Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη : όταν η κοινή λογική γίνεται μειοψηφία


(Άρθρο του Γ. Πρέντζα, υποψηφίου Περιφερειάρχη Ηπείρου με την Λαϊκή Συσπείρωση)

Στη συζήτηση που εξελίχθηκε αυτές τις μέρες  για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη λίμνη, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψηφ
οδέλτια της "ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" στη Περιφέρεια και στους δήμους κράτησαν ενιαία στάση αναδεικνύοντας ότι, και αυτό το ΠΔ, εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης, του τουρισμού, της πράσινης οικονομίας, και φυσικά της επιχειρηματικότητας , δηλαδή την ανάπτυξη που στόχο έχει το κέρδος κι όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Με βάση τη συζήτηση που αναπτύχτηκε μπορούμε καταρχάς να σταθούμε στο γεγονός ότι πολλοί  επιστήμονες, που πονάν τον τόπο τους, με τεκμηριωμένο λόγο και ειλικρινή πρόθεση,  προσπάθησαν να συμβάλουν να βελτιωθεί η λίμνη μας, το περιβάλλον που ζούμε.
Όμως, αυτές οι πολύ σωστές επισημάνσεις που αφορούσαν στην ανανέωση των υδάτων της λίμνης, στην προστασίας της πανίδας, των καταβόθρων, των πηγών και του υδροφόρου ορίζοντα, στον φυσικό καθαρισμό των νερών, στην αντιπλημμυρική προστασία, αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τις πλειοψηφίες της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα όργανα, είτε αυτό ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε ήταν τα Δημοτικά Συμβούλια Ιωαννίνων και Ζίτσας.
Τα ίδια όργανα, οι ίδιες πλειοψηφίες, αγνόησαν επιδεικτικά  την πραγματικότητα που ζούμε η οποία -δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας για να καταλάβει ότι- είναι ζοφερή. Η εκτεταμένη ρύπανση της λίμνης, η αποπνικτική ατμόσφαιρα στις περιοχές γύρω από τη ΒΙΠΕ αλλά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο,  η χρήση του πιο καθαρού τμήματος για ελίτ σπορ, το χτίσιμο ξενοδοχείων «μέχρι το κύμα», τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά τους χειμερινούς μήνες, ήταν άγνωστες έννοιες σε εκπροσώπους κομμάτων –κατά τ’ άλλα ανεξάρτητους- που έβαλαν στην προκρούστεια κλίνη της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας,  την ποιότητα ζωής, την προστασία της λαϊκής περιούσιας, την προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτων.
Εκ διαμέτρου αντίθετα ήταν τα αιτήματα που υιοθετήθηκαν όπως η αξίωση να δημιουργηθούν σε όλη την περιοχή, ακόμα μεγαλύτερες βιομηχανίες αρκεί να τηρούνται οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και να χρησιμοποιούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε άλλη περίπτωση υιοθετήθηκε το αίτημα τοπικής βιομηχανίας να ολοκληρώσει την επέκτασή της σε περιοχές εκτός ΒΙΠΕ και να φτιάξει μεγάλης δυναμικότητας πτηνοσφαγείο, με το πρόσχημα ότι έχει αδειοδοτηθεί ήδη.
Φυσικά, όπως πολύ σωστά επισήμανε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ. Ζίτσας, έχουν άδειες που προβλέπουν αυστηρές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όλες οι βιομηχανίες  των οποίων τα φουγάρα βρωμίζουν τον αέρα, και πολλές από αυτές χρησιμοποιούν ήδη ΑΠΕ.  Καθολική όμως είναι και η συμφωνία όλων των οργάνων για τη δόμηση γύρω από τη λίμνη στις περιοχές κάτω από τον Κατσικά και την Ανατολή και στο Μάτσικα.
Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ συμφώνησε με το ΠΔ την ίδια ώρα διαφώνησε με την απαγόρευση δόμησης στο Μάτσικα, που όμως περιέχεται στο ΠΔ. Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα, και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε ότι η περιοχή του Μάτσικα μπορεί να δομηθεί, γιατί δεν εμπίπτει στις δασικές εκτάσεις… Είναι οι ίδιες πλειοψηφίες, που όταν σε μερικά χρόνια μπαζωθεί περιμετρικά η λίμνη, και φυσικά θα πλημμυρίζει, θα κάνουν λόγο για θεομηνίες και έκτακτα καιρικά φαινόμενα που δεν θα μπορούσε καμία μελέτη να προβλέψει.
Την ίδια στιγμή όμως που ψήφισαν όλοι υπέρ του ΠΔ και υιοθετούσε ο καθένας τις επιδιώξεις διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου (τουριστικό, πτηνοτροφικό, ενεργειακό κλπ), προβάλλονταν και η έλλειψη τεκμηρίωσης του Υπουργείου ώστε να δημιουργείται το νομικό έρεισμα για να καταπέσει το ΠΔ από τα αρμόδια όργανα, εφόσον δεν υιοθετηθούν μέχρι κεραίας οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Σε πλήρη ταύτιση, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι (νυν και πρώην) του ΣΥΡΙΖΑ,  με τους συμβούλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οπορτουνιστικών μορφωμάτων, πλειοδότησαν στις οικολογικές αντιπολιτευτικές κορώνες. Με αυτό τον ανέξοδο τρόπο και τη διγλωσσία που χαρακτηρίζει το χώρο,  κατάφεραν να συνεχίσουν στην πράξη να στηρίζουν την αιτία των προβλημάτων, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, και ταυτόχρονα να κατηγορούν -άραγε ποιόν; - για τα αποτελέσματα.
Σε επίπεδο προεκλογικών διακηρύξεων, περίσσεψαν οι αντιφάσεις σε μια προσπάθεια να χαϊδευτούν αυτιά μπροστά στις εκλογές. Ο κ. Ελισάφ επεσήμανε  τις οικονομικές ωφέλειες από τις αθλητικές δραστηριότητες πίσω από τα αναχώματα, δηλαδή τα κέρδη από το θαλάσσιο σκι, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε και την αποκατάσταση της υδραυλικής, η οποία προϋποθέτει να σπάσει το ανάχωμα και να χαλάσει η πίστα του σκι.  Σε άλλη περίπτωση, ο κ. Ριζόπουλος, τάχθηκε ενάντια στην απαγόρευση δόμησης του Μάτσικα, γιατί θεωρεί ότι αυτή η απαγόρευση αποκόπτει μεγάλα τμήματα του παραλιμνίου, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που θα αποδοθεί η λίμνη στους Γιαννιώτες όταν θα έχει χτιστεί από όλες τις πλευρές.
Από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε, και σε μεγάλο βαθμό επιτύχαμε, να  αποδείξουμε ότι το ΠΔ δεν αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες και τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την σκοπιά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της νομιμοποίησης και ενίσχυσης υφιστάμενων χρήσεων που εντείνουν την εμπορευματοποίση και ενισχύουν την καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή και ευρύτερα.
Δεν μασήσαμε τα λόγια μας. Καταγγείλαμε τον αποκλεισμό της Περιβλέπτου από τη δικαιοδοσία του ΠΔ, την περιοχή δηλαδή όπου εδρεύουν οι βιομηχανίες εμφιάλωσης, αφήνοντας έτσι ελεύθερο πεδίο να συνεχίζουν τη «νόμιμη» υπεράντληση υδάτων. Καταγγείλαμε το γεγονός ότι δεν δημιουργούνται ζώνες προστασίας στις καταβόθρες γιατί εναποτίθεται, εξίσου «νόμιμα», απόβλητα, μέχρι και επεξεργασμένη λυματολάσπη. Για το θέμα του Μάτσικα προτείναμε την αποζημίωση των ιδιοκτητών της περιοχής. Ταυτόχρονα αναδείξαμε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη λίμνη, όχι μόνο δεν την προστατεύει  αλλά θα έχει σαν αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια τα λαϊκά στρώματα να μην την βλέπουν ούτε με τα κυάλια. Όπως πολύ σωστά ανέφερε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια, ούτε το γκολφ, ούτε η ιππασία ούτε  το θαλάσσιο σκι είναι αθλήματα στα οποία μπορεί να συμμετέχει η εργατική τάξη και οι άνεργοι σήμερα.
Αναδείξαμε ότι η λίμνη χρειάζεται ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες κι αυτό δεν μπορεί κανένα ΠΔ να το εξασφαλίσει με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης, με τα αστικά κόμματα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους τους στους δήμους και τις περιφέρειες να ενισχύουν και να θωρακίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Γι' αυτό καλούμε να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού σε δήμους, Περιφέρειες, Ευρωβουλή και Βουλή,  προκειμένου να αποκαλυφτεί η αντιλαϊκή πολιτική και να δημιουργηθεί μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση ώστε να μπορέσουν οι εργάτες και οι εργάτριες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι να διεκδικήσουν και να βάλουν φρένο στον οδοστρωτήρα που βυθίζει τη ζωή τους. Να διαμορφώσουν τη λαϊκή συμμαχία βάζοντας εμπόδια στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που κίνητρο έχει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και αποτελεί την αιτία όξυνσης και χειροτέρευσης της ίδιας της ζωής μας αλλά και των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]