Νέα χρονιά, νέα προεδρία, νέα συμφωνία
Από Σοφία Ελανίδου | EurActiv.gr
Με συμφωνία, χωρίς συμφωνία. Και ξανά από την αρχή. Και πάλι το ίδιο. Και ούτω καθεξής. Τελειωμό δεν έχει αυτή η ιστορία.
Στο Brexit αναφερόμαστε, βεβαίως βεβαίως. «Επιχειρησιακή προτεραιότητα» πλέον για τη Βρετανία το Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά οι «κακές γλώσσες» ξανά μιλούν για δεύτερο δημοψήφισμα, εκ των οποίων και η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.
Όμως, στην Ιταλία έχουμε προϋπολογισμό! Μπορεί να μην το περιμέναμε, μπορεί να μας το έλεγαν και να μη μπορούσαμε (ή και να μη θέλαμε) να το πιστέψουμε, αλλά τελικά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη. Θρίαμβος λοιπόν για τον Λουίτζι, τον Ματέο και τον Τζιουζέπε, ιδρώτας για τον Μοσκοβισί, αλλά ο Ντομπρόβσκις το επιβεβαίωσε και η πειθαρχική διαδικασία πάγωσε. Βέβαια, φρόντισε να τονίσει ότι «εάν κάτι πάει στραβά, η ΕΕ μπορεί να επιστρέψει σε πειθαρχική δράση τον Ιανουάριο».
Έτσι για να μην χαλαρώσουν και πολύ οι Ιταλοί και πάλι από την αρχή μετά. Βέβαια, ο προϋπολογισμος αυτός είναι σαν το δώρο του Άη Βασίλη: φτάνει τα μεσάνυχτα αλλά δε μπορείς να το δεις προτού το παραλάβεις.
Στην Τουρκία, καθ’ οδόν βρίσκεται το νέο γεωτρύπανο για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου τονίζει ότι «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα αποτελούν όνειρο». Μέσα στο εορταστικό κλίμα και αυτοί.
Ο Μακρόν πάντως είναι ικανοποιημένος. Για πρώτη φορά, οι 19 χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για το ενιαίο νόμισμα. Το ίδιο ικανοποιημένη, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και οι περιβαλλοντικές ομάδες για τη νέα συμφωνία μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 37,5% μέχρι το 2030. Το να διαφωνήσουν και οι δύο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, το λες και επιτυχία;
Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση στέλνει για πρώτη φορά ξεκάθαρο μήνυμα για την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΑΟΖ της, ενώ την ίδια στιγμή ο Τραμπ καλεί Σερβία και Κόσοβο να καταλήξουν σε συμφωνία. Παράλληλα, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος θα υπογράψουν συμφωνία στις αρχές του νέου έτους για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη, έργο το οποίο υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ, γράφει η Washington Post.
Στα της Ελλάδας, η επιδίωξη «βιώσιμης ανάπτυξης» δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα μονάχα πολιτικό ηγέτη, αλλά από μια συμμαχίαόλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, δηλώνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Την νέα γενιά ανάπτυξης, θα ενισχύσει επίσης μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλώνει σε συνέντευξη του ο Βέμπερ.
Στα της ΚΑΠ, πρόβλεψη μεταβατικών διατάξεων για την εφαρμογή της νέας πολιτικής ζητά η Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι Πράσινοι δηλώνουν ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι φιλόδοξη αναφορικά με τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων. Στη Κοζάνη, αντιδράσεις προκάλεσε επίσης η απαγόρευση του πανελλαδικού κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες».
Τέλος, μάλλον δεν βλέπει και ιδιαίτερα θετικά η ΕΕ την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου από τη Ρουμανία, δεδομένης της έντασης μεταξύ του προέδρου Klaus Iohannis και της κυβέρνησης της Viorica Dăncilă. Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Liviu Dragnea απάντησε όμως και τόνισε ότι «η Ρουμανία δεν θα ανεχθεί να θεωρείται χώρα κατώτερου επιπέδου». Θα έχει ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις το επερχόμενο εξάμηνο…
Και καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα σκέφτονται τις τελευταίες λεπτομέρειες του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν, εγώ θα κλείσω με τη δική μου ευχή προς τον Άη Βασίλη: ένα μετρό για τη Θεσσαλονίκη.
Labels:
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.