URBACT και βιώσιμη κινητικότητα από τη EURACTIV στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα
Στα πλαίσια της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και τον ρόλο των πόλεων σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη EURACTIV, διοργανώνουν την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 εσπερίδα με θέμα «Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική»
Ό,τι και να λέμε, αυτή η εβδομάδα τα είχε όλα: και Brexit – που πάλι δεν έγινε-, και Συμφωνία των Πρεσπών – που έγινε, σχεδόν- και ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου – που έγινε αλλά και τι έγινε-.
Σαν μια κακή εκδοχή ενός αγγλικού αστείου, η Τερέζα Μέι βγήκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων με ήττα μεγάλου βεληνεκούς, και τα παρατράγουδα ήδη ξεκίνησαν. Άλλοι εύχονται το Brexit να καθυστερήσει, άλλοι να μη πραγματοποιηθεί, αλλά η Τερέζα είναι ξεκάθαρη: το Brexit θα γίνει είτε με συμφωνία, είτε χωρίς.
Και αυτό γιατί η ίδια ξέρει τι πρόκειται να ακολουθήσει εάν δεν γίνει, αλλά και γιατί τα σπασμένα κάποιος θα πρέπει να τα πληρώσει. Και ο λογαριασμός ήδη έχει μετρήσει πολλά «μηδενικά»… Ταυτόχρονα, το καμπανάκι του κινδύνου χτυπάνε Γιούνκερ και Τουσκ, ενώ παράλληλα Καρενμπάουερ και Βέμπερ καλούν τη Βρετανία να πάρει (επιτέλους) μια απόφαση.
Το πρόβλημα όμως είναι άλλο: ο Ντόναλντ Τραμπ δε θέλει να πάει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα λόγω shutdown, αλλά ίσως και γιατί «όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά»;. Στο μεταξύ ο Mr. America First επιδιώκει φιλίες με τον Ερντογάν, αφού βλέπει «μεγάλες δυνατότητες» στην οικονομική ανάπτυξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Βέβαια, μια μέρα πριν ο Ντόναλντ απειλούσε, και πάλι μέσω Twitter, να «καταστρέψει» την οικονομία της Τουρκίας, αν επιτεθεί στους Κούρδους, αλλά… καλή καρδιά.
Δημοσίευμα, πάντως, των New York Times θέλει τον Mr. America First να έχει συζητήσει πολλάκις απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ μέσα στο 2018. Δεν έχει και μείνει και καμιά άλλη συμμαχία από την οποία να αποχωρίσει έτσι κι αλλιώς, αν αυτό έχει βάλει σκοπό.
Στην Ελλάδα τώρα, τις τελευταίες μέρες είχαμε επισκέψεις. Και η Μέρκελ έφτασε, και ο Μοσκοβισί μας ήρθε, και η Αθήνα δεν θα δει ανοιχτό κέντρο για 2 εβδομάδες ακόμα τουλάχιστον, αφού έπονται και άλλοι. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ήρθε με όραμα στην ελληνική πρωτεύουσα, και αυτό είναι η Ελλάδα να καταστεί ένα πλήρες success story (τι, δεν ήμασταν;), αλλά ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη «δεν ήταν αρκετά αλληλέγγυα» με τη χώρα. Παρατηρείτε και εσείς μια ασυμφωνία χαρακτήρων ή μου φαίνεται;
Στα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Μόσχα αμφισβητεί τη νομιμότητα της αλλαγής του ονόματος –ήδη από την αρχή της εβδομάδας-, προκαλώντας άμεση αντίδραση από την Αθήνα, όπου το κλίμα δείχνει από καιρό σε «πολιτική κρίση», ακόμη και μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στη Γερμανία, πλήρη στήριξη από τα γερμανικά κόμματα λαμβάνει η συμφωνία, αλλά οι Πράσινοι καταγγέλλουν την ευρύτερη στάση Βέμπερ στο θέμα.
Η Ελλάδα όμως μένει πίσω και σε άλλα θέματα και ένα από αυτά είναι η ενέργεια και το κλίμα, όπου η χώρα έχασε την προθεσμία υποβολής του εθνικού της σχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Από τα νέα του Στρασβούργου τώρα, δημοσιονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο Πέδρο Σάντσεθ, επιδιώκει μια πιο κοινωνική, πράσινη και ενωμένη Ευρώπη. Και παρόλο που η Ευρωζώνη έχει τα θεματάκια της τελευταία, η επιβράδυνση της παραμένει συνεπής στις πρόσφατες προβλέψεις, τονίζει το ΕΚΤ.
Ούτε όμως και στη σφαίρα του μετανστευτικού η κατάσταση μοιάζει να είναι καλύτερη. Από τη μια, ο Όρμπαν ελπίζει σε ένα Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στη μετανάστευση, ο Κούρτς δέχεται βέλη για τη στάση της Αυστρίας στο μεταναστευτικό και από την άλλη ο Αβραμόπουλος τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του συστήματος Ασύλου της ΕΕ.
Στην Ιταλία πάντως, ετοιμάζονται για ευρωεκλογές. Από τη μια, ο Λουίτζι ντι Μάιο – ο οποίος παράλληλα συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του Γιούνκερ– ετοιμάζει νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και θα το μάθουμε σύντομα με σχετική διακήρυξη. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, όπως φαίνεται, μη τους παρεξηγείτε. Το πραγματικό «πρόβλημα» για τον Λουίτζι, ωστόσο, σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι πλέον άλλο: ο Σίλβιο επέστρεψε, έθεσε υποψηφιότητα, και τα υπόλοιπα επί της οθόνης.
Και αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για μια εβδομάδα, τι άλλο μπορεί να φέρει η επόμενη;
Labels:
ΔΙΑΦΟΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.