Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη αξιολόγηση
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, τάχθηκαν 154 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ 144 βουλευτές από την αντιπολίτευση ψήφισαν όχι.
Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Την τροπολογία καταψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ενώ την υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Νωρίτερα, η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης τόσο για τα θέματα της οικονομίας, όσο και για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και μάλιστα προανήγγειλε ότι μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση δυσπυστίας κατά της κυβέρνησης.
Όπως γνωστοποίησε ακολούθως ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, η συζήτηση επί της προτασης μομφής θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα. Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας, και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.
Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ πρωθυπoυργoύ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.
H συζήτηση αρχίζει δύo ημέρες μετά από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης τής Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Ευκλ. Τσακαλώτος: «Δεν υπάρχει επιχείρημα της αντιπολίτευσης που δεν έχει καταρρεύσει»
Κατά την ομιλία του στη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, είπε ότι «δεν υπάρχει επιχείρημα που ακούμε τους τελευταίους 18 μήνες, που δεν έχει καταρρεύσει. Έχει καταρρεύσει ότι θα υπάρχει ο κόφτης, ότι δεν θα φτάσουμε στους στόχους, δεν θα βγούμε στις αγορές, δεν θα πάρουμε κάτι για το χρέος, θα υπάρχει τέταρτο μνημόνιο». Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην κριτική που ασκήθηκε από τα άλλα κόμματα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Απευθυνόμενος ειδικά προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ήρθε πλέον ο καιρός «να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον της χώρας» και τον μέμφθηκε για την στρατηγική του, η οποία, όπως είπε, δεν έχει ευρύ ορίζοντα. «Αυτήν τη στρατηγική που ακολουθείτε για να έχετε ευχαριστημένους τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, δεν βγαίνει. Θα συσπειρώσετε τον πυρήνα της ΝΔ και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ταβάνι. Έπρεπε να κοιτάτε πολύ πιο ψηλά από αυτό» τόνισε. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθη, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αν θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης πως με την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ενισχύει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του και αν θεωρεί ότι θα υπάρξει Ευρωπαίος ηγέτης που θα πει ότι καλώς πράττει ο αρχηγός της ΝΔ όταν δεν στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτήν τη συγκυρία.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί αύξησης του ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, ο κ. Τσακαλώτος τούς αμφισβήτησε πλήρως, καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία: Μόνο 108.000 ιδιοκτήτες θα έχουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ. Θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ και λιγότερο σε κάποιες λαϊκές συνοικίες, λίγο μεγαλύτερες στις περιοχές που αναβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτές γύρω από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα υπάρξουν αρκετά μεγάλες αυξήσεις, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά και στο πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας καθώς -όπως εξήγησε- αυτές οι περιοχές είχαν ίδιο συντελεστή με τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.
Ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριξε, επίσης, ότι τα «αντίμετρα» θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα εμπεριέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους.
Αλ. Παπαρήγα: «Η κυβέρνηση στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές»
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έχει την ίδια στρατηγική και στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές». Παράλληλα, επεσήμανε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, παρά τις οξύτατες διαφωνίες που εμφανίζονται να έχουν μεταξύ τους, υπηρετούν τη σωτηρία αυτού του συστήματος.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι δεν της προκαλούν έκπληξη τα συγχαρητήρια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στη κυβέρνηση αφού στηρίζει τα σχέδιά του. «Το 2015, όταν έγινε φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανερχόμενη πολιτική δύναμη, τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προτιμούσαν χίλιες φορές να είναι στην κυβέρνηση παρά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τον «Ιανουάριο του 2015 έγινε το παράδοξο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη διάσωση του συστήματος».
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτό που τη σόκαρε «ήταν η αναφορά του πως μέσα από τη συμφωνία αναδεικνύεται η Ελλάδα ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια».
«Αυτός είναι εθνικιστικός κοσμοπολιτισμός. Εμείς θέλουμε τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά αντίπαλη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Είστε επικίνδυνοι, γιατί σας εμφανίζουν ως αριστερούς και παγιδεύετε τους πολίτες. Στηρίζετε τον πόλεμο στη Συρία για την τριχοτόμησή της, στηρίξατε το πόλεμο στο Ιράκ. Τέτοια αναβάθμιση που θέλετε, σας τη χαρίζουμε. Αυτά κάνατε, γιατί να μην σας δώσουν συγχαρητήρια; Και αν μπορείτε να τα βρείτε με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ακόμα καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εθνικιστικούς θύλακες στη χώρα του, λέει ότι θέλει να μπει στην ΕΕ» και τότε, πολύ γρήγορα όπως υποστήριξε, «ο εθνικισμός θα μετατραπεί σε κοσμοπολιτισμό».
Η κ. Παπαρήγα αμφισβήτησε και το επιχείρημα ότι, μέσα από την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, θα γλιτώσει η Ελλάδα από την Τουρκία. «Ούτε ένα πόντο από τα σύνορα μας δεν δίνουμε. Δεν υπάρχει αστικό κόμμα ή τάξη να δώσει ένα πόντο από Αιγαίο. Εκτός και αν χάσει με πόλεμο που δεν θα αφήσουμε όμως να γίνει. Την εδαφική ακεραιότητά μας την υπονομεύει η στήριξη του πολέμου στη Συρία, στο Ιράκ. Είστε μια πολιτική δύναμη που σε αυτό το θέμα έχετε απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα των άλλων λαών. Έχετε πάρει μέρος, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σε όλη αυτή την εκστρατεία που μπορεί να οδηγήσει σε έναν ακόμα επικίνδυνο πόλεμο, όχι μόνο αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.
Η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε και στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει τον αναλφαβητικό αντικομουνισμό της όταν μιλά για μαρξιστές του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να θυμώνει τώρα που είναι κυβέρνηση», καθώς, όπως είπε, «τόσα χρόνια τον χάιδευε ενώ φώναζε κατά του ΚΚΕ».
«Είστε εντελώς αναλφάβητοι. Οι γελοιογράφοι του μαρξισμού ήταν αυθεντικοί, πρωτοπόροι και πιο υψηλού διανοητικού επιπέδου», συμπλήρωσε.
Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα ότι το ΚΚΕ παρεκλίνει από τη θέση του Λένιν, η κ. Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά:
«Το μόνο που σκέφθηκα αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή είναι ότι δεν τον προφυλάσσουν αυτόν τον άνθρωπο να μην λέει ασυναρτησίες; Μπορεί να πει πολλά αλλά όχι ασυναρτησίες και πως ξεσκόνισε στα 17 του τον Λένιν».
Αδ. Γεωργιάδης: «Τεράστιοι πολιτικοί απατεώνες» στην κυβέρνηση
Σφοδρές επικρίσεις διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα, χαρακτήρισε «τεράστιους πολιτικούς απατεώνες» την κυβερνητική πλειοψηφία και αναφέρθηκε στις διατάξεις για το υπερταμείο, το Μεσοπρόθεσμο, τα διόδια, την συμφωνία με την πΓΔΜ. Ο κ. Γεωργιάδης επέκρινε προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος λέγοντας του ότι έκανε πολιτική καριέρα με τους αγανακτισμένους και επέκρινε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως είπε, δέχεται σήμερα τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ.
«Γίνονταν μάχες για το αγγλικό δίκαιο του PSI, προδότες μας ανέβαζαν προδότες μας κατέβαζαν. Σήμερα όχι μόνο αγγλικό δίκαιο έχετε αλλά παρέχετε και 25 δισ. περιουσία του δημοσίου ως εγγυήσεις του υπερταμείου. Αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε σήμερα συγνώμη; Εσείς κύριε υπουργέ των Οικονομικών ήσασταν στο τραπεζάκι με τους αγανακτισμένους και κάνατε πολιτική καριέρα με το δεν χρωστάω δεν πληρώνω. Θα ήταν γενναία πολιτική πράξη να ζητήσετε συγνώμη», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις διατάξεις για τα διόδια λέγοντας ότι «στη χώρα αυτή πήγαινε ο κ. Τσίπρας και σήκωνε τις μπάρες με το δημοσιογράφο κύριο Βαξεβάνη» αλλά σήμερα τα διόδια διπλασιάζονται στην Εγνατία και τριπλασιάζονται στην υπόλοιπη χώρα.
«Είναι ή δεν είναι μέσα στο Μεσοπρόθεσμο η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του προϋπολογισμού και του ΑΕΠ; Έχετε το θάρρος να εξηγήσετε στους βουλευτές σας ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και την ξαναψηφίζετε σήμερα;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «πως αισθάνεστε δε τώρα που ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να κάνει μια συμφωνία με τα Σκόπια με αποκλειστικό σκοπό την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ; Εσείς που λέτε στη συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατλαντική συμμαχία πρέπει να καταργηθεί; Πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο τεράστιοι πολιτικοί απατεώνες είστε. Έπρεπε να έρθει η πρώτη κυβέρνηση αριστεράς να μας δώσει συγχαρητήρια η ατλαντική συμμαχία. Ο λαός θα σας δώσει σύντομα την απάντησή του για την προσβολή στη συλλογική του μνήμη».
Απαντώντας στο σχόλιο του Α. Γεωργιάδη και του Κώστα Τασούλα ότι η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς δέχεται τα συγχαρητήρια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, έκανε ένα λογοπαίγνιο, λέγοντας ότι «τη Τζούλια Ρόμπερτς μπορεί να την ερωτευτεί και ο Μπραντ Πιτ και ο Κουασιμόδος».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
Σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, τάχθηκαν 154 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ 144 βουλευτές από την αντιπολίτευση ψήφισαν όχι.
Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Την τροπολογία καταψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ενώ την υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Νωρίτερα, η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης τόσο για τα θέματα της οικονομίας, όσο και για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και μάλιστα προανήγγειλε ότι μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση δυσπυστίας κατά της κυβέρνησης.
Όπως γνωστοποίησε ακολούθως ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, η συζήτηση επί της προτασης μομφής θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα. Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η συζήτηση να ξεκινήσει σήμερα κιόλας, και θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα.
Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo εάν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός εάν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Στα κοινοβουλευτικά χρονικά υπήρξαν περιπτώσεις που κυβερνήσεις μετέτρεψαν προτάσεις δυσπιστίας σε προτάσεις εμπιστοσύνης για να επιβεβαιώσουν τη θετική ψήφο της Βουλής. Ο Κανονισμός ορίζει ότι η κυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ πρωθυπoυργoύ στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη.
H συζήτηση αρχίζει δύo ημέρες μετά από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης τής Boυλής εάν η πρόταση της εξασφαλίζει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών, η oπoία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.
Ευκλ. Τσακαλώτος: «Δεν υπάρχει επιχείρημα της αντιπολίτευσης που δεν έχει καταρρεύσει»
Κατά την ομιλία του στη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, είπε ότι «δεν υπάρχει επιχείρημα που ακούμε τους τελευταίους 18 μήνες, που δεν έχει καταρρεύσει. Έχει καταρρεύσει ότι θα υπάρχει ο κόφτης, ότι δεν θα φτάσουμε στους στόχους, δεν θα βγούμε στις αγορές, δεν θα πάρουμε κάτι για το χρέος, θα υπάρχει τέταρτο μνημόνιο». Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην κριτική που ασκήθηκε από τα άλλα κόμματα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Απευθυνόμενος ειδικά προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ήρθε πλέον ο καιρός «να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον της χώρας» και τον μέμφθηκε για την στρατηγική του, η οποία, όπως είπε, δεν έχει ευρύ ορίζοντα. «Αυτήν τη στρατηγική που ακολουθείτε για να έχετε ευχαριστημένους τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, δεν βγαίνει. Θα συσπειρώσετε τον πυρήνα της ΝΔ και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ταβάνι. Έπρεπε να κοιτάτε πολύ πιο ψηλά από αυτό» τόνισε. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθη, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αν θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης πως με την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ενισχύει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του και αν θεωρεί ότι θα υπάρξει Ευρωπαίος ηγέτης που θα πει ότι καλώς πράττει ο αρχηγός της ΝΔ όταν δεν στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτήν τη συγκυρία.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί αύξησης του ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, ο κ. Τσακαλώτος τούς αμφισβήτησε πλήρως, καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία: Μόνο 108.000 ιδιοκτήτες θα έχουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ. Θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ και λιγότερο σε κάποιες λαϊκές συνοικίες, λίγο μεγαλύτερες στις περιοχές που αναβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτές γύρω από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα υπάρξουν αρκετά μεγάλες αυξήσεις, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά και στο πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας καθώς -όπως εξήγησε- αυτές οι περιοχές είχαν ίδιο συντελεστή με τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.
Ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριξε, επίσης, ότι τα «αντίμετρα» θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα εμπεριέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους.
Αλ. Παπαρήγα: «Η κυβέρνηση στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές»
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έχει την ίδια στρατηγική και στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές». Παράλληλα, επεσήμανε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, παρά τις οξύτατες διαφωνίες που εμφανίζονται να έχουν μεταξύ τους, υπηρετούν τη σωτηρία αυτού του συστήματος.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι δεν της προκαλούν έκπληξη τα συγχαρητήρια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στη κυβέρνηση αφού στηρίζει τα σχέδιά του. «Το 2015, όταν έγινε φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανερχόμενη πολιτική δύναμη, τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προτιμούσαν χίλιες φορές να είναι στην κυβέρνηση παρά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τον «Ιανουάριο του 2015 έγινε το παράδοξο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη διάσωση του συστήματος».
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτό που τη σόκαρε «ήταν η αναφορά του πως μέσα από τη συμφωνία αναδεικνύεται η Ελλάδα ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια».
«Αυτός είναι εθνικιστικός κοσμοπολιτισμός. Εμείς θέλουμε τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά αντίπαλη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Είστε επικίνδυνοι, γιατί σας εμφανίζουν ως αριστερούς και παγιδεύετε τους πολίτες. Στηρίζετε τον πόλεμο στη Συρία για την τριχοτόμησή της, στηρίξατε το πόλεμο στο Ιράκ. Τέτοια αναβάθμιση που θέλετε, σας τη χαρίζουμε. Αυτά κάνατε, γιατί να μην σας δώσουν συγχαρητήρια; Και αν μπορείτε να τα βρείτε με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ακόμα καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ζάεφ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εθνικιστικούς θύλακες στη χώρα του, λέει ότι θέλει να μπει στην ΕΕ» και τότε, πολύ γρήγορα όπως υποστήριξε, «ο εθνικισμός θα μετατραπεί σε κοσμοπολιτισμό».
Η κ. Παπαρήγα αμφισβήτησε και το επιχείρημα ότι, μέσα από την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, θα γλιτώσει η Ελλάδα από την Τουρκία. «Ούτε ένα πόντο από τα σύνορα μας δεν δίνουμε. Δεν υπάρχει αστικό κόμμα ή τάξη να δώσει ένα πόντο από Αιγαίο. Εκτός και αν χάσει με πόλεμο που δεν θα αφήσουμε όμως να γίνει. Την εδαφική ακεραιότητά μας την υπονομεύει η στήριξη του πολέμου στη Συρία, στο Ιράκ. Είστε μια πολιτική δύναμη που σε αυτό το θέμα έχετε απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα των άλλων λαών. Έχετε πάρει μέρος, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σε όλη αυτή την εκστρατεία που μπορεί να οδηγήσει σε έναν ακόμα επικίνδυνο πόλεμο, όχι μόνο αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.
Η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε και στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει τον αναλφαβητικό αντικομουνισμό της όταν μιλά για μαρξιστές του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να θυμώνει τώρα που είναι κυβέρνηση», καθώς, όπως είπε, «τόσα χρόνια τον χάιδευε ενώ φώναζε κατά του ΚΚΕ».
«Είστε εντελώς αναλφάβητοι. Οι γελοιογράφοι του μαρξισμού ήταν αυθεντικοί, πρωτοπόροι και πιο υψηλού διανοητικού επιπέδου», συμπλήρωσε.
Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα ότι το ΚΚΕ παρεκλίνει από τη θέση του Λένιν, η κ. Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά:
«Το μόνο που σκέφθηκα αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή είναι ότι δεν τον προφυλάσσουν αυτόν τον άνθρωπο να μην λέει ασυναρτησίες; Μπορεί να πει πολλά αλλά όχι ασυναρτησίες και πως ξεσκόνισε στα 17 του τον Λένιν».
Αδ. Γεωργιάδης: «Τεράστιοι πολιτικοί απατεώνες» στην κυβέρνηση
Σφοδρές επικρίσεις διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα, χαρακτήρισε «τεράστιους πολιτικούς απατεώνες» την κυβερνητική πλειοψηφία και αναφέρθηκε στις διατάξεις για το υπερταμείο, το Μεσοπρόθεσμο, τα διόδια, την συμφωνία με την πΓΔΜ. Ο κ. Γεωργιάδης επέκρινε προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος λέγοντας του ότι έκανε πολιτική καριέρα με τους αγανακτισμένους και επέκρινε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως είπε, δέχεται σήμερα τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ.
«Γίνονταν μάχες για το αγγλικό δίκαιο του PSI, προδότες μας ανέβαζαν προδότες μας κατέβαζαν. Σήμερα όχι μόνο αγγλικό δίκαιο έχετε αλλά παρέχετε και 25 δισ. περιουσία του δημοσίου ως εγγυήσεις του υπερταμείου. Αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε σήμερα συγνώμη; Εσείς κύριε υπουργέ των Οικονομικών ήσασταν στο τραπεζάκι με τους αγανακτισμένους και κάνατε πολιτική καριέρα με το δεν χρωστάω δεν πληρώνω. Θα ήταν γενναία πολιτική πράξη να ζητήσετε συγνώμη», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις διατάξεις για τα διόδια λέγοντας ότι «στη χώρα αυτή πήγαινε ο κ. Τσίπρας και σήκωνε τις μπάρες με το δημοσιογράφο κύριο Βαξεβάνη» αλλά σήμερα τα διόδια διπλασιάζονται στην Εγνατία και τριπλασιάζονται στην υπόλοιπη χώρα.
«Είναι ή δεν είναι μέσα στο Μεσοπρόθεσμο η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του προϋπολογισμού και του ΑΕΠ; Έχετε το θάρρος να εξηγήσετε στους βουλευτές σας ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και την ξαναψηφίζετε σήμερα;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «πως αισθάνεστε δε τώρα που ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να κάνει μια συμφωνία με τα Σκόπια με αποκλειστικό σκοπό την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ; Εσείς που λέτε στη συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατλαντική συμμαχία πρέπει να καταργηθεί; Πρέπει όλοι να καταλάβουν πόσο τεράστιοι πολιτικοί απατεώνες είστε. Έπρεπε να έρθει η πρώτη κυβέρνηση αριστεράς να μας δώσει συγχαρητήρια η ατλαντική συμμαχία. Ο λαός θα σας δώσει σύντομα την απάντησή του για την προσβολή στη συλλογική του μνήμη».
Απαντώντας στο σχόλιο του Α. Γεωργιάδη και του Κώστα Τασούλα ότι η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς δέχεται τα συγχαρητήρια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, έκανε ένα λογοπαίγνιο, λέγοντας ότι «τη Τζούλια Ρόμπερτς μπορεί να την ερωτευτεί και ο Μπραντ Πιτ και ο Κουασιμόδος».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
Labels:
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.