1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 η 1η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ευθύνης στην Αθήνα. Η πρωινή διαδικασία, διαφορετική από όσες έχουμε συνηθίσει, άνοιξε με σύντομες πολιτικές ομιλίες του Προέδρου κ. Βασίλη Παυλίδη και του Πολιτικού Επικεφαλής κ. Θωμά Παπαλιάγκα. 

Ο Πρόεδρος ανοίγοντας τη Συνδιάσκεψη είπε χαρακτηριστικά «Σε καιρούς που το πρόγραμμα είναι το πρόσωπο, η φάτσα του αρχηγού και μόνο, η Ευθύνη επιμένει να μη θεωρεί τους πολίτες ανόητους και ως κάποιους τους οποίους πρέπει απλώς να ξεγελούν τα κόμματα. Επιμένει ν’ απευθύνεται στους πολίτες θεωρώντας τους ευφυείς και σοβαρούς και γι’ αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία στον προγραμματικό της λόγο». Για να κλείσει μιλώντας για τη «Νέα ταυτότητα. Και ποια μπορεί να είναι αυτή; Τα διλήμματα του παρελθόντος όχι μόνο έχουν κουράσει αλλά έχουν λήξει. Και το μόνο που κάνουν είναι να θολώνουν το τοπίο και τη σκέψη διασφαλίζοντας απλώς ότι δε θα ταραχθεί η γνωστή πολιτική τάξη που μόνο αταξία δημιουργεί πλέον. Η νέα ταυτότητα θα είναι ανοιχτή και όχι φοβικά περίκλειστη.
Θα συνθέτει ενεργητικά και σχεδόν ποιητικά. Γιατί σε καιρούς ατομικούς, συλλογική ταυτότητα μόνο έτσι μπορεί να προκύψει. Με υπερβατική σύνθεση.
Θα είναι το σημείο όπου θα συναιρούνται ο Λόγος και το Αίσθημα. Η Σκέψη με την Ιδιοσυγκρασία και η Γνώση με τον Ψυχισμό. Εκεί που θα προσαρμόζουμε και δε προσαρμοζόμαστε μόνο. Εκεί που δε θα σερνόμαστε σε υποχρεωτικούς ιστορικούς συμβιβασμούς μα θα μπούμε ισότιμα στην Ιστορία. Εκεί που θα υπάρχει η χαρά και το κοινό καλό και όχι η κανονικότητα της μιζέριας. Εκεί που θα υπάρχουν ιδέες να εμπνέουν και όχι ιδεοληψίες ν’ ακρωτηριάζουν.
Σε τούτο το σημείο θα χτιστεί η νέα ταυτότητα που αποζητούν οι Έλληνες.
Και αυτό το σημείο είναι το σημείο της Ατομικής και Συλλογικής Ευθύνης.
Εκεί που ο καθένας με βαθύτερη αυτοσυνείδηση γίνεται ένας πιο καθολικός άνθρωπος κι έτσι χτίζεται μια κοινωνία με συνοχή και συνέχεια.  Διαλέξαμε λοιπόν αυτόν τον δύσκολο μα ωραίο δρόμο.
Γιατί τα πράγματα αν θέλουμε αλλάζουν.
Κι εμείς θέλουμε.»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Θωμάς Παπαλιάγκας, Πολιτικός Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης για να τονίσει ότι «Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους αλλά και ιδιαίτερα το σημερινό κυβερνητικό σχήμα προσπαθούν να περάσουν στους πολίτες τη λογική της παραίτησης από την προσπάθεια.  Τα πράγματα στις κοινωνίες αλλάζουν. Μπορεί αυτή τη στιγμή στη χώρα να υπάρχει πνευματική παραλυσία, αλλά αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει, καθώς τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των κοινωνιών δρουν.
Όλα αυτά όμως θα σπάσουν. Η ανάγκη θα τα σπάσει όχι εμείς. Κάθε μέρα έρχονται καινούργιοι άνθρωποι και γίνονται μέλη μας. Με άλλες γνώσεις και άλλα προσόντα. Άλλη λογική, διότι αναγνωρίζουν ότι το σημερινό προσωπικό της χώρας δεν μπορεί να προσφέρει, αλλά προσπαθεί να αναπαραχθεί πάνω στις αδυναμίες του λαού. Αρκετά τα ευχολόγια των λαοπλάνων και των πάσης φύσεως δημοκόπων σ’ αυτή τη χώρα. Δε φτάνει να πούμε απλώς τι θέλουμε
να γίνει στη χώρα μας. Εμείς λέμε πώς θα γίνουν όλα αυτά. Βήμα-βήμα. Κοστολογημένα και ζυγισμένα.
Κι όλα αυτά σε μία πολιτική κατάσταση που απωθεί τους ανθρώπους που προσπαθούν, που ζουν στην εποχή, που αγωνιούν να επιβιώσουν. Που δεν πείθονται από τους υπεύθυνους - λιγότερο ή περισσότερο - για τη σημερινή κατάσταση ότι οι ίδιοι θα είναι και οι σωτήρες».  Για να κλείσει λέγοντας «Για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα βρίσκεται σε ύφεση για δέκα συνεχή χρόνια και έχει απολέσει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της από 245 δισ. το 2008 σε 175 δισ. σήμερα.  Υπάρχει λύση; Βεβαίως υπάρχει. Γιατί η χώρα έχει δυνάμεις. Έχει ανθρώπους με γνώσεις και ικανότητες. Ανθρώπους στους οποίους θα στηρίξει την προσπάθεια για την ανάκαμψη, την ανατροπή της πνευματική παραλυσίας, την αναθέσμισή της μετά τον εκφυλισμό μίας προφανούς αποθέσμισης που περνά. Έκανε αναφορά στην πρόταση για ρήτρα χειρότερου φορολογικού συστήματος για τις επενδύσεις και εκλογή ηγεσίας ανωτάτων δικαστηρίων από εκλεκτορικό σώμα από εφέτες, προέδρους εφετών, αρεοπαγιτών ή συμβούλων της Επικρατείας και των προέδρων των Δικηγορικών Συλλογων.
Γιατί η χώρα έχει δυνάμεις. Και εδώ και στο εξωτερικό. Έχει το Βασίλη Σαραφίδη στην Αυστραλία, το Νάσο Γεωργαλή στις ΗΠΑ, το Βαγγέλη Λώλο από στο Λονδίνο, τη Μαρία Δαλαβίκα στο Βερολίνο και δεκάδες χιλιάδες ακόμη. Έχει βεβαίως και εμάς όλους εδώ και πολλούς άλλους ανά την Ελλάδα που αποφάσισαν να σηκωθούν και να σηκώσουν τη χώρα στα χέρια τους. Για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.»


Η Συνδιάσκεψη συνεχίστηκε  με σύντομες παρουσιάσεις του προγράμματος ανά Τομέα. Εντύπωση προκάλεσαν ορισμένες προτάσεις των τομέων, Δημόσιας Διοίκησης και Δημοσίων Συμβάσεων σε σχέση με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του φιλοσόφου συγγραφέα καθηγητή κ. Θεοφάνη Τάση, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση πολιτικής και ηθικής ορμώμενος  από παραδείγματα του Πλατωνικού έργου «Αλκιβιάδης».

Μεταξύ άλλων παρενέβη  ο πρόεδρος της κοινωνίας αξίων Στέλιος Φενέκος.

Ο πρωινός κύκλος της 1ης Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Ευθύνης έκλεισε με την ομιλία του πρώην υπουργού κ. Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος δήλωσε για άλλη μια φορά την πίστη του στους ανθρώπους της Δημοκρατικής Ευθύνης και την στήριξή του σε αυτή, για να κλείσει τονίζοντας ότι οι παλαιότεροι πολιτικοί – ακόμα και εάν υπήρξαν απόλυτα πετυχημένοι στο έργο τους – σήμερα δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές της εποχής.  Η πολιτική δεν έχει σχέση με τους πολιτικούς, έχει σχέση με τη χώρα, και οι επιλογές που πρέπει πλέον ο λαός να κάνει, θα πρέπει να έχουν σχέση με πρόσωπα που να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές τάσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]