Τα μάτια ..στραμμένα στον ουρανό!

Η ετήσια βροχή διαττόντων, οι Περσείδες, κορυφώνεται σήμερα το βράδυ Σάββατο 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Κυριακής, οπότε σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή για να βγούμε έξω και να δούμε τα πεφταστέρια.

Η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, το ίδιο κάνουν και οι κομήτες. Οι κομήτες είναι σώματα με ακανόνιστα σχήματα από σκόνη, χαλίκια κλπ συγκρατούμενα μαζί σε ένα πλέγμα πάγου, συνήθως νερού ή και CO2. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, ο πάγος γίνεται αέριο και ελευθερώνει τη σκόνη και τα χαλίκια. Αυτό το υλικό ακολουθεί την ίδια τροχιά με τον κομήτη και με το πέρασμα του χρόνου, εκ. χρόνια, εξαπλώνεται στο διάστημα.

Η Γη καθώς περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο «σκουπίζει» αυτές τις σκονίτσες, οι οποίες εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητες μέχρι και 72 km/s και σχηματίζουν στον ουρανό τα πεφταστέρια. Ότι μικρό σώμα κινείται στο διάστημα ονομάζεται μετεωροειδής, καθως καίγεται ψηλά στην ατμόσφαιρα το ονομάζουμε μετέωρο και αν επιβιώσει και φθάσει στο έδαφος μετεωρίτη.

Η Γη συνεχώς βομβαρδίζεται από μετέωρα. Περί τους 100 tn την ημέρα καίγονται στην ατμόσφαιρα, αλλά ο αριθμός αυτός μεγαλώνει όταν περνούμε μέσα από το ρεύμα ύλης που προέρχεται από ένα κομήτη.

Κάθε Αύγουστο η Γη περνά μέσα από τα απομεινάρια του κομήτη Swift-Tuttle και έτσι σχηματίζεται η βροχή μετεώρων των Περσειδων. Ονομάζονται Περσείδες επειδή φαίνεται να εισέρχονται στον ουρανό από τον αστερισμό του Περσέα.

Για να παρατηρήσετε τα μετέωρα, βρείτε ένα σκοτεινό μέρος, όσο μακριά από τα φώτα των σπιτιών και των πόλεων τόσο το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να κοιτάτε τον Περσέα (στα βορειοανατολικά), αλλά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, όσο μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού βλέπουμε τόσο το καλύτερο. Καλο είναι να είστε έξω μετά τα μεσάνυχτα - κυριολεκτικά, στα μισά του δρόμου μεταξύ δύσης και αυγής – καθώς μετά τα μεσάνυχτα βρισκόμαστε στο μέρος της Γης που βλέπει προς την κατεύθυνση της πορείας της Γης γύρω από τον Ήλιο και έτσι θα δούμε περισσότερους διάττοντες.

Τέλος πρέπει να είμαστε αναπαυτικά καθώς δεν θα δούμε πραγματικά “βροχή” αλλά ενα μετέωρο κάθε λεπτό ή κάθε τρία λεπτά. Ετσι χρειάζεται υπομονή. Καλή θέαση!
Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go
η φωτογραφία από εδώ:
https://www.google.gr/imgres…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]