Ιατρικός Σύλλογος Αρτας:Η μείωση των ορίων συνταγογράφησης θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών ...
Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ
ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Για άλλη μια φορά
σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, έχουν τεθεί σε εφαρμογή «νέοι» περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών. Σύμφωνα με την «νέα» υπουργική απόφαση καθορίζεται το ανώτατο όριο στη φαρμακευτική δαπάνη μειωμένο κατά μέσο όρο 20% για κάθε ιατρική ειδικότητα, ανά ασφαλισμένο, ανά μήνα και νομό.
Παραδείγματα όπως:
Ογκολόγοι στην Άρτα από 148,00 σε 12,50 μείον 90%
Καρδιολόγοι στην Άρτα από 37,00 σε 25,00 μείον 32%
Ορθοπεδικοί στην Άρτα από 28,00 σε 21,00 μείον 25%
Παθολόγοι στην Άρτα από 44,00 σε 36,00 μείον 18%
Ωτοριν/λόγοι στην Άρτα από 13,50 σε 11,50 μείον 15%
Ήδη, οι σχετικοί πίνακες (που προσδιορίζουν τα ανώτατα και κατώτατα όρια -για τις φαρμακευτικές ουσίες και τα γενόσημα αντίστοιχα) προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις ανάμεσα στους γιατρούς.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, για τους νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση που θέτει το υπουργείου Υγείας, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την πρόσβαση των ασθενών στην αγωγή που έχουν ανάγκη.
Τα όρια αλλάζουν ανάλογα το μήνα και τον νομό. Άλλα όρια έχει ένας γιατρός στην Αθήνα και άλλα στην Άρτα ή στα Ιωάννινα, σε μια εποχή που οι ασθενείς κινούνται και εκτός συνόρων του νομού τους αναζητώντας λύσεις υγείας.
Ποιά είναι τα επιστημονικά κριτήρια που καθορίζουν αυτά τα ανώτατα όρια, γεωγραφικών και μηνιαίων περιορισμών;
Υπήρξε εμπεριστατωμένη μελέτη βάσει διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών ή η κατάρτιση των ορίων ήταν αποτέλεσμα περικοπής δαπανών με απλά λογιστικά κριτήρια;
Σε μια χρονική στιγμή που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα έχει καταρρεύσει , ο «νέος» αυτός περιορισμός, ως συνέχεια του προηγούμενου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική, με μια αντιεπιστημονική και αυθαίρετη προσέγγιση που χρησιμοποιεί κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά.
Η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.
Η Ιατρική Κοινότητα ζητά η συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων να εξαιρεθεί από τα όρια συνταγογράφησης
Ο εξορθολογισμός των δαπανών θα επιτευχθεί θέτοντας τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και μέσω της θέσπισης πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών που αποτελούν αιτήματα του ιατρικού κόσμου
Η επιπλέον μείωση κατά 20% των ορίων συνταγογράφησης, το rebate και clawback στις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, αναδεικνύουν περίτρανα την αδυναμία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει επαρκώς το σύστημα υγείας και να αναπτύξει σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της αποκαλούμενης νέας ΠΦΥ, καλούνται οι ασθενείς να αναζητήσουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, οι δε γιατροί να λειτουργήσουν σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο αποκλεισμούς και λογιστικούς κανόνες, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η πολύ ευαίσθητη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που υπηρετεί μόνο λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του ασθενή και της Δημόσιας Υγείας.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να σταματήσει να αντιμετωπίζει την υγεία με προχειρότητα και να βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς, υποβαθμίζοντας έτσι την περίθαλψη του Έλληνα ασφαλισμένου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΜΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.