Δήμος Ζαγορίου:Γεφύρια, Κτηματολόγιο, ρύθμιση βοσκών, υδρογονάνθρακες, λακκούβες και άλλα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Τα προ ημερησίας διάταξης θέματα κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου την Τετάρτη 25 Απριλίου. Από την ενημέρωση του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου προς το Σώμα και τις ερωτήσεις-παρεμβάσεις των επικεφαλής και άλλων συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, αναδείχθηκαν ζητήματα της επικαιρότητας. Όπως τα πέτρινα γεφύρια, η διαδικασία για το Κτηματολόγιο, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, η ρύθμιση βοσκοτόπων που δεν ανήκει πλέον στο Δήμο, η πυροπροστασία, για μια ακόμη φορά οι λακκούβες παρόλο που επουλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, το πρόγραμμα LEADER, το μουσείο «Αγάπιος Τόλης» που λειτουργεί μετά από χρόνια, επίσης τέθηκαν και άλλα θέματα και δόθηκαν απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για τον «Κλεισθένη Ι», όσα έχουν γίνει γνωστά με την έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ στην οποία συμμετείχε και το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ και ότι με τη διαβούλευση που θα γίνει θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και δεν αφορά μόνο την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές του 2019.
Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υποδέχθηκαν στην πρώτη του συνεδρίαση τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλη Παπαρούνα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Αρβανίτη.
Συνολικό πρόγραμμα για τα πέτρινα γεφύρια
Σε ότι αφορά τα μείζον θέμα των ημερών, τα προβλήματα με τα πέτρινα γεφύρια (Χάτσιου και Κοβάτσαινας στο Τσεπέλοβο η αφορμή) ο Δήμαρχος επανέλαβε στο Σώμα την προηγηθείσα δημόσια παρέμβαση-πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για την συνολική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος, με την καταγραφή, μελέτη και υλοποίηση έργου που θα συντηρήσει και διασώσει τα δεκάδες γεφύρια του Ζαγορίου, τα γνωστά και πολυφωτογραφημένα, αλλά και τα άγνωστα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πριν δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου είχε αποσταλεί έγγραφο από το Δήμο στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων για να επιληφθεί, ενώ ενδιαφέρον έδειξε για να φέρει το θέμα με αναφορά στη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Ο Δήμος, παρόλο που δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης σε αυτά τα μνημεία, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα περισσότερα, πάντα προσπαθεί να κάνει παρεμβάσεις, χρηματοδοτώντας εργασίες που εγκρίνονται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, ενώ και η Περιφέρεια έχει συνδράμει.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι εκτελέστηκαν εργασίες σε γεφύρια, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αδιαφορήσει κανείς για την τύχη τους και θα επιμείνει στην υιοθέτηση της πρότασης για πρόγραμμα συνολικής αντιμετώπισης.
Για το ίδιο θέμα υπήρξε τοποθέτηση από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, «Ζαγόρι με συνέχεια» Γαβριήλ Παπαναστασίου ο οποίος ανέφερε ότι και στη δική του θητεία έγιναν από το Δήμο συντηρήσεις και ζήτησε μεγαλύτερη όχληση προς τους αρμοδίους, συμφωνώντας έμμεσα με το προτεινόμενο πρόγραμμα συνολικής αντιμετώπισης.
Μάλιστα ο κ. Παπαναστασίου δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις πολλές δηλώσεις του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, μιλώντας για «φιέστες» για να απαντήσει ο Δήμαρχος ότι για το θέμα αυτό ενδιαφέρονται τα ΜΜΕ, αλλά ταυτόχρονα προβάλλεται και αναδεικνύεται το πρόβλημα και βοηθάει στην αντιμετώπισή του.
Ο νέος δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλης Παπαρούνας, πρότεινε να καλέσει ο Δήμος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή κάποια άλλη Πολυτεχνική Σχολή για να στείλει φοιτητές που θα αναλάβουν την καταγραφή των γεφυριών και τον έλεγχο, με το Δήμο να επιβαρυνθεί μόνο το κόστος της φιλοξενίας τους.
Προετοιμασία για το Κτηματολόγιο
Μείζον θέμα για το Δήμο, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί η σύνταξη Κτηματολογίου, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο να έχει κάνει τις πρώτες επαφές με το Δήμο.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το Σώμα ότι η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει στελέχη της στο Δήμο, προκειμένου να γίνει η υποβολή δηλώσεων. Η έναρξη για τις δηλώσεις θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τρεις μήνες, χωρίς να αποκλείεται η παράταση.
Σε ότι αφορά το Δήμο, δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρου και την όλη διαδικασία δεν μπορούν να την φέρουν σε πέρας οι Υπηρεσίες του, διότι θα μείνει πίσω η προετοιμασία και υλοποίηση έργων. Απαιτείται να βρεθούν από κάθε πρώην κοινότητα τα στοιχεία για τα δημοτικά ακίνητα και η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο να δηλωθούν κοινόχρηστες εκτάσεις, δημοτικοί, αγροτικοί δρόμοι κλπ. Όπως και με τους Δασικούς Χάρτες και την οριοθέτηση των οικισμών βρέθηκε λύση, έτσι και με το Κτηματολόγιο θα επιδιωχθεί η καλύτερη λύση, διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος.
Ως «εργαλείο» του Δήμου σε αυτή τη διαδικασία, για την οποία ζήτησε να ετοιμαστεί πάραυτα ο Δήμος, χαρακτήρισε ο Γ. Παπαναστασίου την απογραφή που έγινε για το διπλογραφικό σύστημα. Ωστόσο, όπως απάντησε ο Δήμαρχος αυτό δεν αρκεί δεδομένου ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος δεν υπέβαλλε μέχρι σήμερα δήλωση Ε9 για τα ακίνητα.
Και ο Λεωνίδας Τσουμάνης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα πρόταση για το Ζαγόρι», στην παρέμβασή του ζήτησε να ενθαρρυνθεί και βοηθηθεί η διαδικασία για το Κτηματολόγιο για να δηλώσουν και ο Δήμος και οι ιδιώτες την περιουσία τους, χαρακτηρίζοντάς το ως σημαντικό.
Ισχύει η ρύθμιση βοσκής του 2015
Το θέμα των βοσκοτόπων και συνολικά των κτηνοτρόφων έθιξε στην ενημέρωσή του ο Δήμαρχος ξεκαθαρίζοντας ότι, ο Δήμος μετά την ψήφιση σχετικού νόμου δεν έχει δικαίωμα, πλέον, να προβαίνει σε ρύθμιση βοσκής στις επιλέξιμες εκτάσεις.
Μέχρι να συνταχθούν και εφαρμοστούν οι Διαχειριστικοί Χάρτες για τους βοσκότοπους, ισχύει η ρύθμιση που έγινε το 2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο και αρμόδια για την εφαρμογή της είναι η Περιφέρεια. Με απλά λόγια οι κτηνοτρόφοι θα εισάγουν τα ζώα τους στις εκτάσεις που είχαν οριστεί το 2015. Ο Δήμος, ως προς τις μη επιλέξιμες εκτάσεις δεν δύναται να κάνει πολλά πράγματα αφού, όπως είπε ο κ. Σπύρου, πρόκειται για βραχώδεις και απότομες εκτάσεις ή σε δάση που απαγορεύεται η βόσκηση και στους εθνικούς δρυμούς.
Σε παρέμβαση του Λ. Τσουμάνη ότι στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που καταθέτουν οι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί για να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται προσκομίζουν και σχετική σύμβαση με ΟΤΑ και ότι δεν μπορεί να δηλώνονται από κτηνοτρόφους άλλων περιοχών ή και νομών αυτές του Ζαγορίου, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι για να μην χαθούν οι επιδοτήσεις, επιλέχθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο μια τεχνητή λύση και έτσι υπάρχουν κτηνοτρόφοι από άλλους νομούς με δηλωμένες εκτάσεις στο Ζαγόρι, αλλά αυτό δεν αφορά την βόσκηση. Η ισχύουσα ρύθμιση βοσκής είναι αυτή του 2015 και η διαδικασία αφορά την Περιφέρεια, ήταν η απάντηση του Δημάρχου και προς τον Γ. Παπαναστασίου ο οποίος ζήτησε να ξεκαθαριστεί το θέμα της εισαγωγής ζώων στους βοσκότοπους.
Ο Δήμος έχει πει «όχι» στις έρευνες
για υδρογονάνθρακες στις εκτάσεις του
Το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες έθεσαν, τόσο ο Γαβριήλ Παπαναστασίου (μίλησε για κινητικότητα κάποιων συνεργείων της αναδόχου κοινοπραξίας στην περιοχή) , όσο και Βασίλης Παπαρούνας (συνεχάρη το Σώμα για την ανάκληση της απόφασης για τις έρευνες), προτείνοντας να συζητηθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ταχθεί ο Δήμος κατά των ερευνών συνολικά και όχι μόνο στις δημοτικές εκτάσεις. Απαντώντας ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι το Σώμα με ομόφωνη απόφαση του έχει ταχθεί κατά της έρευνας στις εκτάσεις που αφορούν το Δήμο. Ο κ. Σπύρου είπε ακόμη ότι στο Ζαγόρι, όπως αναδείχθηκε και από την ημερίδα του Ιανουαρίου στα Άνω Πεδινά, εξαιρέθηκαν και άλλες εκτάσεις στην Τοπική Κοινότητα Αρίστης (μια από τις έξι που αφορούν οι έρευνες) και ότι ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρξει λόγος, μπορεί να συζητήσει και να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόγραμμα LEADER
Ως προς το πρόγραμμα LEADER που έθιξε ο Λ. Τσουμάνης, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να προετοιμαστεί για την υποβολή ώριμων προτάσεων (με μελέτη και όλα τα απαιτούμενα), για έργα πολιτισμού μεταξύ των άλλων δράσεων, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το θέμα παρακολουθείται, έχουν γίνει συσκέψεις και η Περιφέρεια μέσω της Αναπτυξιακής εταιρείας «Ήπειρος Α.Ε» το έχει δρομολογήσει. Ωστόσο, τα χρήματα που αφορούν τα δημόσια έργα των ΟΤΑ είναι λίγα και συμφωνήθηκε να κατανεμηθούν ισόποσα σε κάθε Δήμο.
Λειτουργία μουσείου «Αγάπιος Τόλης»
Για το μουσείο «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους που λειτουργεί από τα μέσα Μαρτίου μετά από χρόνια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας
Γ. Παπαναστασίου συνεχάρη όσους συνέβαλαν για το άνοιγμα, προκαλώντας το σχόλιο του Δημάρχου ότι αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε. Ωστόσο, ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε να γίνει προσπάθεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης του Ιδρύματος που θα αναλάβει τη λειτουργία.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για τον «Κλεισθένη Ι», όσα έχουν γίνει γνωστά με την έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ στην οποία συμμετείχε και το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ και ότι με τη διαβούλευση που θα γίνει θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και δεν αφορά μόνο την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές του 2019.
Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υποδέχθηκαν στην πρώτη του συνεδρίαση τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλη Παπαρούνα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στη θέση του παραιτηθέντος Γιάννη Αρβανίτη.
Συνολικό πρόγραμμα για τα πέτρινα γεφύρια
Σε ότι αφορά τα μείζον θέμα των ημερών, τα προβλήματα με τα πέτρινα γεφύρια (Χάτσιου και Κοβάτσαινας στο Τσεπέλοβο η αφορμή) ο Δήμαρχος επανέλαβε στο Σώμα την προηγηθείσα δημόσια παρέμβαση-πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για την συνολική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος, με την καταγραφή, μελέτη και υλοποίηση έργου που θα συντηρήσει και διασώσει τα δεκάδες γεφύρια του Ζαγορίου, τα γνωστά και πολυφωτογραφημένα, αλλά και τα άγνωστα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πριν δημοσιοποιηθεί η επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου είχε αποσταλεί έγγραφο από το Δήμο στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων για να επιληφθεί, ενώ ενδιαφέρον έδειξε για να φέρει το θέμα με αναφορά στη βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Ο Δήμος, παρόλο που δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης σε αυτά τα μνημεία, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα περισσότερα, πάντα προσπαθεί να κάνει παρεμβάσεις, χρηματοδοτώντας εργασίες που εγκρίνονται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, ενώ και η Περιφέρεια έχει συνδράμει.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι εκτελέστηκαν εργασίες σε γεφύρια, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αδιαφορήσει κανείς για την τύχη τους και θα επιμείνει στην υιοθέτηση της πρότασης για πρόγραμμα συνολικής αντιμετώπισης.
Για το ίδιο θέμα υπήρξε τοποθέτηση από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, «Ζαγόρι με συνέχεια» Γαβριήλ Παπαναστασίου ο οποίος ανέφερε ότι και στη δική του θητεία έγιναν από το Δήμο συντηρήσεις και ζήτησε μεγαλύτερη όχληση προς τους αρμοδίους, συμφωνώντας έμμεσα με το προτεινόμενο πρόγραμμα συνολικής αντιμετώπισης.
Μάλιστα ο κ. Παπαναστασίου δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις πολλές δηλώσεις του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, μιλώντας για «φιέστες» για να απαντήσει ο Δήμαρχος ότι για το θέμα αυτό ενδιαφέρονται τα ΜΜΕ, αλλά ταυτόχρονα προβάλλεται και αναδεικνύεται το πρόβλημα και βοηθάει στην αντιμετώπισή του.
Ο νέος δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» Βασίλης Παπαρούνας, πρότεινε να καλέσει ο Δήμος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή κάποια άλλη Πολυτεχνική Σχολή για να στείλει φοιτητές που θα αναλάβουν την καταγραφή των γεφυριών και τον έλεγχο, με το Δήμο να επιβαρυνθεί μόνο το κόστος της φιλοξενίας τους.
Προετοιμασία για το Κτηματολόγιο
Μείζον θέμα για το Δήμο, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί η σύνταξη Κτηματολογίου, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο να έχει κάνει τις πρώτες επαφές με το Δήμο.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το Σώμα ότι η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει στελέχη της στο Δήμο, προκειμένου να γίνει η υποβολή δηλώσεων. Η έναρξη για τις δηλώσεις θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τρεις μήνες, χωρίς να αποκλείεται η παράταση.
Σε ότι αφορά το Δήμο, δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρου και την όλη διαδικασία δεν μπορούν να την φέρουν σε πέρας οι Υπηρεσίες του, διότι θα μείνει πίσω η προετοιμασία και υλοποίηση έργων. Απαιτείται να βρεθούν από κάθε πρώην κοινότητα τα στοιχεία για τα δημοτικά ακίνητα και η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο να δηλωθούν κοινόχρηστες εκτάσεις, δημοτικοί, αγροτικοί δρόμοι κλπ. Όπως και με τους Δασικούς Χάρτες και την οριοθέτηση των οικισμών βρέθηκε λύση, έτσι και με το Κτηματολόγιο θα επιδιωχθεί η καλύτερη λύση, διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος.
Ως «εργαλείο» του Δήμου σε αυτή τη διαδικασία, για την οποία ζήτησε να ετοιμαστεί πάραυτα ο Δήμος, χαρακτήρισε ο Γ. Παπαναστασίου την απογραφή που έγινε για το διπλογραφικό σύστημα. Ωστόσο, όπως απάντησε ο Δήμαρχος αυτό δεν αρκεί δεδομένου ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος δεν υπέβαλλε μέχρι σήμερα δήλωση Ε9 για τα ακίνητα.
Και ο Λεωνίδας Τσουμάνης, επικεφαλής της παράταξης «Νέα πρόταση για το Ζαγόρι», στην παρέμβασή του ζήτησε να ενθαρρυνθεί και βοηθηθεί η διαδικασία για το Κτηματολόγιο για να δηλώσουν και ο Δήμος και οι ιδιώτες την περιουσία τους, χαρακτηρίζοντάς το ως σημαντικό.
Ισχύει η ρύθμιση βοσκής του 2015
Το θέμα των βοσκοτόπων και συνολικά των κτηνοτρόφων έθιξε στην ενημέρωσή του ο Δήμαρχος ξεκαθαρίζοντας ότι, ο Δήμος μετά την ψήφιση σχετικού νόμου δεν έχει δικαίωμα, πλέον, να προβαίνει σε ρύθμιση βοσκής στις επιλέξιμες εκτάσεις.
Μέχρι να συνταχθούν και εφαρμοστούν οι Διαχειριστικοί Χάρτες για τους βοσκότοπους, ισχύει η ρύθμιση που έγινε το 2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο και αρμόδια για την εφαρμογή της είναι η Περιφέρεια. Με απλά λόγια οι κτηνοτρόφοι θα εισάγουν τα ζώα τους στις εκτάσεις που είχαν οριστεί το 2015. Ο Δήμος, ως προς τις μη επιλέξιμες εκτάσεις δεν δύναται να κάνει πολλά πράγματα αφού, όπως είπε ο κ. Σπύρου, πρόκειται για βραχώδεις και απότομες εκτάσεις ή σε δάση που απαγορεύεται η βόσκηση και στους εθνικούς δρυμούς.
Σε παρέμβαση του Λ. Τσουμάνη ότι στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που καταθέτουν οι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί για να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται προσκομίζουν και σχετική σύμβαση με ΟΤΑ και ότι δεν μπορεί να δηλώνονται από κτηνοτρόφους άλλων περιοχών ή και νομών αυτές του Ζαγορίου, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι για να μην χαθούν οι επιδοτήσεις, επιλέχθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο μια τεχνητή λύση και έτσι υπάρχουν κτηνοτρόφοι από άλλους νομούς με δηλωμένες εκτάσεις στο Ζαγόρι, αλλά αυτό δεν αφορά την βόσκηση. Η ισχύουσα ρύθμιση βοσκής είναι αυτή του 2015 και η διαδικασία αφορά την Περιφέρεια, ήταν η απάντηση του Δημάρχου και προς τον Γ. Παπαναστασίου ο οποίος ζήτησε να ξεκαθαριστεί το θέμα της εισαγωγής ζώων στους βοσκότοπους.
Ο Δήμος έχει πει «όχι» στις έρευνες
για υδρογονάνθρακες στις εκτάσεις του
Το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες έθεσαν, τόσο ο Γαβριήλ Παπαναστασίου (μίλησε για κινητικότητα κάποιων συνεργείων της αναδόχου κοινοπραξίας στην περιοχή) , όσο και Βασίλης Παπαρούνας (συνεχάρη το Σώμα για την ανάκληση της απόφασης για τις έρευνες), προτείνοντας να συζητηθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ταχθεί ο Δήμος κατά των ερευνών συνολικά και όχι μόνο στις δημοτικές εκτάσεις. Απαντώντας ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι το Σώμα με ομόφωνη απόφαση του έχει ταχθεί κατά της έρευνας στις εκτάσεις που αφορούν το Δήμο. Ο κ. Σπύρου είπε ακόμη ότι στο Ζαγόρι, όπως αναδείχθηκε και από την ημερίδα του Ιανουαρίου στα Άνω Πεδινά, εξαιρέθηκαν και άλλες εκτάσεις στην Τοπική Κοινότητα Αρίστης (μια από τις έξι που αφορούν οι έρευνες) και ότι ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρξει λόγος, μπορεί να συζητήσει και να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόγραμμα LEADER
Ως προς το πρόγραμμα LEADER που έθιξε ο Λ. Τσουμάνης, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να προετοιμαστεί για την υποβολή ώριμων προτάσεων (με μελέτη και όλα τα απαιτούμενα), για έργα πολιτισμού μεταξύ των άλλων δράσεων, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το θέμα παρακολουθείται, έχουν γίνει συσκέψεις και η Περιφέρεια μέσω της Αναπτυξιακής εταιρείας «Ήπειρος Α.Ε» το έχει δρομολογήσει. Ωστόσο, τα χρήματα που αφορούν τα δημόσια έργα των ΟΤΑ είναι λίγα και συμφωνήθηκε να κατανεμηθούν ισόποσα σε κάθε Δήμο.
Λειτουργία μουσείου «Αγάπιος Τόλης»
Για το μουσείο «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους που λειτουργεί από τα μέσα Μαρτίου μετά από χρόνια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας
Γ. Παπαναστασίου συνεχάρη όσους συνέβαλαν για το άνοιγμα, προκαλώντας το σχόλιο του Δημάρχου ότι αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε. Ωστόσο, ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε να γίνει προσπάθεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης του Ιδρύματος που θα αναλάβει τη λειτουργία.
Θα επουλωθούν και οι υπόλοιπες λακκούβες
Και από αυτή τη συνεδρίαση, παρόλο που έγινε επούλωση σε πολλούς δρόμους, τέθηκε θέμα λακκουβών από την μειοψηφία, κυρίως γιατί δεν πρόλαβε το συνεργείο της Περιφέρειας να τις καλύψει πριν το Πάσχα με την μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά λίγες μέρες μετά.
ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΛΑΚΚΟΥΒΩΝ
Από τις απαντήσεις του Δημάρχου και του αντιδημάρχου Άγγελου Αρμένη προκύπτει ότι η καθυστέρηση οφείλονταν στο γεγονός ότι προηγούνταν το εθνικό οδικό δίκτυο και στη συνέχεια το ειδικό όχημα ανέβηκε στο κεντρικό Ζαγόρι και στην Τύμφη, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα και στο Ανατολικό Ζαγόρι και αλλού τα οποία θα αντιμετωπιστούν με νέα επίσκεψη του συνεργείου της Περιφέρειας.
Θέματα ημερήσιας διάταξης
Από τα θέματα ημερήσιας διάταξης ξεχώρισε αναμόρφωση του προϋπολογισμού με εγγραφή νέων πιστώσεων από χρηματοδοτήσεις που ήρθαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια, η κατανομή ποσού 50.000 ευρώ για έργα πυροπροστασίας.
Σε αυτό το θέμα αναπτύχθηκε προβληματισμός, για το πώς θα καταφέρει να ανταποκριθεί ο Δήμος με αυτό το μικρό ποσό (επισημάνθηκε και στην προηγηθείσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στην Περιφέρεια, ενόψει αντιπυρικής περιόδου) να καθαρίσει δρόμους και να κοπούν χόρτα σε οικισμούς. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο δεδομένου ότι, φέτος δεν υπάρχουν και οι εργάτες από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και ελπίζεται σύντομα να αναλάβουν εργασία οι μόνιμοι εργάτες καθαριότητας από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ που βρίσκεται στα στάδιο εξέτασης των ενστάσεων.
Τελικά, η κατανομή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού υπήρξε πρόταση από τον Λ. Τσουμάνη να μεταφερθούν ποσά από τον καθαρισμό στραγγιστικών αυλάκων για να εκτελεστούν εργασίες κοπής χόρτων σε οικισμούς, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με άλλα μέσα.
Επίσης, το Σώμα ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Πνευματικού Κέντρου του Δήμο για το 2018, την επιχορήγηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της μελέτης ωρίμανσης του έργου «Αποκατάσταση-ανάδειξη Αναγνωστοπούλειου Σχολής Διλόφου» και τέλος, την επαναδημοπράτηση της μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου στο Σκαμνέλι.
Και από αυτή τη συνεδρίαση, παρόλο που έγινε επούλωση σε πολλούς δρόμους, τέθηκε θέμα λακκουβών από την μειοψηφία, κυρίως γιατί δεν πρόλαβε το συνεργείο της Περιφέρειας να τις καλύψει πριν το Πάσχα με την μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά λίγες μέρες μετά.
ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΛΑΚΚΟΥΒΩΝ
Από τις απαντήσεις του Δημάρχου και του αντιδημάρχου Άγγελου Αρμένη προκύπτει ότι η καθυστέρηση οφείλονταν στο γεγονός ότι προηγούνταν το εθνικό οδικό δίκτυο και στη συνέχεια το ειδικό όχημα ανέβηκε στο κεντρικό Ζαγόρι και στην Τύμφη, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα και στο Ανατολικό Ζαγόρι και αλλού τα οποία θα αντιμετωπιστούν με νέα επίσκεψη του συνεργείου της Περιφέρειας.
Θέματα ημερήσιας διάταξης
Από τα θέματα ημερήσιας διάταξης ξεχώρισε αναμόρφωση του προϋπολογισμού με εγγραφή νέων πιστώσεων από χρηματοδοτήσεις που ήρθαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια, η κατανομή ποσού 50.000 ευρώ για έργα πυροπροστασίας.
Σε αυτό το θέμα αναπτύχθηκε προβληματισμός, για το πώς θα καταφέρει να ανταποκριθεί ο Δήμος με αυτό το μικρό ποσό (επισημάνθηκε και στην προηγηθείσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στην Περιφέρεια, ενόψει αντιπυρικής περιόδου) να καθαρίσει δρόμους και να κοπούν χόρτα σε οικισμούς. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο δεδομένου ότι, φέτος δεν υπάρχουν και οι εργάτες από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και ελπίζεται σύντομα να αναλάβουν εργασία οι μόνιμοι εργάτες καθαριότητας από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ που βρίσκεται στα στάδιο εξέτασης των ενστάσεων.
Τελικά, η κατανομή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού υπήρξε πρόταση από τον Λ. Τσουμάνη να μεταφερθούν ποσά από τον καθαρισμό στραγγιστικών αυλάκων για να εκτελεστούν εργασίες κοπής χόρτων σε οικισμούς, με τον Δήμαρχο να επισημαίνει ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με άλλα μέσα.
Επίσης, το Σώμα ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Πνευματικού Κέντρου του Δήμο για το 2018, την επιχορήγηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της μελέτης ωρίμανσης του έργου «Αποκατάσταση-ανάδειξη Αναγνωστοπούλειου Σχολής Διλόφου» και τέλος, την επαναδημοπράτηση της μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου στο Σκαμνέλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.