Διαχείριση Αέριας Ρύπανσης στους Εσωτερικούς Χώρους.
Η εσωτερική ατμοσφαιρική ποιότητα ( Purful Air Quality ), αποτελεί σημαντική παράμετρο στους εσωτερικούς χώρους των κτηρίων, καθώς είναι στενά συνδεδεμένη τόσο με την υγεία όσο και με την άνεση των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται μέσα σε αυτό.
“Αέρια ρύπανση καλείται η παρουσία στην ατμόσφαιρα κάθε είδους ουσίας, σε τέτοια συγκέντρωση ή διάρκεια που να µμπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία του ανθρώπου και άλλων ζωντανών οργανισμών, όσο και στα οικοσυστήματα που αυτοί ενδιαιτούν ”
Αερομικροβιολογία : Είναι η μελέτη των μικροβίων, τα οποία συναντώνται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Οι κυριότεροι ρύποι του αέρα εσωτερικών χώρων κατά το πλείστον είναι οι Βιολογικοί ρύποι. Τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί αποτελούν τους βιολογικούς ρύπους. Πηγές βιολογικών ρύπων που προκαλούν διάφορες αλλεργικές, μολυσματικές και τοξικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να είναι τα κλιματιστικά μηχανήματα ή/και οι υγραντικές συσκευές σε ένα χώρο, οι αεραγωγοί και οι μικρές διαρροές νερού, η οικιακή σκόνη (Dust Mite)και γενικά τα έντομα με τα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.), η γύρη των λουλουδιών, τα πούπουλα και τα χνούδια και οι τρίχες γενικά, κλπ.
Οι κυριότερες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των βιολογικών ρύπων είναι η υγρασία, η μούχλα, η σκόνη, ο ανεπαρκής αερισμός και ο κακός φωτισμός. Κάποια μέτρα περιορισμού της έκθεσης σε βιολογικούς ρύπους είναι η σωστή διαχείριση των εσωτερικών χώρων, η σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και της κεντρικής θέρμανσης, ο σωστός και επαρκής εξαερισμός, καθώς και ο έλεγχος της υγρασίας .Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βιολογικοί ρύποι δρουν αρνητικά και σε πολύτιμα αντικείμενα, όπως είναι τα έργα τέχνης ή τα μάρμαρα αρχαιοτήτων.
Αιωρούμενα σωματίδια Αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη : μείγμα διαφόρων φυσικών και χημικών ουσιών, στην ατμόσφαιρα σε στερεή ή υγρή κατάσταση (0,005-100 μm).
Οι επιπτώσεις της ρύπανσης εσωτερικών χώρων, με την χαμηλή ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων επιδρά στην ανθρώπινη υγεία. Τα συνηθέστερα συμπτώματα και ενδείξεις των περισσότερων ασθενειών της ρύπανσης είναι ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η κούραση, η ανορεξία, ο λήθαργος, η εξασθένηση, η ναυτία, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η ταχυκαρδία, ο βήχας, η δύσπνοια, η φαρυγγίτιδα κ.ά.
Οι επιδράσεις της ρύπανσης στην υγεία εξαρτώνται, από το ύψος των συγκεντρώσεων των ρύπων, το χρόνο έκθεσης σε αυτούς, την ευαισθησία του κάθε ατόμου στους διάφορους ρύπους και τέλος, σε παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, ο φωτισμός, η κακή συντήρηση, η λειτουργία και η χρήση των εσωτερικών χώρων.
Χαρακτηριστικές ασθένειες της ρύπανσης είναι:
Η Νόσος των Λεγεωνάριων :Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πνευμονίας (πνευμονική λοίμωξη) , μερικές φορές θανατηφόρα πνευμονία , που προκαλείται από το βακτήριο Legionella ή λεγεωνέλλωση, το οποίο εντοπίζεται και σε συστήματα κλιματισμού ( Indoor Air Quality), σε υγραντικές συσκευές ή/και συστήματα ομίχλης (υδρονέφωσης ), κ.λπ.
Ο Πυρετός Υγραντών: Είναι αναπνευστική ασθένεια η οποία προκαλείται από την έκθεση σε τοξίνες μικροοργανισμών που βρίσκονται στα υγρά τμήματα των κλιματιστικών και των υγραντήρων. Προσβάλλει περίπου 1 στα 4 άτομα που εκτίθενται σε αυτές.
Η Πνευμονίτιδα Υπερευαισθησίας: Είναι πνευμονική ασθένεια, η οποία προκαλείται κυρίως από την εισπνοή σκόνης, μούχλας και μυκήτων.
Η Χημική Πολυευαισθησία: Προκαλείται λόγω πολλαπλών αντιδράσεων σε πολλά αλλεργιογόνα, τα οποία βρίσκονται στον αέρα των εσωτερικών χώρων. Εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, ερεθισμό στα μάτια και στο λαιμό, δύσπνοια, κ.ά.
Στην Ελλάδα για τα πρόβλημα της ποιότητας αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων έχουν εκπονηθεί πολλά προγράμματα για το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων και οι επιπτώσεις της παρουσίας τους στην υγεία, όπως το Πρόγραμμα Πυθαγόρας. Από το Κ.Ε.Ε . δε υπάρχουν αναφορές για το πρόβλημα της ρύπανσης εσωτερικών χώρων , αλλά και για την ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων.
Οι ασθένειες της ρύπανσης (Σύνδρομο Άρρωστου Κτιρίου (Sick Building Syndrome- SBS)
«οι ένοικοι ενός κτιρίου παρουσιάζουν έντονες διαταραχές στην υγεία και δυσφορία, οι οποίες φαίνεται ότι συνδέονται με το χρόνο παραμονής τους στο κτίριο, ενώ δεν μπορούν να αποδοθούν σε καμιά ειδική ασθένεια.”
Το σύνδρομο του Ασθενούς Κτηρίου: Πρόκειται για μια κατάσταση υγείας κατά την οποία τα άτομα που διαμένουν σε κλειστούς χώρους παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως κούραση, λήθαργο, πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης κ.ά., τα οποία εξαφανίζονται, όταν τα άτομα απομακρυνθούν από το κτήριο. Ο κακός σχεδιασμός του κτηρίου, η ελλιπής συντήρηση, ο κακός φωτισμός, η κακή λειτουργία των κλιματιστικών και πιθανώς η παρουσία διαφόρων ρύπων, οι οποίοι είναι δυνατόν να δρουν αθροιστικά ή συνδυαστικά, αποτελούν αιτίες του συνδρόμου.
Το σύνδρομο Χρόνιας Κούρασης: Είναι μια κατάσταση μόνιμης ή υποτροπιάζουσας κούρασης που διαρκεί έξι συνεχόμενους μήνες ή και περισσότερο. Οφείλεται στην αθροιστική δράση κάποιων εσωτερικών ρύπων.
Το άσθμα: Οφείλεται σε φλεγμονή των κυττάρων των αεροφόρων αγγείων των πνευμόνων, η οποία προκαλεί σύσφιξη και στένωση των αγγείων, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν οι πνεύμονες. Η εσωτερική ρύπανση και η επιμόλυνση , αποφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στο άσθμα.
Τα φυτά εσωτερικών χώρων είναι απαραίτητα στα σύγχρονα σπίτια, διότι όπως απέδειξε η μεγάλη έρευνα της ΝΑΣΑ, εκτός από διακοσμητικά είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να καθαρίσουμε την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Περισσότερα και αναλυτικά για την έρευνα με τον τίτλο «Why Plants” – Γιατί τα διακοσμητικά φυτά δεν είναι μόνο όμορφα, είναι και απαραίτητα.
Για τις ασθένειες που σχετίζονται με το κτίριο (Building Related Illness – BRI), μια μικτή ομάδα από Μηχανικούς για τη μέτρηση, δειγματοληψία, και τήρηση των οδηγιών, Επαγγελματιών Υγείας όπως Ιατροί για την ερμηνεία από ιατρικής απόψεως των συμβάντων αλλά και μια Επιστημονική επιτροπή για την επεξεργασία μεθοδολογίας για τον μικροβιακό ποιοτικό έλεγχο του εσωτερικού χώρου.
Μικροβιολογικός έλεγχος αέρα –Ενεργητική δειγματοληψία –Μερικά παραδείγματα : Βιομηχανία Φαρμάκων – σε χώρους (παραγωγή ενεσίμων) – Κάθε ημέρα, Βιομηχανία Τροφίμων – σε χώρους παραγωγής- Κάθε εβδομάδα , Χώροι υψηλού κινδύνου – σε Νοσοκομείο – Κάθε 15 ημέρες, Χώροι χαμηλού κινδύνου σε Νοσοκομείο -Κάθε 30 ημέρες , Κέντρα Υγείας – Εξεταστήριο – Κάθε 90 ημέρες
Απαιτήσεις καλού αερισμού χώρων σε L/sec ανά άτομο: Θάλαμος νοσοκομείου -13 L/sec, Τραπεζαρία -10 L/sec, Δωμάτιο ξενοδοχείου -15 L/sec ανά δωμάτιο, Γραφείο, αίθουσα συνεδριάσεων – 10 L/sec, Αμφιθέατρο – 8 L/sec, Καπνιστήριο-30 L/sec, Καταστήματα -1,0-1,5 L/ (sec x m2) , Σχολική αίθουσα – 8 L/sec, Οικιακοί χώροι Αλλαγή του 33% του αέρα ανά ώρα, > 7,5 L/sec ανά ένοικο.
«Η ανάγκη μιας επιμελημένης εφαρμογής μέτρων, με στοιχειώδεις κανόνες, για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης καθαριότητας, δεν είναι μια δαπάνη ή μια πολυτέλεια, αλλά μια υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας αλλά και στο περιβάλλον»
Όταν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα : Διαχείριση Περιβάλλοντος των Εσωτερικών Χωρών, τα αποτελέσματα ώθησαν στην ‘’αναπροσαρμογή των ανησυχιών’’, θέτοντας νέους στόχους με εναρμονισμένη ‘‘οπτική αντίληψη’’ στην περιβαλλοντική διαχείριση των εσωτερικών χωρών , για προστασία της Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος . Ίσως να είναι η κατάλληλη περίοδος για περισσότερες ενημερωτικές ημερίδες, γενικά για την Διαχείριση του Περιβάλλοντος των Εσωτερικών Χωρών , διότι η Legionella – αυτός ο «άγνωστος» κίνδυνος – είναι τελικά σε πολλούς χώρους .
Οι ραγδαίες εξελίξεις στις αλλαγές που επιβάλλει η σημερινή εποχή για την βελτίωση της ποιότητας του τρόπου ζωής αλλά και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, στην Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής. Η καθιέρωση τους ως αναντικατάστατα και αναγκαία εργαλεία για την διεκπεραίωση των εξειδικευμένων υπηρεσιών , καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο να ανταποκριθεί στις αναφυόμενες ανάγκες μιας και η πρόληψη για την ρύπανση είναι προτεραιότητα έναντι του ελέγχου.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των μεθόδων, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο , επαγγελματικό εξοπλισμό Bio-εφαρμογών , (απορρύπανσης, εξυγίανσης και ”καταλυτικής οζονοποίησης” ), την επαγγελματική κατάρτιση σε επαγγελματικές Bio-εφαρμογές, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία, περιβαλλοντολογικού ή/και υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και στην εκτελεσθείσα θεραπευτική αγωγή. π.χ (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α)
Και δεν ξεχνάμε , ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις σας , λόγο των προκλήσεων που έχει γίνει με την ‘‘αυξημένη επιστροφή’’ των ‘’απρόσκλητων εισβολέων’’, κλπ. Διότι ξεκινώντας τις προεργασίες για επιστροφή στο σχολείο και διαπιστώνετε ότι, ‘‘ η επιστροφή συνοδεύεται με κοριούς, ψείρες, ψώρα ή/ και βακτηριακές λοιμώξεις, δεν φαντάζεστε τι παρενέργειες φέρνει – όχι μόνο στην τσέπη- αλλά και στα κρεβάτια σας !!!’’
Το συγκεκριμένο άρθρο θα ήταν σκόπιμο να μελετηθεί σοβαρά, από τους Αρμόδιους Φορείς, για την διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων σε αστέρια, όπως την Π.Ο.Ξ. , το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού.
Γιατί θα βοηθήσει , γενικά για τα “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”, αλλά πολύ περισσότερο για τα αναγραφόμενα στο κριτήριο 4.27, Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση, Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) οπού αναφέρεται, ( Απαιτείται πιστοποιητικό ή σχετική απόδειξη καθαριστηρίου ή ύπαρξη ειδικής συσκευής καθαρισμού στρωμάτων (ατμοκαθαριστής) στο ξενοδοχείο εκτός αν καλύπτεται το συγκεκριμένο κριτήριο με άλλο τρόπο, π.χ. εγγύηση κατασκευαστή), δεν τεκμηριώνεται και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Διότι : α) Δεν πρέπει να υπάρχει η λέξη πιστοποιητικό , αλλά Βεβαίωση παρεχόμενων εφαρμογών, όπου θα συνοδεύεται υποχρεωτικά με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και όχι σχετική απόδειξη καθαριστηρίου, β) Με την φωτογραφική λέξη (ατμοκαθαριστής) προσδιορίζει την ειδική συσκευή καθαρισμού στρωμάτων όταν, με την εφαρμογή του σε στρώμα δεν απορρυπαίνονται αλλά ‘’ατμίζονται’’ – εξυγιαίνονται κατά πολλούς ’’ ημιμαθείς’’– μαζί με τα ’’ εσωτερικά ρυπογόνα μικροβιακά φορτία ΄΄- όταν :
Στον Οδηγό Ορθής Πρακτικής , με συγγραφείς επιστήμονες , Καθηγητές Εντομολόγους, Γεωπόνους, Χημικούς, κλπ από το ΥΠ.Α Α.Τ, ΕΦΕΤ , (ΣΕΑΜΕ) και στην σελίδα 27 αναφέρει . .. σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα ακάρεα της σκόνης, δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με καθαρισμό (π.χ. ειδικές σκούπες).
Όλες οι κατασκευαστικές εταιρίες στρωμάτων , αναφέρουν στις επισημάνσεις τους για την εγγύηση των σρωματων, όχι ατμοί, υψηλές θερμοκρασίες ,κλπ .
Όλοι οι Επαγγελματίες με Βεβαιωμένη επαγγελματική κατάρτιση, για απορρυπάνουν ένα στρώμα χρησιμοποιούν επαγγελματικό εξοπλισμό. Έτσι και το Ξενοδοχείο , για να καλύπτει το συγκεκριμένο κριτήριο πρέπει να προβαίνει σε Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού ισάξιο των επαγγελματιών και όχι ‘’σκουπάκια’’ επιφανειακής συντήρησης , ατμοκαθαριστές – συσκευές υπέρθερμου ατμού . Στο υπεύθυνο άτομο του ξενοδοχείου θα πρέπει να του παρέχεται Βεβαιωμένη εκπαίδευση εφαρμογών και όχι εγγύηση του κατασκευαστή , η/ και ‘’Πιστοποιήσεις ‘’ αγοράς,/κτίσης κλπ.
Μήπως λοιπόν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να το κοιτάξουν ποιο σοβαρά, γιατί ένα κριτήριο –απαραίτητο για την Υγεία των φιλοξενούμενων– με τις ‘’ασάφειες του ‘’ δημιούργησε ερωτήματα που θα παραμένουν:
Βλέποντας όλα αυτά λοιπόν οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες – ταξιδευτές με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’, πως μπορούν να είναι σίγουροι ότι όλα τα στρώματα σε χώρους φιλοξενίας , δεν θα είναι επιβαρημένες εστίες μικροβιακών φορτίων;
Ποιος θα φέρει την ευθύνη όταν οι επιστήμονες αναφέρουν ….. δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με καθαρισμό και όχι συσκευές ατμού (ατμοκαθαριστές)
Για τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ Επαγγελματιών και μη , αλλά και μεταξύ των ξενοδόχων, ας τα αναλάβουν τα Επιμελητήρια και οι Ενώσεις Ξενοδόχων με την Ομοσπονδία τους.
Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουμε όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη, όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π
Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος.
Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο vgenis@otenet.gr ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887
Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Πηγή : greenandcleanhotels.gr
“Αέρια ρύπανση καλείται η παρουσία στην ατμόσφαιρα κάθε είδους ουσίας, σε τέτοια συγκέντρωση ή διάρκεια που να µμπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία του ανθρώπου και άλλων ζωντανών οργανισμών, όσο και στα οικοσυστήματα που αυτοί ενδιαιτούν ”
Αερομικροβιολογία : Είναι η μελέτη των μικροβίων, τα οποία συναντώνται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Οι κυριότεροι ρύποι του αέρα εσωτερικών χώρων κατά το πλείστον είναι οι Βιολογικοί ρύποι. Τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί αποτελούν τους βιολογικούς ρύπους. Πηγές βιολογικών ρύπων που προκαλούν διάφορες αλλεργικές, μολυσματικές και τοξικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να είναι τα κλιματιστικά μηχανήματα ή/και οι υγραντικές συσκευές σε ένα χώρο, οι αεραγωγοί και οι μικρές διαρροές νερού, η οικιακή σκόνη (Dust Mite)και γενικά τα έντομα με τα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.), η γύρη των λουλουδιών, τα πούπουλα και τα χνούδια και οι τρίχες γενικά, κλπ.
Οι κυριότερες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των βιολογικών ρύπων είναι η υγρασία, η μούχλα, η σκόνη, ο ανεπαρκής αερισμός και ο κακός φωτισμός. Κάποια μέτρα περιορισμού της έκθεσης σε βιολογικούς ρύπους είναι η σωστή διαχείριση των εσωτερικών χώρων, η σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και της κεντρικής θέρμανσης, ο σωστός και επαρκής εξαερισμός, καθώς και ο έλεγχος της υγρασίας .Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βιολογικοί ρύποι δρουν αρνητικά και σε πολύτιμα αντικείμενα, όπως είναι τα έργα τέχνης ή τα μάρμαρα αρχαιοτήτων.
Αιωρούμενα σωματίδια Αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη : μείγμα διαφόρων φυσικών και χημικών ουσιών, στην ατμόσφαιρα σε στερεή ή υγρή κατάσταση (0,005-100 μm).
Οι επιπτώσεις της ρύπανσης εσωτερικών χώρων, με την χαμηλή ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων επιδρά στην ανθρώπινη υγεία. Τα συνηθέστερα συμπτώματα και ενδείξεις των περισσότερων ασθενειών της ρύπανσης είναι ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η κούραση, η ανορεξία, ο λήθαργος, η εξασθένηση, η ναυτία, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η ταχυκαρδία, ο βήχας, η δύσπνοια, η φαρυγγίτιδα κ.ά.
Οι επιδράσεις της ρύπανσης στην υγεία εξαρτώνται, από το ύψος των συγκεντρώσεων των ρύπων, το χρόνο έκθεσης σε αυτούς, την ευαισθησία του κάθε ατόμου στους διάφορους ρύπους και τέλος, σε παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, ο φωτισμός, η κακή συντήρηση, η λειτουργία και η χρήση των εσωτερικών χώρων.
Χαρακτηριστικές ασθένειες της ρύπανσης είναι:
Η Νόσος των Λεγεωνάριων :Πρόκειται για μια σοβαρή μορφή πνευμονίας (πνευμονική λοίμωξη) , μερικές φορές θανατηφόρα πνευμονία , που προκαλείται από το βακτήριο Legionella ή λεγεωνέλλωση, το οποίο εντοπίζεται και σε συστήματα κλιματισμού ( Indoor Air Quality), σε υγραντικές συσκευές ή/και συστήματα ομίχλης (υδρονέφωσης ), κ.λπ.
Ο Πυρετός Υγραντών: Είναι αναπνευστική ασθένεια η οποία προκαλείται από την έκθεση σε τοξίνες μικροοργανισμών που βρίσκονται στα υγρά τμήματα των κλιματιστικών και των υγραντήρων. Προσβάλλει περίπου 1 στα 4 άτομα που εκτίθενται σε αυτές.
Η Πνευμονίτιδα Υπερευαισθησίας: Είναι πνευμονική ασθένεια, η οποία προκαλείται κυρίως από την εισπνοή σκόνης, μούχλας και μυκήτων.
Η Χημική Πολυευαισθησία: Προκαλείται λόγω πολλαπλών αντιδράσεων σε πολλά αλλεργιογόνα, τα οποία βρίσκονται στον αέρα των εσωτερικών χώρων. Εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, ερεθισμό στα μάτια και στο λαιμό, δύσπνοια, κ.ά.
Στην Ελλάδα για τα πρόβλημα της ποιότητας αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων έχουν εκπονηθεί πολλά προγράμματα για το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων και οι επιπτώσεις της παρουσίας τους στην υγεία, όπως το Πρόγραμμα Πυθαγόρας. Από το Κ.Ε.Ε . δε υπάρχουν αναφορές για το πρόβλημα της ρύπανσης εσωτερικών χώρων , αλλά και για την ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων.
Οι ασθένειες της ρύπανσης (Σύνδρομο Άρρωστου Κτιρίου (Sick Building Syndrome- SBS)
«οι ένοικοι ενός κτιρίου παρουσιάζουν έντονες διαταραχές στην υγεία και δυσφορία, οι οποίες φαίνεται ότι συνδέονται με το χρόνο παραμονής τους στο κτίριο, ενώ δεν μπορούν να αποδοθούν σε καμιά ειδική ασθένεια.”
Το σύνδρομο του Ασθενούς Κτηρίου: Πρόκειται για μια κατάσταση υγείας κατά την οποία τα άτομα που διαμένουν σε κλειστούς χώρους παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως κούραση, λήθαργο, πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης κ.ά., τα οποία εξαφανίζονται, όταν τα άτομα απομακρυνθούν από το κτήριο. Ο κακός σχεδιασμός του κτηρίου, η ελλιπής συντήρηση, ο κακός φωτισμός, η κακή λειτουργία των κλιματιστικών και πιθανώς η παρουσία διαφόρων ρύπων, οι οποίοι είναι δυνατόν να δρουν αθροιστικά ή συνδυαστικά, αποτελούν αιτίες του συνδρόμου.
Το σύνδρομο Χρόνιας Κούρασης: Είναι μια κατάσταση μόνιμης ή υποτροπιάζουσας κούρασης που διαρκεί έξι συνεχόμενους μήνες ή και περισσότερο. Οφείλεται στην αθροιστική δράση κάποιων εσωτερικών ρύπων.
Το άσθμα: Οφείλεται σε φλεγμονή των κυττάρων των αεροφόρων αγγείων των πνευμόνων, η οποία προκαλεί σύσφιξη και στένωση των αγγείων, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν οι πνεύμονες. Η εσωτερική ρύπανση και η επιμόλυνση , αποφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στο άσθμα.
Τα φυτά εσωτερικών χώρων είναι απαραίτητα στα σύγχρονα σπίτια, διότι όπως απέδειξε η μεγάλη έρευνα της ΝΑΣΑ, εκτός από διακοσμητικά είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να καθαρίσουμε την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Περισσότερα και αναλυτικά για την έρευνα με τον τίτλο «Why Plants” – Γιατί τα διακοσμητικά φυτά δεν είναι μόνο όμορφα, είναι και απαραίτητα.
Για τις ασθένειες που σχετίζονται με το κτίριο (Building Related Illness – BRI), μια μικτή ομάδα από Μηχανικούς για τη μέτρηση, δειγματοληψία, και τήρηση των οδηγιών, Επαγγελματιών Υγείας όπως Ιατροί για την ερμηνεία από ιατρικής απόψεως των συμβάντων αλλά και μια Επιστημονική επιτροπή για την επεξεργασία μεθοδολογίας για τον μικροβιακό ποιοτικό έλεγχο του εσωτερικού χώρου.
Μικροβιολογικός έλεγχος αέρα –Ενεργητική δειγματοληψία –Μερικά παραδείγματα : Βιομηχανία Φαρμάκων – σε χώρους (παραγωγή ενεσίμων) – Κάθε ημέρα, Βιομηχανία Τροφίμων – σε χώρους παραγωγής- Κάθε εβδομάδα , Χώροι υψηλού κινδύνου – σε Νοσοκομείο – Κάθε 15 ημέρες, Χώροι χαμηλού κινδύνου σε Νοσοκομείο -Κάθε 30 ημέρες , Κέντρα Υγείας – Εξεταστήριο – Κάθε 90 ημέρες
Απαιτήσεις καλού αερισμού χώρων σε L/sec ανά άτομο: Θάλαμος νοσοκομείου -13 L/sec, Τραπεζαρία -10 L/sec, Δωμάτιο ξενοδοχείου -15 L/sec ανά δωμάτιο, Γραφείο, αίθουσα συνεδριάσεων – 10 L/sec, Αμφιθέατρο – 8 L/sec, Καπνιστήριο-30 L/sec, Καταστήματα -1,0-1,5 L/ (sec x m2) , Σχολική αίθουσα – 8 L/sec, Οικιακοί χώροι Αλλαγή του 33% του αέρα ανά ώρα, > 7,5 L/sec ανά ένοικο.
«Η ανάγκη μιας επιμελημένης εφαρμογής μέτρων, με στοιχειώδεις κανόνες, για την τήρηση μιας αποτελεσματικά ισορροπημένης καθαριότητας, δεν είναι μια δαπάνη ή μια πολυτέλεια, αλλά μια υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας αλλά και στο περιβάλλον»
Όταν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα : Διαχείριση Περιβάλλοντος των Εσωτερικών Χωρών, τα αποτελέσματα ώθησαν στην ‘’αναπροσαρμογή των ανησυχιών’’, θέτοντας νέους στόχους με εναρμονισμένη ‘‘οπτική αντίληψη’’ στην περιβαλλοντική διαχείριση των εσωτερικών χωρών , για προστασία της Υγείας -Περιουσίας –Περιβάλλοντος . Ίσως να είναι η κατάλληλη περίοδος για περισσότερες ενημερωτικές ημερίδες, γενικά για την Διαχείριση του Περιβάλλοντος των Εσωτερικών Χωρών , διότι η Legionella – αυτός ο «άγνωστος» κίνδυνος – είναι τελικά σε πολλούς χώρους .
Οι ραγδαίες εξελίξεις στις αλλαγές που επιβάλλει η σημερινή εποχή για την βελτίωση της ποιότητας του τρόπου ζωής αλλά και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, στην Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής. Η καθιέρωση τους ως αναντικατάστατα και αναγκαία εργαλεία για την διεκπεραίωση των εξειδικευμένων υπηρεσιών , καλώντας τον επιχειρηματικό κόσμο να ανταποκριθεί στις αναφυόμενες ανάγκες μιας και η πρόληψη για την ρύπανση είναι προτεραιότητα έναντι του ελέγχου.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των μεθόδων, γιατί μια εφαρμογή χωρίς τον απαιτούμενο , επαγγελματικό εξοπλισμό Bio-εφαρμογών , (απορρύπανσης, εξυγίανσης και ”καταλυτικής οζονοποίησης” ), την επαγγελματική κατάρτιση σε επαγγελματικές Bio-εφαρμογές, πριν αλλά και μετά από οποιαδήποτε επεξεργασία, περιβαλλοντολογικού ή/και υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι θα μπορούσε να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και στην εκτελεσθείσα θεραπευτική αγωγή. π.χ (επιμόλυνση, δευτερογενείς μολύνσεις κ.α)
Και δεν ξεχνάμε , ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις σας , λόγο των προκλήσεων που έχει γίνει με την ‘‘αυξημένη επιστροφή’’ των ‘’απρόσκλητων εισβολέων’’, κλπ. Διότι ξεκινώντας τις προεργασίες για επιστροφή στο σχολείο και διαπιστώνετε ότι, ‘‘ η επιστροφή συνοδεύεται με κοριούς, ψείρες, ψώρα ή/ και βακτηριακές λοιμώξεις, δεν φαντάζεστε τι παρενέργειες φέρνει – όχι μόνο στην τσέπη- αλλά και στα κρεβάτια σας !!!’’
Το συγκεκριμένο άρθρο θα ήταν σκόπιμο να μελετηθεί σοβαρά, από τους Αρμόδιους Φορείς, για την διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων σε αστέρια, όπως την Π.Ο.Ξ. , το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού.
Γιατί θα βοηθήσει , γενικά για τα “Καθαρά Δωμάτια με φιλικό περιβάλλον”, αλλά πολύ περισσότερο για τα αναγραφόμενα στο κριτήριο 4.27, Καθαρισμός στρωμάτων σε ετήσια βάση, Υ (Υποχρεωτική προδιαγραφή) οπού αναφέρεται, ( Απαιτείται πιστοποιητικό ή σχετική απόδειξη καθαριστηρίου ή ύπαρξη ειδικής συσκευής καθαρισμού στρωμάτων (ατμοκαθαριστής) στο ξενοδοχείο εκτός αν καλύπτεται το συγκεκριμένο κριτήριο με άλλο τρόπο, π.χ. εγγύηση κατασκευαστή), δεν τεκμηριώνεται και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Διότι : α) Δεν πρέπει να υπάρχει η λέξη πιστοποιητικό , αλλά Βεβαίωση παρεχόμενων εφαρμογών, όπου θα συνοδεύεται υποχρεωτικά με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και όχι σχετική απόδειξη καθαριστηρίου, β) Με την φωτογραφική λέξη (ατμοκαθαριστής) προσδιορίζει την ειδική συσκευή καθαρισμού στρωμάτων όταν, με την εφαρμογή του σε στρώμα δεν απορρυπαίνονται αλλά ‘’ατμίζονται’’ – εξυγιαίνονται κατά πολλούς ’’ ημιμαθείς’’– μαζί με τα ’’ εσωτερικά ρυπογόνα μικροβιακά φορτία ΄΄- όταν :
Στον Οδηγό Ορθής Πρακτικής , με συγγραφείς επιστήμονες , Καθηγητές Εντομολόγους, Γεωπόνους, Χημικούς, κλπ από το ΥΠ.Α Α.Τ, ΕΦΕΤ , (ΣΕΑΜΕ) και στην σελίδα 27 αναφέρει . .. σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα ακάρεα της σκόνης, δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με καθαρισμό (π.χ. ειδικές σκούπες).
Όλες οι κατασκευαστικές εταιρίες στρωμάτων , αναφέρουν στις επισημάνσεις τους για την εγγύηση των σρωματων, όχι ατμοί, υψηλές θερμοκρασίες ,κλπ .
Όλοι οι Επαγγελματίες με Βεβαιωμένη επαγγελματική κατάρτιση, για απορρυπάνουν ένα στρώμα χρησιμοποιούν επαγγελματικό εξοπλισμό. Έτσι και το Ξενοδοχείο , για να καλύπτει το συγκεκριμένο κριτήριο πρέπει να προβαίνει σε Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού ισάξιο των επαγγελματιών και όχι ‘’σκουπάκια’’ επιφανειακής συντήρησης , ατμοκαθαριστές – συσκευές υπέρθερμου ατμού . Στο υπεύθυνο άτομο του ξενοδοχείου θα πρέπει να του παρέχεται Βεβαιωμένη εκπαίδευση εφαρμογών και όχι εγγύηση του κατασκευαστή , η/ και ‘’Πιστοποιήσεις ‘’ αγοράς,/κτίσης κλπ.
Μήπως λοιπόν οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να το κοιτάξουν ποιο σοβαρά, γιατί ένα κριτήριο –απαραίτητο για την Υγεία των φιλοξενούμενων– με τις ‘’ασάφειες του ‘’ δημιούργησε ερωτήματα που θα παραμένουν:
Βλέποντας όλα αυτά λοιπόν οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες – ταξιδευτές με ή/και χωρίς ‘’ευαισθησίες’’, πως μπορούν να είναι σίγουροι ότι όλα τα στρώματα σε χώρους φιλοξενίας , δεν θα είναι επιβαρημένες εστίες μικροβιακών φορτίων;
Ποιος θα φέρει την ευθύνη όταν οι επιστήμονες αναφέρουν ….. δοθέντος του ότι το άσθμα και οι λοιπές διαταραχές οφείλονται περισσότερο στα παράγωγά τους (τεμαχίδια, εκκρίματα, αποχωρήματα κ.ά.) και όχι στα ακάρεα αυτά καθ’ αυτά, προτείνεται η συχνή απομάκρυνσή τους με καθαρισμό και όχι συσκευές ατμού (ατμοκαθαριστές)
Για τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ Επαγγελματιών και μη , αλλά και μεταξύ των ξενοδόχων, ας τα αναλάβουν τα Επιμελητήρια και οι Ενώσεις Ξενοδόχων με την Ομοσπονδία τους.
Κοινοποίησε το: Ενεργή συμβολή μπορεί να έχουμε όλοι , αρχίζει δε να γίνεται μεγαλύτερη, όταν μεταφέρεται από τη συμμετοχή της οικογένειας , της πολυκατοικίας, των τοπικών και πληθυσμιακών ομάδων, τις κυβερνητικές η μη-κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς, συλλόγους, σωματεία, ιδρύματα και φορείς, με μια αναδημοσίευση ή ένα e-mail κ.λ.π
Υ.Γ : Θα είμαι στην διάθεση, για όποιον φορέα θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος.
Πληροφορίες μπορείτε να ζητάτε στο vgenis@otenet.gr ή να καλείτε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887
Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Πηγή : greenandcleanhotels.gr
Labels:
ΔΙΑΦΟΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.