ΙΩΑΝΝΙΝΑ|LIVE:Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Προσοχή στη μεγάλη αύξηση εμφάνισης του καρκίνου θυρεοειδούς

Παρατηρούμε μια αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αύξηση αφορά τόσο ενήλικες όσο παιδιά και εφήβους.  Επιστημονικά συνδέεται κυρίως με τη ραδιενέργεια.
Η επιστημονική κοινότητα πλέον ενοχοποιεί το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, το 1986, για την αύξηση αυτή, δεδομένων των στοιχείων της κίνησης του νέφους προς τα Βαλκάνια και στη συνέχεια στον ελλαδικό χώρο.Άλλοι παράγοντες της αύξησης φαίνεται πως είναι γενικότερα η ρύπανση του περιβάλλοντος, η προηγούμενη ακτινοβολία που έχει δεχθεί για άλλη πάθηση στο κεφάλι ή στο λαιμό και μάλιστα σε νεαρή ηλικία και βέβαια η κληρονομικότητα.
‘’Χαρακτηριστικό της αύξησης της εμφάνισης του’’, τονίζει ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης,‘’είναι ότι στις 10 επεμβάσεις θυρεοειδούς που διενεργούμε στην κλινική χειρουργικής θυρεοειδή του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, οι 6-7 αφορούν καρκίνο. Και το ανησυχητικό είναι ότι εμφανίζονται,πλέον και σε πολύ μικρές ηλικίες, σε παιδιά15 και 17 χρόνων’’.
«Μια συχνή παρανόηση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ότι είναι συχνά ονομάζεται “καλός καρκίνος”, επειδή η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς είναι εξαιρετική», αλλά τελικά «δεν είναι καλός καρκίνος» λέει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης. Αυτό υπονομεύει τη σοβαρότητα της νόσου και δεν είναι απολύτως αληθές. Ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι ‘’καλός καρκίνος’’ όταν διαγνωστεί έγκαιρα, διαφορετικά ταλαιπωρεί τους ασθενείς.
Επίσης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία αλλά και να ελέγχονται, για όλη τους τη ζωή. 
Όταν οι κλινικοί γιατροί διαγνώσουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι μια ευκαιρία για να μεταβιβάσουν τα μηνύματα με τέτοιο τρόπο ώστε οι ασθενείς να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς μετά από σωστή και εξατομικευμένη θεραπεία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, για ορισμένους ασθενείς υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος για υποτροπή. Όλοι  αυτοί οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για την υγεία τους.
Επίσης, ορισμένοι καρκίνοι του θυρεοειδή είναι πιο επιθετικοί και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, αυτό καταδεικνύει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Οι παθολόγοι κυρίως αλλά και οι γενικοί γιατροί, που βλέπουν τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών, καλό είναι να διενεργούν μια ψηλάφηση του λαιμού των ασθενών τους, που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά και αυτή η σύντομη εξέταση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Δεν αναφέρουμε τους ενδοκρινολόγους, αφού είναι εξειδεικευμένοι με αυτή τη νόσο και σίγουρα διενεργούν πλήρη έλεγχο.
ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Ο ΥΠΕΡΗΧΟΣ
Σαν εξέταση επιλογής για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, χαρακτηρίζει το υπερηχογράφημα,ο χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων Σταύρος Τσιριγωτάκης. «Με νέα εξελιγμένα μηχανήματα και με την υψηλή εκειδίκευση που έχουν ορισμένοι ακτινοδιαγνώστες, έχουμε πολύ μεγάλη προσέγγιση στην τελική διάγνωση του ασθενούς, πριν ο ίδιος χειρουργηθεί. Ο στόχος του υπερηχογραφήματος είναι ο χαρακτηρισμός των όζων σε όση το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και συνάφεια με το τελικό αποτέλεσμα του χειρουργείου, ώστε να σχεδιάσουμε και να διενεργήσουμε την κατάλληληεξατομικευμένη επέμβαση που χρειάζεται ο ασθενής αλλά και να κάνουμε καλύτερο σχεδιασμό της θεραπείας που πιθανόν να χρειαστεί.
Μπορούμε επίσης να πάρουμε άριστες πληροφορίες για τους λεμφαδένες του λαιμού, αφού πολλές φορές πρέπει να τους αφαιρέσουμε μαζί με τον θυρεοειδή, για να είναι βέλτιστη η επέμβαση μας. Υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή ανίχνευσης λεμφαδένων που είναι διηθημένοι από τον καρκίνο και η αφαίρεση τους είναι απαραίτητη και συμπληρώνει την θυρεοειδεκτομή και σίγουρα από αυτή εξαρτάται η πρόγνωση του ασθενή. Είναι μια διαδεδομένη εξέταση, ανώδυνη και ευρέως διαθέσιμη».
Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι κάθε διόγκωση στο λαιμό πρέπει να μας οδηγεί στογιατρό και καλεί όλους τους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων και των γενικών ιατρών να βοηθούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του θυρεοειδή και να συστήνουν στους ασθενείς τους τη σημασία της διενέργειας ελέγχου του λαιμού τους κατά τον ετήσιο προληπτικό τους έλεγχο.  
Θα δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ασθενείς να κατανοούν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όταν χρειάζεται.
TSIRIGOTAKIS_STAVROS.jpg

ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]