Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδας:Καταστροφικό ..το σχέδιο της 10ης Δεκεμβρίου
του Κράτους με ημερομηνία 10/12/2018 και θέμα την «Αποστολή σχεδίων διατάξεων
επί της νομοθεσίας του ζύθου προς διαβούλευση», ο ΣΜΑΖΕ δηλώνει τις σοβαρές
ενστάσεις του συνόλου των μελών του για την στόχευση του εν λόγω Σχεδίου, καθώς
και την έντονη ανησυχία τους για τα αποτελέσματα που θα είχε η τυχόν εφαρμογή του
ως έχει για το μέλλον των ανεξά
ρτητων ελληνικών μικροζυθοποιίων.
Η προσεκτική ανάγνωση του Σχεδίου καθιστά προφανές το γεγονός ότι οι συντάκτες του
δεν γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής και ευρωπαϊκής
μικροζυθοποιίας, ενώ εντύπωση προκαλεί ο χρόνος και ο τρόπος κατάθεσής του με την
μορφή του “κατεπείγοντος” και αρχική προθεσμία διαβούλευσης 9 ημερών.
Το πλέον ανησυχητικό, όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής μικροζυθοποιίας και των
προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, είναι η αυτοαναίρεση των
αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και η δημιουργία σύγχυσης σε όσους
δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις
στην Ελλάδα. Βάσει του προτεινόμενου Σχεδίου οι άδειες λειτουργίας ζυθοποιείων θα
πρέπει να έχουν ελάχιστο όριο τα δέκα εκατόλιτρα την στιγμή που οι υφιστάμενες
άδειες λειτουργίας που έχουν εκδοθεί από τις ίδιες υπηρεσίες είναι κατά πολύ
μικρότερες. Συμπερασματικά, σε περίπτωση εφαρμογής του Σχεδίου ως έχει, δεκάδες
ανεξάρτητες ελληνικές μικροζυθοποιίες θα πρέπει είτε να προβούν σε δυσβάσταχτες
επενδύσεις ώστε να εναρμονιστούν με το νέο πλαίσιο ή να κλείσουν.
Επιπλέον, είναι απορίας άξιο και πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ότι γίνεται
προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος παραγωγής βύνης αποκλειστικά και μόνο
στα ζυθοποιεία. Στην Ευρώπη η διάθεση και παραγωγή βύνης γίνεται κυρίως από
ανεξάρτητα βυνοποιεία, ενώ τα προϊόντα βύνης δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά
για την παραγωγή ζύθου, αλλά και στο διατροφικό τομέα.
Ως εκ τούτου, καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε έναν ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο
επί των προαναφερθέντων θεμάτων, χωρίς ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς, και
την απόσυρση του Σχεδίου της 10ης Δεκεμβρίου, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα
των ανεξάρτητων ελληνικών μικροζυθοποιίων και να ενισχυθούν περαιτέρω οι
αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας.
Με Τιμή,
Δημτσούδης Χρήστος
Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπή
Labels:
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.