Περιοδική Έκθεση Από Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων :Η Κτηνοτροφία Στην Αρχαία Ήπειρο»

«Βουκόλοι, μάγειροι, ποιμένες.
Η κτηνοτροφία στην αρχαία Ήπειρο»
 16.12.2018 – 30.09.2019
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00, εγκαινιάζεται στην αίθουσα Διώνη του  Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Βουκόλου, μάγειροι, ποιμένες. Η κτηνοτροφία στην αρχαία Ήπειρο».
Προβληματισμοί και συζητήσεις αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των τόπων τους στην Ήπειρο, από την προϊστορία στα παλαιοχριστιανικά χρόνια, οδηγούν στη διερεύνηση και στη μελέτη των αρχαιολογικών και ιστορικών στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η εστίαση σε περιπτώσεις που άπτονται της κτηνοτροφίας αναδεικνύει τις συστηματικές προσπάθειες των κατοίκων κάθε περιοχής, να αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο των οικονομικών συνθηκών της εκάστοτε εποχής, το ζωικό κεφάλαιο, μικρά και μεγάλα οικόσιτα ζώα.
Η Ήπειρος, με τα παράλια και την ορεινή ενδοχώρα προσφέρει όψεις των οικονομικών φαινομένων σχετικά με τις ανάγκες και τις μορφές που αυτές καλύπτονταν με την αξιοποίηση εξημερωμένων ζώων. Βέβαια, οι τρόποι της αρχαίας κτηνοτροφίας, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει, από την εκτροφή μικρών και μεγάλων ζώων έως τη δευτερογενή παραγωγή γαλακτοκομικών, δερμάτων, μαλλιού, κρέατος, συνδέονταν τόσο με σταθερά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, ιδεολογικά δεδομένα που επικρατούσαν σε διάφορες στιγμές, είτε στις πρώιμες κοινωνικές δομές, είτε στους αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς μετασχηματισμούς, που συνδυάζονται με ανακατατάξεις στην οικονομία, στις δοξασίες, στα ήθη και τα έθιμα.
Η αρχαιολογική τεκμηρίωση ως προς την κτηνοτροφία στην Ήπειρο, συγκεκριμενοποιεί πραγματικότητες και εμπειρίες αιώνων, που βιώθηκαν από τα χρόνια των διάσπαρτων φύλων και συχνά απομονωμένων μικρών ομάδων, μέχρι τη συγκρότηση οργανωμένων οικισμών, κωμών, πολισμάτων, πόλεων και κρατικών μορφωμάτων, που επιχειρήθηκαν ιδιαίτερα στον 4ο αι. π.Χ., με τον Αλέξανδρο Α΄ Μολοσσό και κυρίως με τον Πύρρο, ενώ η έλευση των Ρωμαίων το 167 π.Χ. και πιο δραστικά μετά το 31 π.Χ., ενέταξε την Ήπειρο στη νέα κατάσταση πραγμάτων, οικονομικών και πολιτικών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]