Απάντηση Αλ. Καχριμάνη στην επερώτηση της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» για τη μελέτη «Μεσοπόταμος- Εγνατία Οδός»

Απάντηση του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη  στην επερώτηση της «Συμμαχίας Ηπειρωτών»  για τη μελέτη «Μεσοπόταμος- Εγνατία Οδός»
Συζητήθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου η επερώτηση της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» για την εξέλιξη της μελέτης «Σύνδεσηη Ε.Ο. Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας με Εγνατία Οδό (Τμήμα Παραμυθιά- Μεσοπόταμος).
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην απάντησή του ανέφερε τα εξής:
Η Εγνατία και η Ιόνια οδός, έχουν φέρει «επανάσταση» στην οδική συγκοινωνία της Ηπείρου. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός πέραν ασφαλώς του ζητήματος που υπάρχει με το κόστος διέλευσης των διοδίων.
Είναι επίσης ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση  οδεύει προς  ολοκλήρωση και ο οδικός άξονας Αμβρακία- Άκτιο.  Ένα έργο για το οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου σε κάθε ευκαιρία ζητούσε και απαιτούσε από το αρμόδιο Υπουργείο την ολοκλήρωσή του.
Οι μεγάλοι αυτοί οδικοί άξονες δημιουργούν πλέον νέες προοπτικές για την Ήπειρο και ιδιαίτερα για την παραλιακή ζώνη,  που εκ των πραγμάτων,  θα αρχίσει να δέχεται πολύ πιο μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο.
Το γεγονός αυτό επιτείνει την ανάγκη να βελτιωθεί το υπάρχον εθνικό δίκτυο, με την ανακατασκευή των τμημάτων Ιόνια οδός- Πρέβεζα, Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα (συμπεριλαμβανομένης και της παράκαμψης Αρχ. Νικόπολης), Ηγουμενίτσα- σύνορα με Αλβανία, Μεσοπόταμος – Εγνατία, Εγνατία (Τύρια)- Λάκκα Σουλίου- Λούρος και τη μελέτη προς Θεσπρωτικό.
Για να μη προκαλούνται εντυπώσεις, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αρμοδιότητα  για τα έργα στο εθνικό οδικό δίκτυο, ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών.   Η  Περιφέρεια  βρίσκεται σε συνεχή επαφή για τα έργα αυτά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του,  έχοντας ζητήσει και μεταβίβαση της ευθύνης κατασκευής ορισμένων  από αυτά τα τμήματα ώστε να τα προχωρήσει με ευθύνη της.
Θυμίζω ότι έχουμε δεσμευμένη πίστωση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για το τμήμα Καμπή Άρτας- Γέφυρα Καλογήρου και μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση από το Υπουργείο.
 Επίσης υπάρχει ώριμη η μελέτη για το τμήμα Πάργα –Μεσοπόταμος, η οποία επίσης βρίσκεται στο Υπουργείο.
Είναι δύο έργα για τα οποία και μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε νέα επαφή με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε, αναζητώντας τρόπο για την προώθησή τους. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα έχουμε θετικές  εξελίξεις.
Διερευνούμε επίσης τις δυνατότητες για εκπόνηση μελέτης του τμήματος από Μεσοπόταμο μέχρι Πρέβεζα, ενώ έχουμε δύο ακόμη εκκρεμότητες, ήτοι:
Η πρώτη αφορά το κομμάτι Ηγουμενίτσα – Πλαταριά: Υπάρχει ένα τμήμα, περίπου 1,5 χλμ που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο της εργολαβίας του λιμανιού. Το δεύτερο τμήμα, δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων. Το τρίτο τμήμα μέχρι την Πλαταριά είναι ώριμο κατασκευαστικά και για το τέταρτο, την παράκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.  Πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Υποδομών, να μας δώσει μια σαφή απάντηση του τι θέλει, ώστε στη συνέχεια να δούμε που μπορεί να συμβάλλει η Περιφέρεια στην κατασκευή του συνόλου ή τμήματος του έργου.
Η δεύτερη εκκρεμότητα, αφορά το θέμα της επερώτησης της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών», τη σύνδεση Μεσοποτάμου- Εγνατίας μήκους 34χλμ. Η μελέτη του έργου, ανατέθηκε επί Κρατικής Περιφέρειας με προεκτιμώμενη αμοιβή 2,08 εκ. ευρώ. Μέχρι σήμερα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας έχει καταβληθεί το ποσό των 429 χιλιάδων ευρώ, με την εναπομείνασα αμοιβή για πλήρη εφαρμογή της σύμβασης σύμφωνα με τον 1ο ΑΠΕ να δύναται να ανέλθει σε 1,302 εκ. ευρώ.
Όπως γνωρίζετε κατά την εκπόνηση της μελέτης προέκυψαν αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής για τη χάραξη στο τμήμα από το 8ο μέχρι το 21ο χιλιόμετρο, γεγονός που δημιούργησε νέα δεδομένα και αίτημα για ορεινή χάραξη που προϋποθέτει επιπλέον δαπάνη περίπου 800.000 ευρώ.
Η πρόταση που επεξεργαζόμαστε είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες στο 1ο και στο 3ο τμήμα, ήτοι Παραμυθιά- Εγνατία και Μεσοπόταμος – Γαρδίκι για τα οποία δεν υπάρχουν ενστάσεις και αντιδράσεις. Με την παράδοση των οριστικών μελετών και της Μ.Π.Ε. καλύπτεται το ποσό της σύμβασης με το ανάδοχο μελετητικό σχήμα.
Το ενδιάμεσο τμήμα θα παραμείνει με τις προμελέτες και ταυτόχρονα η Περιφέρεια θα αναζητήσει τους απαιτούμενους πόρους των 800.000 περίπου ευρώ, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη για τη λοφώδη χάραξη.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει νέα προκήρυξη, καθώς το επιπλέον κονδύλιο, υπερβαίνει κατά 650.000-700.000 την παρούσα σύμβαση. Για να ενσωματωθεί σε σχέδιο ΑΠΕ και σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης, θα έπρεπε να είναι εξ αναλογίας μικρότερο από το 50%.
Η διαδικασία αυτή θα εξελίσσεται παράλληλα με τις προσπάθειες ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για το οποίο θα χρειαστεί μεγάλος αγώνας, καθώς ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ίσως φτάσει και τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Η Περιφερειακή Αρχή, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν παραιτείται από κανένα έργο, αναζητά λύσεις και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από κάθε πηγή.  Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και για τους υπολειπόμενους οδικούς άξονες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]