ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Εδώ Πολυτεχνείο....Τι σημαίνει αυτό σήμερα

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να ενώνει τους Έλληνες και όχι να τους διχάζει! Είναι άδικο να καπηλεύεται το Πολυτεχνείο ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, επειδή οι συμμετέχοντες στην εξέγερση δεν ανήκαν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Αυτό που τους ένωσε ήταν ότι ήθελαν να επανέλθει η Δημοκρατία στον τόπο της. Η έννοια της Δημοκρατίας (ψήφος και πολιτική αγόρευση με επιχειρήματα) γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα !
Η γενιά του πολυτεχνείου έχει υποστεί ηθικό πλήγμα από κάποιους από τους τότε συμμετέχοντες, που μετά μπήκαν στην πολιτική με στόχο τον πλουτισμό και όχι το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Έτσι κάλυψαν σκάνδαλα ή συμμετείχαν σε αυτά, και πήραν τις μίζες τους απλόχερα. Αυτό όμως δεν αφορά την ίδια την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που είχε αγνά κίνητρα. Το νόημα ήταν ο πόθος για Δημοκρατία και παραμένει αναλλοίωτο. Αν κάποιοι από τους συμμετέχοντες ευτέλισαν τους τότε αγώνες τους και "άρπαξαν την κουτάλα", αυτό χαρακτηρίζει τους ίδιους.
Δημοκρατία σημαίνει να έχεις το δικαίωμα να ψηφίσεις, να επιλέξεις τους κυβερνώντες και αν αυτοί αποδειχτούν ανίκανοι ή διεφθαρμένοι, να μπορείς να τους κάνεις κριτική δημόσια, να τους καταψηφίσεις και να τους αλλάξεις. Δημοκρατία σημαίνει να διατυπώνεις την άποψή σου δημόσια, χωρίς να κινδυνεύεις να συλληφθείς ή να βασανιστείς.
Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία ! Θα συλληφθείς και θα τιμωρηθείς όταν παραβιάζεις το νόμο.Παραβιάζοντας το νόμο θίγεις τα έννομα αγαθά, τα προστατευόμενα δικαιώματα και ουσιαστικά την ελευθερία του συμπολίτη σου και του κοινωνικού συνόλου!
Το γεγονός ότι μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ακόμα πιο σκληρή χούντα του Ιωαννίδη, η οποία κατέρρευσε μόνο μετά από τη τραγωδία της Κύπρου, δεν είναι ευθύνη των εξεγερμένων. Ο Ιωαννίδης προετοίμαζε την κίνησή του και εκμεταλλεύτηκε τις περιστάσεις. Οι εξεγερμένοι ζητούσαν μόνο δημοκρατία και ελευθερία."Ψωμί , Παιδεία, Ελευθερία!"
Δυστυχώς, ο καθένας αγοράζει τη δική του αλήθεια ! Δεν πρέπει να διαστρεβλώνεται το νόημα των γεγονότων. Χρειάζεται ενότητα, ώστε να βελτιώσουμε τη Δημοκρατία μας. Ένα παράδειγμα βελτίωσης θα ήταν η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει και συγκαλύπτει τα σκάνδαλα.
Σήμερα το κεντρικό αίτημα είναι "ενότητα, αξιοκρατεία και πραγματική Δημοκρατία". Ο νόμος να ισχύει το ίδιο για όλους, είτε ανήκουν στην ελίτ των πλουσίων και των ισχυρών, είτε ανήκουν ή όχι σε μικρές ή μεγάλες οργανωμένες ομάδες. Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν ανήκει σε συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο. Το σύνθημα " ψωμί, παιδεία , ελευθερία" ανήκει σε όλους τους Έλληνες και εκφράζει ένα διαχρονικό αίτημα, τις αγωνίες ενός ολόκληρου λαού. Σπάνια ένα σύνθημα έχει τόση αλήθεια και τόση ουσία: Ψωμί, παιδεία, ελευθερία ! Με τρεις λέξεις, τα λέει όλα ! Αυτά ζητάμε όλοι οι Έλληνες.  Να σταματήσει ο διχασμός, ο οποίος ποτέ δεν οδηγεί ούτε στην ευημερία, ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στη δημοκρατική ομαλότητα !
Γεώργιος Χατζηαθανασίου
Ιατρός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]