Δήμος Ιωαννιτών:Σε διαβούλευση....η «Έξυπνη Πόλη»

Ο Δήμος Ιωαννιτών θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών για την «Έξυπνη Πόλη», το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Με δηλώσεις τους σήμερα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, Αναστάσιος Τσίνας, αναφέρθηκαν στη συνεργασία των δύο φορέων.
«Με ανοιχτές διαδικασίες προς φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, ο Δήμος χαράσσει μια πορεία για να μετατραπεί σε «Έξυπνη πόλη», να μετατραπεί σε μια ανταγωνιστική και ελκυστική πόλη για όλους», είπε ο κ. Μανταλόβας για να συνεχίσει «Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η συνεργασία και αξιοποίηση του ακαδημαϊκού ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, μια συνεργασία που παράγει ήδη αποτελέσματα».
Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι βασικός στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την «Έξυπνη Πόλη» είναι:
1. Η στάθμιση της υπάρχουσας κατάστασης
2. Η ανάλυση συναφών πρωτοβουλιών από άλλες πόλεις
3. Η χάραξη μιας σειράς από δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν σε διάστημα 5 ετών, με αντίστοιχο χρονικό ορίζοντα απόδοσης.
«Σύμφωνα με την Ψηφιακή Ατζέντα 2020, «Η έννοια της Έξυπνης Πόλης συνίσταται στην αποδοτικότερη λειτουργία των παραδοσιακών δικτύων και υπηρεσιών μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) – Δίκτυα Μεταφορών – Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης – Διαχείριση Απορριμμάτων – Δίκτυα Φωτισμού – Δίκτυα Ενέργειας / Θέρμανση κτιρίων κ.τλ.»
 Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή
των φορέων,
των πολιτών,
των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό τους καλώ να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια διαβούλευση, να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, να μας δώσουν τις συμβουλές τους και να μας υποβάλλουν τις προτάσεις τους, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο που να αποτελεί «Οδηγό» για τα βήματα της «Έξυπνης πόλη» μας», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίνας εξήρε το Δήμο Ιωαννιτών για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Η συνεργασία μας αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη της καλής πρακτικής που εφαρμόζουμε ως ΤΕΙ Ηπείρου διαχρονικά στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας της επιστημονικής και ερευνητικής δράσης προ όφελος της κοινωνίας της Ηπείρου και γενικότερα της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Αποδεικνύει ότι τα ακαδημαϊκά τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου μπορούν να ανταποδώσουν τη στήριξη που λαμβάνουν από την κοινωνία της Ηπείρου στην πράξη. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου σχεδίου θα είναι άμεσα για τους πολίτες των Ιωαννίνων», σημείωσε.

O Δήμος Ιωαννιτών έχει θέσει ως όραμα την Ενδυνάμωση του ρόλου και της θέσης του στον ευρύτερο κοινοτικό και εθνικό χώρο  ως μείζον αστικό- διοικητικό  κέντρο  με έμφαση στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ποιότητας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής
Το αναπτυξιακό όραμα του Δήμου Ιωαννιτών εστιάζει στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πολιτικής με επίκεντρο την αστική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική αναζωογόνηση, η οποία αναζητά άμεσα ορατά αποτελέσματα. Στην κατεύθυνση αυτή, το Στρατηγικό Σχέδιο για την «Έξυπνη Πόλη» στηρίζεται σε μια φιλοσοφία σχεδιασμού, που ενσωματώνει τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης και σχεδιασμού των αστικών περιοχών, στοχεύοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και την εξυγίανση του αστικού χώρου με βιώσιμες λύσεις. Το σχέδιο στηρίζεται εξολοκλήρου στις αρχές σχεδιασμού που προτείνει το μοντέλο των ευφυών πόλεων:
«Ευφυής πόλη είναι η πόλη που έχει την ικανότητα να προωθεί από τη μια την γνώση, την τεχνολογική πρόοδο και την ανάπτυξη της καινοτομίας και από την άλλη να ενσωματώνει ψηφιακές και τεχνολογικές εφαρμογές για την μεταφορά και μετάδοση της γνώσης»
Αποτελεί ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο συνθέτει τις ικανότητες των ανθρώπων, τις δραστηριότητες έντασης-γνώσεων, τους θεσμούς τεχνολογικής μάθησης και τους ψηφιακούς χώρους επικοινωνίας, με στόχο την μεγιστοποίηση της ικανότητας της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της ευημερίας στην περιοχή αναφοράς. Απώτερος στόχος είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων, που θέτει η παγκοσμιοποίηση, ομαλής εισόδου στην οικονομία της γνώσης, εξυγίανσης του αστικού χώρου, βελτίωσης της ποιότητας ζωής και βελτιστοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης των λειτουργιών της πόλης. Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται μέσω της χρήσης καινοτόμων συστημάτων και της διείσδυσης των Τ.Π.Ε.

Στρατηγικοί Στόχοι του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Έξυπνη Πόλη


Σ.Σ. 1 Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου Ιωαννιτών μέσω αξιοποίησης νέων ΤΠΕ για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Σ.Σ. 2 Προώθηση της βιώσιμης οργάνωσης, της λειτουργικότητας και της εδαφικής συνοχής στην περιοχή των Ιωαννίνων, υπέρ της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος, της αποτελεσματικότητας των διασυνδέσεων και της προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της βιώσιμης κινητικότητας και ενεργειακής διαχείρισης.
Σ.Σ. 3 Προστασία των φυσικών πόρων και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορικότητας της πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής ως παράγοντες ενίσχυσης της  ανταγωνιστικότητας και προώθησης της απασχόλησης.
Σ.Σ. 4 Βελτίωση της ποιότητας ζωής και αντιμετώπιση των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και εξαθλίωσης μέσω ενεργητικών πολιτικών και προληπτικών μέτρων, καθώς και μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων δομών και λειτουργιών κοινωνικής φροντίδας, κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
Σ.Σ. 5 Υποστήριξη της κοινωνικής συνοχής και προώθησης της απασχόλησης, μέσω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.


Άξονες – Τομείς προτεραιότητας 

Η στρατηγική του Δήμου Ιωαννιτών για την έξυπνη πόλη περιλαμβάνει παρεμβάσεις κατανεμημένες σε επτά Άξονες Προτεραιότητας:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]