ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ

"Βιώσιμα συστήματα παραγωγής ενέργειας τα νησιά μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας"

Στη δυνατότητα «να καταστούν τα νησιά μας
βιώσιμα συστήματα παραγωγής ενέργειας μέσω της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο άνοιγμα των εργασιών του 1ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ενεργειακά Νησιά, που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη Νάξο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στους φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για το 2030 σχετικά με τις ΑΠΕ  (32%), την εξοικονόμηση ενέργειας (32,5%) και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (40%) και υπογράμμισε την αξία του Μακροχρόνιου Εθνικού Σχεδιασμού, του εργαλείου με το οποίο θα προσδιοριστεί ο τρόπος, τα μέτρα πολιτικής καθώς και το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στα κτίρια, τον τουρισμό κτλ. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί πλέγμα θεσμικών παρεμβάσεων, οι οποίες διαμορφώνουν ένα νέο, ξεκάθαρο και διαφανές θεσμικό τοπίο για τις ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναφέρθηκε:
Στην εισαγωγή των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ, μία διαδικασία που οδήγησε σε μεγάλες μειώσεις των τιμών αποζημίωσης, μειώνοντας την απόσταση των ΑΠΕ σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα σε σχέση με το κόστος.
Στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των ΑΠΕ, με στόχο η χωροθέτηση να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών
Στην εισαγωγή του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενός καινοτόμου πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα σε όλους (καταναλωτές, ΟΤΑ, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση, είτε στην κατεύθυνση της αυτοπαραγωγής, είτε της δραστηριοποίησης στην αγορά ενέργειας, με αποκεντρωμένο και δημοκρατικό τρόπο.
Στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε από το 2019 να ενεργοποιηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι διασυνδέσεις που προβλέπει το Μοντέλο Στόχο (TargetModel) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιτάχυνση των διασυνδέσεων των νησιών. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ πρόοδος καταγράφεται και στο σχέδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Για τα νησιά που δεν θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο, ο Υπουργός περιέγραψε το πλαίσιο των «Έξυπνων Νησιών», το οποίο προχωράει ικανοποιητικά, καθώς και το σχέδιο των «Ενεργειακών Νησιών».  Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας των 14 χωρών, στη Βαλέτα (Μάιος 2017), καθώς και του 1ο Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Ενεργειακά Νησιά, στα Χανιά (Σεπτέμβριος 2017).
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Υπουργός στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών (θαλάσσιων και χερσαίων) και ειδικότερα στην πρωτοβουλία του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στα ελληνικά νησιά, στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας στην κατεύθυνση της ευστάθειας του συστήματος και στη μείωση του ενεργειακού κόστους, σε πλήρη συμβατότητα με το περιβάλλον.
Κλείνοντας, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι μονόδρομος. «Το τοπίο στην αγορά ενέργειας αλλάζει ραγδαία. Τίποτα δε θα είναι όπως το γνωρίζουμε το 2030. Έχουμε 12 χρόνια που θα πρέπει η χώρα στα να κινηθεί με σχέδιο και όραμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]