Πρέβεζα:Παρουσία πλήθους πιστών ο εορτασμός του Αγίου Απόστολου Βαρνάβα στον Λούρο

Παρά το ξαφνικό μπουρίνι και την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες στην περιοχή του Λούρου νωρίς το απόγευμα, δεκάδες ήταν οι πιστοί που παρακολούθησαν τον εσπερινό που τελέστηκεστον Ιερό Ναό του Αγίου Απόστολου Βαρνάβα χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσοστόμου. Τηρώντας το έθιμο οι κάτοικοι του Λούρου έφτασαν με τα πόδια στο γραφικό εκκλησάκι εκφράζοντας έτσι την αγάπη τους για τον ιστορικό Ναό ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του παραποτάμιου δάσους με τα υπεραιωνόβια δέντρα. Την λειτουργία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κώστας Μπάρκας και Στέργιος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης , οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Ευάγγελος Γιαννουλάτος, Δ.Ε Λούρου Χαράλαμπος Κακιούζης και Ζαλόγγου Κώστας Ματέρης,ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λούρου Σπύρος Γκούρας, ο αστυνομικός διευθυντής Πρέβεζας Δημήτρης

Σιόρεντας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων. Κατανυκτική ήταν και η λειτουργία της αρτοκλασίας η οποία τελέστηκε στον αύλειο χώρο του Ναού, ενώ ακολούθησε κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή και τη δράση του Αγίου Απόστολου Βαρνάβα υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα ζωής -όπως και όλοι οι Άγιοι- οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μας δίνουν κουράγιο και δύναμη να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα με τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, ενώ παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν το τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λούρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σκάλας Λούρου. Επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Λούρου μοίρασαν παραδοσιακά εδέσματα στους πιστούς που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις. Η εκκλησία του Αγ. Βαρνάβα βρίσκεται 3χλμ. ανατολικά της κωμόπολης του Λούρου, ανάμεσα στον ποταμό Λούρο και τον παραπόταμό του Ξεροπόταμο, σε ένα δάσος από λεύκες, Ιτιές και πλατάνια. Δύο επιγραφές αναφέρουν ότι ο ναός κτίστηκε αρχικά το 1149 από τον Κωνσταντίνο Μάγιστρο Μανιάκη και ξανακτίστηκε το 1833 από τον Κώστα Παπαχρήστο και το γιό του Δημήτριο.
Στη σημερινή του μορφή είναι δικιόνιος τρουλαίος, καλυμμένος με σύστημα καμαρών, φουρνικών και σφενδονίων. Στην ημικυκλική αψίδα σχηματίζονται πέντε τυφλά αψιδώματα. Οδοντωτή ταινία περιτρέχει τη στέγη του ναού, του τρούλου και της αψίδας. Τοιχογραφίες του 19ου αι. σώζονται μόνο στην αψίδα του Ιερού. Το σημερινό τέμπλο της εκκλησίας είναι νεότερο κτιστό.
Ο ναός του Αγ. Βαρνάβα έχει επιχωθεί τουλάχιστον 1,5μ. από τα νερά του ποταμού. Το δάπεδο του σημερινού ναού είναι χαμηλότερο κατά 3 σκαλοπάτια από το έδαφος και καλύπτεται με πλάκες. Σώζονται ορισμένες επιτύμβιες πλάκες, που πιθανόν προέρχονται από ρωμαϊκό νεκροταφείο. Το δάσος γύρω από το ναό του Αγ. Βαρνάβα έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με βρύσες και παιδική χαρά και αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής.
Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζαςφωτογραφίες Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]