Τα Σκόπια κοροϊδεύουν και η Αθήνα… παρακολουθεί!
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Στα Σκόπια έχει ήδη ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ήδη από τις 3 Δεκεμβρίου η ολομέλεια της Βουλής έχει ψηφίσει και τα τέσσερα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος. Και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου.
Αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος (τον οποίο έχει αφήσει στο πόδι του ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Τσίπρας, ο οποίος από τη μέρα που ανέλαβε δεν έχει ασχοληθεί με τίποτε από όσα άπτονται της εξωτερικής πολιτικής), εκείνη ακριβώς την ημέρα έκανε σα να μην γνώριζε τίποτε.
Μιλώντας στους διπλωματικούς συντάκτες – και ενώ γνώριζε το περιεχόμενο των τροπολογιών με τις οποίες οι Σκοπιανοί ΔΕΝ αλλάζουν το Σύνταγμα και παραβιάζουν την ήδη επονείδιστη συμφωνία – ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών» και πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών» και πως «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά» και πως «η Ελλάδα θα επιμείνει με επιμονή και εμμονή μέχρι το τέλος».
Μάλιστα!
Δηλαδή τι ακριβώς παρακολουθεί ο κ. Κατρούγκαλος; Τα Σκόπια να κοροϊδεύουν; Και πώς αναμένει πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας, αφού στο μεταξύ ψηφίζονται τροπολογίες που δεν συνάδουν ούτε καν με το γράμμα (πόσο μάλλον με το… πνεύμα) της Συμφωνίας; Και πώς «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει», αφού ήδη γίνονται ψηφοφορίες και… επιτρέπει; Και πώς η Ελλάδα θα επιμείνει «μέχρι το τέλος»; Ποιο τέλος αφού θα έχουν όλα ψηφιστεί; Θα έλθουν να τους πουν μετά τις ψηφοφορίες ότι δεν ψήφισαν τα σωστά;
Και το καλύτερο: Αφού ο κ. Κατρούγκαλος (και βέβαια Τσίπρας και Καμμένος) δήθεν δεν γνωρίζουν τι ψηφίζουν οι Σκοπιανοί, τότε πώς διακηρύσσουν πως στην Ελλάδα υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, «με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί στη δική της υποχρέωση»;
Δηλαδή, όταν τελειώσουν θα τους πούνε πως δεν ανταποκρίθηκαν; Και τότε, τι… παρακολουθούν.
Και πώς είναι δυνατόν όλοι να γνωρίζουν το περιεχόμενο των τροπολογιών, αλλά η κυβέρνηση να παριστάνει ότι δεν γνωρίζει και… περιμένει;
Για να τελειώνουμε, ξαναλέμε:
-Στην πρώτη τροπολογία αναφέρεται: «Στο Σύνταγμα οι λέξεις "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αλλάζουν με τις λέξεις "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και η λέξη "Μακεδονία" αλλάζει με τις λέξεις "Βόρεια Μακεδονία", εκτός του άρθρου 36».
Δηλαδή, σε ένα άρθρο αφήνουν το σκέτο «Μακεδονία» για… «ιστορικούς λόγους»!
Συγγνώμη, αλλά για ιστορικούς λόγους δεν ζητήθηκε η αλλαγή του ονόματος;
Σύμφωνα με το (διατηρούμενο) Άρθρο 36, «Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους ‘’Μακεδονικούς’’ εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του ‘’Μακεδονικού λαού’’ και της ‘’Μακεδονικής'' πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο», αναφέρει το επίμαχο άρθρο, όπου θα διατηρηθεί ο όρος «Μακεδονία».
-Στη δεύτερη τροπολογία αναφέρεται: «Στο Προοίμιο του Συντάγματος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" οι λέξεις "οι αποφάσεις της ASNOM" αντικαθίστανται με τις λέξεις "η Διακήρυξη της Πρώτης Συνεδρίασης της ASNOM προς τον μακεδονικό λαό για την πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση της ASNOM". Μετά την λέξη "έτος" προστίθενται οι λέξεις "και της Συμφωνίας-Πλαισίου της Οχρίδας", ενώ διαγράφονται οι λέξεις "αποφάσισαν να"».
Δηλαδή διατηρείται η αναφορά στην Διακήρυξη της ASNOM, απλώς φεύγει η αναφορά στη λέξη «αποφάσεις».
Το συγκεκριμένο άρθρο ανέφερε:
«Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Μακεδονικός λαός καθώς και οι πολίτες που ζουν εντός των συνόρων της, και είναι μέλη του Αλβανικού λαού, του Τουρκικού λαού, του βλάχικου, του Σερβικού, του Ρομανί, του Βοσνιακού λαού και άλλων παίρνουν την ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της πατρογονικής γης, γνωρίζοντας και ευγνωμονώντας τους προγόνους για τις θυσίες και την αφοσίωση τους στον αγώνα τους για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Μακεδονίας και υπεύθυνοι για τις μελλοντικές γενεές να διατηρήσουν και να αναπτύξουν ό,τι είναι πολύτιμο από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη συνύπαρξη εντός της Μακεδονίας, τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι του κοινού καλού - Δημοκρατίας της Μακεδονίας - σύμφωνα με την παράδοση της Δημοκρατίας του Κρούσοβο και τις αποφάσεις του Αντιφασιστικής Λαϊκής Απελευθερωτικής Συνέλευσης της Μακεδονίας (ASNOM) και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου, 1991, αποφάσισαν να συστήσουν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος…»
Σημειώστε ότι η ASNOM είχε ως βασικό στόχο μια ενωμένη γεωγραφικά Μακεδονία και βασικό αξίωμά της ήταν πως τα εκτός Σκοπίων τμήματα της Μακεδονίας τελούν υπό κατοχή!
Επομένως, διατηρούν την μήτρα του «μακεδονισμού»!
-Στην τρίτη τροπολογία αναφέρεται: «Η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών».
-Αλλά στην τέταρτη τροπολογία αναφέρεται:
«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.
2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
3. Η Πολιτεία μεριμνά για τους ανήκοντες στον μακεδονικό λαό που ζουν στο εξωτερικό.
4. Επ' αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».
Με αυτήν την τροπολογία ψευδεπίγραφα αντικαθίσταται το Άρθρο 49 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο:
«Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους». Στην τελευταία αναθεώρηση είχε γίνει μια προσθήκη, που αναφερόταν «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Επομένως, βάζουν στη σειρά δύο αντικρουόμενες παραγράφους, καθώς από τη μια λένε ότι δεν θα αναμιγνύονται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, την ίδια στιγμή όμως, επαναλαμβάνουν ότι θα «μεριμνούν για τους ανήκοντες στον μακεδονικό λαό που ζουν στο εξωτερικό».
Δηλαδή, δεν θα μεριμνούν μόνο για τους υπηκόους τους που ζουν στο εξωτερικό ή για την διασπορά τους, αλλά και για αυτούς που «ανήκουν στον μακεδονικό λαό» - και επομένως και για αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στον «μακεδονικό λαό», δηλαδή και για τους «δικούς» μας διεκδικούντες μακεδονική μειονότητα.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Ζάεφ (μετάφραση των λεγομένων του ακόμη περιμένει ο Κατρούγκαλος) μιλά για μειονότητα και διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.
Επομένως, δεν μεταφέρεται στο σκοπιανό Σύνταγμα το άρθρο 108 του δικού μας Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια» - και επομένως ότι για τους «ανήκοντες» στον ελληνικό λαό.
Οι πλαστογράφοι συνεχίζουν τις πλαστογραφίες και οι κύριοι της κυβέρνησης περιμένουν να… ενημερωθούν!
Labels:
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.