[Ελλάδα]Συνέδριο ιχθυοκαλλιέργειας 2018[φωτο]

Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018
Στο «Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Αθήνα, το διήμερο 22 & 23 Ιουνίου, συμμετείχε ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό του Ιωάννη Χεκίμογλου παρουσία του συνόλου σχεδόν των μελών του.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι μεγάλη χαρά μου που κάνω την έναρξη του 1ου συνεδρίου για την ιχθυοκαλλιέργεια. Καταγράφεται  έλλειψη ζωικών πρωτεινών λόγω δημογραφικής έκρηξης στον πλανήτη και η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας θα καλύψει αυτο το κενό. Παράλληλα θα βοηθήσει και στη μείωση της υπεραλίευσης. Ο κλάδος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της οικονομίας με 600 εκατ. έσοδα και απασχόληση 12.000 εργαζομένων ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο της ιχθυοκαλλιέργειας γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσει η ανάπτυξη του κλάδου, θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και θα προστατευθεί το περιβάλλον. Ολοι πρέπει να εργαστούμε ώστε ο κλάδος να έχει μια ενιαία εθνική ταυτότητα με brand name το Ελληνικό Ψάρι».

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης τόνισε: «Σήμερα ο πλανήτης δεν μπορεί να ταϊσει τον πληθυσμό του και η ιχθυοκαλλιέργεια χρειάζεται για αυτό το σκοπό. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό προς το περιβάλλον. Ο κλάδος με την βοήθεια της πολιτείας θα απογειωθεί. Πολιτεία και ιδιώτες είμαστε στην ίδια βάρκα»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την ανάπτυξη. Χρειάζεται παραγωγή και εξαγωγές. Αυτό δηλαδή που κάνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες. Εκεί πρέπει να σταθούμε και να βοηθήσουμε».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά επεσήμανε: «Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι μια από τις 10 παραγωγικές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρακτικές fast track για έκδοση αδειών και να μειωθεί ο φόρος στην παραγωγή, όπως ο ΦΠΑ. Επίσης η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει αυστηρούς κανόνες σε χώρες που εισάγουν προϊόντα στην ΕΕ ώστε να χτυπηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και κ. Δημήτρης Βαλαχής τόνισε όπως εδώ και τέσσερα χρόνια που ιδρύθηκε ο ΕΛΟΠΥ, στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες. «Μπορούμε να πούμε πως το έχουμε καταφέρει. Σήμερα στον ΕΛΟΠΥ συμμετέχουν 21 παραγωγοί που αντιπροσωπεύουν το 80% του όγκου και της αξίας του κλάδου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου και με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της ΕΛΟΠΥ, στην εισήγησή του επεσήμανε ότι η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου πρέπει να γίνει μέσω ενός συντονισμένου χωροταξικού σχεδιασμού, και  σημείωσε πως πρόκειται για την πιο σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο κλάδος καθώς από αυτήν  εξαρτάται όχι μόνο η ανάπτυξη του αλλά και η διασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής δραστηριότητας.
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας η οποία βασίζεται σε δυο πυλώνες: τις δράσεις προώθησης και την έρευνα & καινοτομία, την διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού αλλά και την Απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου  - Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης.

Τo Συνέδριο «Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ως Βασικός Πυλώνας Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας» συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ΑΜΒΙΟ A.E και DΟΜΕ Consulting με την υποστήριξη της ΕΛΟΠΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]