ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Λ. Αυγενάκης «“Ελληνοποιήσεις” κτηνοτροφικών προϊόντων..φόβος για το αιγοπρόβειο κρέας, απειλή για την παραγωγή και τις εξαγωγές

«“Ελληνοποιήσεις” κτηνοτροφικών προϊόντων: φόβος για το αιγοπρόβειο κρέας, απειλή για την παραγωγή και τις εξαγωγές»

Στο φόβο ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου κρέατος αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και, ειδικότερα, του αιγοπρόβειου κρέατος δημιουργεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς και έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής όσο και για τον κλάδο των εξαγωγών. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ποσοστό άνω του 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έχει άμεση σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, ενώ 30 από τα 100 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα της χώρας προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα.
Ωστόσο, έντονη αναστάτωση και προβληματισμός έχει προκαλέσει στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ο φόβος αθρόων ελληνοποιήσεων αιγοπρόβειου κρέατος, με αποτέλεσμα την ανησυχία των κτηνοτρόφων και τη σύγχυση του καταναλωτικού κοινού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 91354/2017 (ΦΕΚ 2983, Β’/30-08-2017) δεν προβλέπεται η υποχρεωτική επίθεση σφραγίδας προέλευσης στα σφάγια. Στην εν λόγω απόφαση, σχετική αναφορά γίνεται μόνο για την επισήμανση του βοείου κρέατος, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επισήμανση της προέλευσης στα σφάγια αιγοπρόβεια, καθώς και στο χοιρινό και τα πουλερικά.   
Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως η κατάργηση της σφραγίδας προέλευσης στα αμνοερίφια θα οδηγήσει σωρεία «ελληνοποιήσεων» και θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον κτηνοτροφικό κλάδο. Ήδη, ο κλάδος της κτηνοτροφίας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και η εφαρμογή της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην ντόπια παραγωγή.
Το «πάρτι» των παράνομων ελληνοποιήσεων βρίσκει πρόσφορο έδαφος εξαιτίας των ανεπαρκών ελέγχων με αποτέλεσμα πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι παράνομες αυτές πρακτικές πλήττουν ανεπανόρθωτα τον Έλληνα παραγωγό, καθώς ο αθέμητος ανταγωνισμός που πηγάζει από τις ελληνοποιήσεις τους αποκλείει από την αγορά με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να παραμένει αδιάθετη ή να αγοράζεται σε εξευτελιστική τιμή οδηγώντας τους σε οικονομική καταστροφή.
Οι προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού με «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων από επιτήδειους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους και εξαγωγείς από τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού. Παράλληλα, η χάραξη μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής που θα εδράζεται στο συντονισμό δράσεων ενίσχυσης του κρίσιμου μεγέθους παραγωγής γύρω από παραδοσιακά, αλλά και νέα προϊόντα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι επιτακτικώς αναγκαία.
Η αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την προάσπιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, την εδραίωση της πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης – προβολής στο εξωτερικό αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της παραγωγής και τη στήριξη της ανάπτυξης». 
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 
«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την πάταξη του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» κτηνοτροφικών προϊόντων, ιδίως αμνοεριφίων, και την προστασία κτηνοτρόφων και καταναλωτών;  
2. Ποιος ο σχεδιασμός για τη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής και την ορθή και ασφαλή σήμανση των σφάγιων (σφραγίδα, κλπ);
3. Ποιος ο προγραμματισμός για την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων και την προβολή τους στη διεθνή αγορά;».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]