Editor’s Pick: Όλα μία λίστα

Δώδεκα μέρες πέρασαν. Δώδεκα μέρες αναζήτησης: ανθρώπων και ευθυνών. Στο μεταξύ, όλα γίνονται κομμάτι μιας λίστας: ψυχικού πόνου και υλικών ζημιών. Και κάπως έτσι, όλα θα γίνουν ιστορία. Θα γίνουν όμως και ιστορία αλληλεγγύης. Πρωτοφανούς αλληλεγγύης, πρωτοφανές καθώς ήταν το μέγεθος της καταστροφής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στήριξης από το εξωτερικό είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε συγχρηματοδότηση έως 95% για την ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων περιοχών στην ανατολική Αττική.

Στο μεταξύ βέβαια, η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα τις δικές της εκκρεμότητες. Ξεκινώντας από το μεταναστευτικό, περιορισμένη αύξηση κονδυλίων σε Ισπανία και Μαρόκο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης ανακοίνωσε ο Γιούνκερ, ενώ παράλληλα η Κομισιόν χορήγησε συμπληρωματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 37,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του AMIF για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των μεταναστών στην Ελλάδα.

Στη Βρετανία, τα περιθώρια ελιγμών για τους Βρετανούς και το Brexit στενεύουν. Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντήσει στην Κυανή Ακτή την Τερέζα Μέι προκειμένου να συζητήσουν σχετικά τις διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Sky News, ένας στους δύο Βρετανούς τάσσεται υπέρ της διενέργειας νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Στην ανακοίνωση του δικού του δημοψηφίσματος για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, με τελική ημερομηνία τις 30 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για κάθε πολίτη της χώρας να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον».

Στα της Ένωσης, αύξηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών το 2017 αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν. Η Επιτροπή χθες επέκρινε και την απόφαση την απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να επιβάλει στους δημοσιογράφους διαδικασία φορολογούμενης διαπίστευσης για τις Συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Στην Ευρωζώνη, σε χαμηλότερα επίπεδα βρέθηκε το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο, ενώ στην Ισπανία τα πράγματα είναι σαφώς πιο ανησυχητικά, καθώς η τοπική οικονομία κινήθηκε αυτό το μήνα με τον ασθενέστερο ρυθμό της τελευταίας τετραετίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ωστόσο, όπως και αυτές της Ελλάδας, αναμένεται να πάρουν ανάσα ανάπτυξης, χάρη στην υπογραφή δύο χρηματοδοτικών συμβάσεων αξίας 700 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ.

Τέλος, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερική ασχολείται με δύο μέτωπα. Από τη μια, η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε κινέζικα αγαθά. Από την άλλη, επικεντρώνεται στη διένεξη με την Τουρκία, και αναφορικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στη χώρα. Πάντως, από τη στιγμή της έναρξης των διενέξεων, η τουρκική οικονομία έχει σημειώσει ισχυρές απώλειες, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν μείζονα ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκιση του πάστορα.

Μέχρι την επόμενη Παρασκευή, ας ελπίσουμε τουλάχιστον (μάλλον ανώφελα), η λίστα του πόνου να μη μεγαλώσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]