Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα

Στη χώρα μας, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται με απόλυτη επιτυχία στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης τόσο στον οικιακό όσο και τον επαγγελματικό τομέα.
Τα βασικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που κάνουν έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πιο αποδοτικό είναι η απορροφητικότητα των ηλιακών συλλεκτών στην ηλιακή ακτινοβολία, η ποιότητα του υλικού του γυαλιού στους συλλέκτες, το υλικό της επιφάνειας απορρόφησης, η δυνατότητα που προσφέρει ο ηλιακός στην τοποθέτηση σε διαφορετική κλίση κ.α.
Καθοριστικός παράγοντας για τον ετήσιο βαθμό απόδοσης του ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι η θέση τοποθέτησής του, ο προσανατολισμός που πρέπει να είναι νότιος, και η κλίση του που πρέπει να συμπίπτει με την κλίση του επιπέδου που τοποθετείται.
Πριν επιλέξουμε ηλιακό θερμοσίφωνα πρέπει να έχουμε καταλήξει για την συχνότητα χρήσης του σε ετήσια βάση, τον αριθμό των ατόμων που θέλουμε να εξυπηρετεί, την χρήση του νερού ως πόσιμο ή όχι, την ύπαρξη εξωτερικής πηγής για την θέρμανση του νερού όπως π.χ. λέβητας πετρελαίου ή αερίου και τέλος στην περιοχή στην οποία θέλουμε να τον τοποθετήσουμε.
Αφού καθορίσουμε τα δεδομένα και τις ανάγκες μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα.
Η απόσβεση του κόστους αγοράς και εγκατάστασης ενός αξιόπιστου ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να γίνει σε 4 έτη, κατά μέσο όρο. Η καλή και τακτική συντήρηση θα προσδώσει στην συσκευή μας μακροζωία και εξοικονόμηση ενέργειας.
Είναι πολλοί λοιπόν οι λόγοι που επηρεάζουν την απόδοση κάθε ηλιακού συστήματος και η πιο σωστή επιλογή είναι να υπολογίσουμε τις μεγαλύτερες καταναλώσεις μας, για να μας φτάσει και να μας περισσεύει, παρά να μη μας καλύπτει.
Άλλωστε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε 24 ώρες την ημέρα ηλιοφάνεια, ούτε και κάθε μέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίσουμε αυτό για να έχουμε ζεστό νερό για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, ακόμη κι αν δεν έχουμε ηλιοφάνεια.
Όλα συνηγορούν στην αγορά μεγάλου ηλιακού θερμοσίφωνα. Μην βιαστείτε να αντιδράσετε, λόγω του κόστους του, σε σχέση με έναν μικρότερο.
Ο μεγαλύτερος ηλιακός θα μας κάνει οικονομία και δεν είναι σε καμιά περίπτωση περιττό έξοδο. Αντιθέτως. Είναι μια επένδυση και μάλιστα πολύ έξυπνη. Μεγάλη αποθήκη, σημαίνει μεγαλύτερη κάλυψη για να μη χρειάζεται να καταναλώνουμε ρεύμα με την ηλεκτρική αντίσταση.
Η επένδυση ίσως σας φαίνεται μεγάλη, είναι όμως «προσωρινή». Ο ηλιακός θα σας αποζημιώσει τόσο με την χρήση του, όσο και με την γρήγορη απόσβεση του κόστους αγοράς του, που καλύπτει ένα μέρος του κύκλου ζωής του.
Όταν ένας ηλιακός θερμοσίφωνας ζει για 20 χρόνια και η απόσβεση της αγοράς του γίνεται σε 4 - 5, σε συνδυασμό με όλα τα θετικά του, μάλλον αξίζει και με το παραπάνω!
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.agelopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]