Δώρα στο δημόσιο: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς από το ΣτΕ;

Το τέλος του χρόνου φέρνει μία ευχάριστη είδηση για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το Στ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με νέα του απόφαση, εκδοθείσα μάλιστα από την διευρυμένη επταμελή σύνθεσή του, επιβεβαιώνει το σκεπτικό και διατακτικό παλαιότερης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία, ήδη από το έτος 2015, είχε κριθεί αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, που είχε καθιερωθεί με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή το ν. 4093/2012.
Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη του ανωτέρω νόμου είχαν καταργηθεί από 01.01.2013 οι ανωτέρω επιδοματικές παροχές, οι οποίες προηγουμένως είχαν μειωθεί με παλαιότερες διατάξεις και είχαν διαμορφωθεί κατ’ ύψος στο ποσό των 500 € για το δώρο Χριστουγέννων και στα 250 € για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Όπως αναλύει, σήμερα, νομικά, το epoli.gr σε συνεργασία με έμπειρους ειδικούς, με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -όπως και με την παλαιότερη του 2015- κρίθηκε ως αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας και όχι η προηγούμενη μείωσή του. Το Ανώτατο Ακυρωτικό δηλαδή αναγνώρισε τη σημασία του περιορισμού της δημόσιας δαπάνης, η οποία επιτεύχθηκε με την περικοπή των δώρων και του επιδόματος, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί έως το έτος 2010, πλην όμως θεώρησε ότι η παντελής κατάργησή τους υπερβαίνει κάθε αναγκαίο μέτρο και αποτελεί σαφέστατο και δυσμενέστατο πλήγμα στα περιουσιακά δικαιώματα των μισθωτών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό.

Η υπόθεση τώρα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του δικαστηρίου προς επιβεβαίωση της βασικής κρίσης περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων με τις οποίες περικόπηκαν τα δώρα, καθώς και για άλλες -τεχνικής φύσεως- διευκρινίσεις, όπως επί παραδείγματι σχετικά με το αν η εν λόγω κρίση αναπτύσσει ισχύ έναντι όλων ή αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει κατά των περικοπών, προτείνοντας ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς περιμένει λοιπόν του εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Αυτό μένει να το διαπιστώσουμε, αν και οι ενδείξεις πλέον είναι αρκετά θετικές, δεδομένων των ήδη περισσότερων της μίας αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και των αρκετών αποφάσεων πρωτοβάθμιων πολιτικών (για τους συμβασιούχους αορίστου και ορισμένου χρόνου του δημοσίου) και διοικητικών δικαστηρίων (για τους μόνιμους υπαλλήλους).

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η πάσης φύσεως μισθολογικές αξιώσεις υπαλλήλων κατά του Δημοσίου υπόκεινται σε διετή παραγραφή, η οποία εκκινά από το τέλος του έτους εντός του οποίου γεννήθηκε η αξίωση. Κατά συνέπεια μέχρι το τέλος του 2018 οι έχοντες τις σχετικές αξιώσεις μπορούν να διεκδικούν -ασκώντας αγωγές- δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας που δεν τους καταβλήθηκαν τα έτη 2016, 2017 και 2018. Μετά την 01.01.2019 οι αξιώσεις του έτους 2016 υποπίπτουν σε παραγραφή.

Για το λόγο αυτό, όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν τα δώρα και το επίδομα αδείας που έχουν στερηθεί από 01.01.2013 και μετά δεν έχουν παρά να ασκήσουν αγωγή μέχρι το τέλος του έτους ή -εναλλακτικά- να αιτηθούν από την αρμόδια για τη μισθοδοσία τους δημόσια αρχή την πληρωμή της απαίτησής τους. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία που φέρει η έγγραφη απάντηση του διατάκτη ή της αρμόδιας για την πληρωμή της απαίτησης αρχής και σε περίπτωση που αυτοί δεν απαντήσουν στην αίτηση, μετά πάροδο έξι (6) μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Με απλά λόγια: Όποιος υποβάλει αίτηση για καταβολή των δώρων καθυστερεί την επέλευση της παραγραφής το πολύ έως 6 μήνες.

Το συμπέρασμα για όσους δεν έχουν κάνει ακόμα καμία ενέργεια για να διεκδικήσουν τα δώρα και το επίδομα αδείας είναι ένα: Βιαστείτε! Κάντε αγωγή στα δικαστήρια ή καταθέστε αίτηση στην αρμόδια για την πληρωμή σας αρχή μέχρι το τέλος του έτους.
epoli.gr


* Δικηγορικό Γραφείο «Λάμπρος Σ. Ντουματσάς & Συνεργάτες», Πανεπιστημίου 42, 106 79 Αθήνα, Τηλ. 210 3631640, 210 3641468

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]