Εικοσιτετράωρη γενική απεργία

Παραλύει σήμερα
Τετάρτη, 30 Μαΐου, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν γενική 24ωρη απεργία κατά της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας και της υπερφορολόγησης.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, να συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να γίνουν συνολικά 5 συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί οι συγκεντρώσεις της Ανταρσία και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Καμάρα, καθώς και της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη. Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ) στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, ενώ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους της πόλης για συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει, στις 11π.μ., στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Την ίδια ώρα στο ίδιο σημείο θα συγκεντρωθούν φορείς, σύλλογοι και τα σωματεία μέλη τους που συγκροτούν την "Κοινωνική Συμμαχία".

Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι η 24ωρη γενική απεργία και το συλλαλητήριο πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας», σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τους αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που, όπως επισημαίνει, «έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας, της υπερφορολόγησης».

Η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «ακολουθώντας τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων νέα δυσβάστακτα μέτρα». «Η συνεχής επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία που κάποιοι κάνουν ότι δεν την βλέπουν», σημειώνει επίσης.



Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Στο πλαίσιο της συμμετοχής στην απεργία, ακινητοποιημένα θα είναι την τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του μετρό από/προς Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδομικών συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν από κοινού η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. «Ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας ενάντια στα οκτώ χρόνια λιτότητας που έχουν εγκλωβίσει τη χώρα σε οικονομική ασφυξία. Η κυβέρνηση με την εκποίηση του εθνικού πλούτου -δεσμεύοντάς τον για 99 χρόνια- δυστυχώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εις βάρος του σιδηρόδρομου, καθώς μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έρχεται και η σειρά της ΕΕΣΣΤΥ, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, παραδίδοντάς τους ως εμπορεύματα προς εκμετάλλευση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της και καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 11:00.

Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» και την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Μαΐου, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, ενώ την Πέμπτη 31 Μαΐου θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, που αντιδρούν στο κλείσιμο του αμαξοστασίου Ελληνικού και στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου, έχουν προγραμματίσει για την ημέρα της 24ωρης απεργίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Μεταφορών.

Παράλληλα, δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή της, στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία θα ξεκινήσει 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Επίσης, λόγω της στάσης εργασίας (10:00-13:00 τοπική ώρα) των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας οι οποίοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η AEGEAN ανακοινώνει ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα:

• Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

• Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Στη Θεσσαλονίκη, στάση εργασίας και όχι 24ωρη απεργία, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 30 Μαΐου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη συμμετοχή των μαθητών σε προαγωγικές εξετάσεις. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων, αν και αρχικώς είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν πλήρως στην 24ωρη απεργία, εν τέλει, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη συμμετοχή των μαθητών σε προαγωγικές εξετάσεις, αποφάσισαν να συμμετέχουν με στάση εργασίας ως εξής:

Πρωί: από έναρξη βάρδιας έως 7.30 πμ

Απόγευμα: από 21.00 έως λήξη βάρδιας



Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών Ενώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 30 Μαΐου σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 23/5/2018 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής πανελλαδικής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 30 Μαΐου, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 31 Μαΐου 2018 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης, ως ενεργό κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου εργατικού κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ – ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ στα αντιλαϊκά μέτρα και στις μνημονιακές δεσμεύσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που πλήττουν κατάφωρα το σύνολο του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου.

Ο αγώνας εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων είναι διαρκής μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ύφεσης, λιτότητας, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, νέων περικοπών στις συντάξεις, δριμείας φοροεπιδρομής και υπερφορολόγησης, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για:

• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα

• Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις

• Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ως αυτόνομου και αυτοδιοίκητου Ταμείου που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου σε όλη τη χώρα. Να σταματήσουν οι εμφανείς και αφανείς προσπάθειες των θεσμών, της Eurostat και των εργοδοτών για την υπονόμευση της αυτοτέλειας του ΕΔΟΕΑΠ. Η Κυβέρνηση να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ.

• Δωρεάν δημόσια υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους

• Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).

• Στήριξη της απόφασης για αποχή από την αξιολόγηση

• Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται

• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

• Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με πρόσχημα τη κρίση.

• Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.

• Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματος, με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

• Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, δηλώνοντας την πάγια προσήλωσή τους στον αγώνα για:

• ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

• ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

• ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

καλούν όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την 24ωρη απεργία της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018, να συμμετάσχουν δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις και να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΜ-Θ ανέφερε σε δική της ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σε συντονισμό με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις της χώρας, κηρύσσει 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ.

Η απεργία του κλάδου θα αρχίσει στις 06.00 της Τετάρτης 30/5/2018 και θα λήξει την ίδια ώρα της Πέμπτης 31/5/2018.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος, συντασσόμενος με όλους τους εργαζόμενους, απεργεί και διεκδικεί:

• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα

• Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις

• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

• Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

• Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ως αυτόνομου και αυτοδιοίκητου Ταμείου που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου σε όλη τη χώρα. Να σταματήσουν οι εμφανείς και αφανείς προσπάθειες των θεσμών, της Eurostat και των εργοδοτών για την υπονόμευση της αυτοτέλειας του ΕΔΟΕΑΠ. Η Κυβέρνηση να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ.





★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]