη φωνή του παίζοντας κλασική κιθάρα.
Το 1971 κυκλοφόρησε τον δίσκο "Πάει κι αυτή η Κυριακή" (μουσική δική του, στίχοι του Γιάννη Αργύρη και του Δημήτρη Ιατρόπουλου), με τη συμμετοχή της Πόπης Αστεριάδη, από το οποίο έγιναν επιτυχίες τα τραγούδια "Πάει κι αυτή η Κυριακή" και "Κι ύστερα μου μιλάς για καλοκαίρι". Στα κατοπινά χρόνια, όταν ο μύθος των μπουάτ "ξέφτισε", εμφανιζόταν σε κέντρα και συμμετείχε σε συναυλίες, πάντα όμως με αξιοπρόσεκτες επιλογές.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Λάκης Παππάς επέστρεψε στην Πρέβεζα ανοίγοντας μπουάτ (στον χώρο της Κυανής Ακτής) και προσφέροντας αξέχαστες μουσικές βραδιές στο κοινό της περιοχής. Στην συνέχεια όμως επέστρεψε στην Αθήνα και συνέχισε τις εμφανίσεις του έχοντας πάντα το δικό του φανατικό κοινό.Ο Λάκης Παππάς πέθανε στις 26 Μαρτίου του 2014, σε ηλικία 76 ετών.
Φέτος αγαπημένοι φίλοι του Λάκη Παππά (με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Πρέβεζα" να πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία ) σκοπεύουν να διοργανώσουν μια μεγάλη συναυλία στη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη που "έντυσε” με την φωνή του τις έναστρες καλοκαιρινές νύχτες μας , τραγουδώντας για τον έρωτα, για την ειρήνη, για την ελευθερία .
Για τα ιδανικά μιας γενιάς που αν μη τι άλλο είχε την τύχη να ζήσει τα όνειρά της ..έτσι απλά.
Με μια κιθάρα, με μια φωνή και φόντο το ηλιοβασίλεμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.