ΤΕΙ Ηπείρου:Εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου Υγείας των Ζώων- Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων
Κατά το χρονικό διάστημα από 28/5/2018 έως 1/6/2018 στο Εργαστήριο Υγείας των Ζώων – Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στο αναβαθμισμένο λογισμικό του αυτόματου μηχανήματος Riboprinter, το οποίο προστέθηκε στη φαρέτρα του Εργαστηρίου και αποτελεί τεχνολογία αιχμής στον τομέα της Μοριακής Μικροβιολογίας και Μοριακής Διαγνωστικής, από τα επιστημονικά και τεχνικά στελέχη της μητρικής εταιρίας Hygiena και της Βιοεργέξ-Αφοί Σαλάτα ΑΒΕΕ. Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Καθηγήτρια Αθηνά Τζώρα, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Εργαστηρίου κ. Ιωάννης Σκούφος, κ. Κωνσταντίνα Φώτου, κ. Χρυσούλα Βόιδαρου, κ. Αχιλλέας Καραμούτσιος, αλλά και ο κ. Απόστολος Πατσιάς, διευθυντής του Χημικού - Μικροβιολογικού Εργαστηρίου της “ΠΙΝΔΟΣ” Α.Π.Σ.Ι., συμμετείχαν στην 5ήμερη εκπαίδευση, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες της συσκευής και αναπτύχθηκαν οι ουσιαστικές εφαρμογές της στην έρευνα και στην εξελιγμένη διαγνωστική της ζωικής παραγωγής και των τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Μέσω της αναβάθμισης της συσκευής, εξελίχθηκαν οι δυνατότητες διάγνωσης μικροβιακών πληθυσμών, ενσωματώνοντας διεθνείς βιβλιοθήκες προτύπων, ώστε το Riboprinter, που αποτελεί τη μοναδική αυτοματοποιημένη μέθοδο γονοτυπικής ταυτοποίησης μικροοργανισμών να διατηρεί ενσωματωμένη βάση δεδομένων ταυτοποίησης 8500 προτύπων, που καλύπτουν περισσότερα από 1700 είδη, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΤΕΙ Ηπείρου, να συμβάλει ουσιαστικά στην ιχνηλασιμότητα, αυθεντικότητα και ασφάλεια των Ελληνικών τροφίμων και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Είναι γνωστό, πως το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και το Εργαστήριο Υγείας των Ζώων – Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων αποτελεί έναν από τους ερευνητικούς φορείς που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό έργο FoodOmicsGR, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας, όπου συμμετέχουν εκτός του ΤΕΙ Ηπείρου επτά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και η Ακαδημία Αθηνών με στόχο την καινοτόμο ταυτοποίηση και διαφοροποίηση των Ελληνικών τροφίμων. Ακόμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου και με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη και της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη, το Εργαστήριο έχει διαπιστευθεί κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025 και η λειτουργία τόσο εξαιρετικών εργαλείων διαγνωστικής δίνει μεγάλη ώθηση στην εξέλιξη της μικροβιολογίας και την επαύξηση των δυνατοτήτων, που διατηρεί το εργαστήριο για τον έλεγχο ποιοτικών χαρακτηριστικών και της ασφάλειας τροφίμων, όχι μόνο Ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με το Εργαστήριό μας.
Η συνεργασία με την εταιρεία Hygiena και το Riboprinter προσφέρει στο εργαστήριο μας λύσεις ταχύτατης μικροβιακής ανίχνευσης, παρακολούθησης και ταυτοποίησης σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και ποτών, της υγειονομικής περίθαλψης, της φιλοξενίας, των φαρμακευτικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, συνδυάζοντας την αποδοτικότητα, τις υψηλές προδιαγραφές, την αξιοπιστία και το πνεύμα οικονομίας που διέπει τις εποχές μας.
Μέσω της αναβάθμισης της συσκευής, εξελίχθηκαν οι δυνατότητες διάγνωσης μικροβιακών πληθυσμών, ενσωματώνοντας διεθνείς βιβλιοθήκες προτύπων, ώστε το Riboprinter, που αποτελεί τη μοναδική αυτοματοποιημένη μέθοδο γονοτυπικής ταυτοποίησης μικροοργανισμών να διατηρεί ενσωματωμένη βάση δεδομένων ταυτοποίησης 8500 προτύπων, που καλύπτουν περισσότερα από 1700 είδη, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΤΕΙ Ηπείρου, να συμβάλει ουσιαστικά στην ιχνηλασιμότητα, αυθεντικότητα και ασφάλεια των Ελληνικών τροφίμων και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Είναι γνωστό, πως το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων και το Εργαστήριο Υγείας των Ζώων – Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων αποτελεί έναν από τους ερευνητικούς φορείς που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό έργο FoodOmicsGR, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας, όπου συμμετέχουν εκτός του ΤΕΙ Ηπείρου επτά από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και η Ακαδημία Αθηνών με στόχο την καινοτόμο ταυτοποίηση και διαφοροποίηση των Ελληνικών τροφίμων. Ακόμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου και με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη και της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη, το Εργαστήριο έχει διαπιστευθεί κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025 και η λειτουργία τόσο εξαιρετικών εργαλείων διαγνωστικής δίνει μεγάλη ώθηση στην εξέλιξη της μικροβιολογίας και την επαύξηση των δυνατοτήτων, που διατηρεί το εργαστήριο για τον έλεγχο ποιοτικών χαρακτηριστικών και της ασφάλειας τροφίμων, όχι μόνο Ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασία με το Εργαστήριό μας.
Η συνεργασία με την εταιρεία Hygiena και το Riboprinter προσφέρει στο εργαστήριο μας λύσεις ταχύτατης μικροβιακής ανίχνευσης, παρακολούθησης και ταυτοποίησης σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και ποτών, της υγειονομικής περίθαλψης, της φιλοξενίας, των φαρμακευτικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, συνδυάζοντας την αποδοτικότητα, τις υψηλές προδιαγραφές, την αξιοπιστία και το πνεύμα οικονομίας που διέπει τις εποχές μας.
Labels:
ΗΠΕΙΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.