Πολλή δουλειά… χαμηλή παραγωγή



Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*
Η Ελλάδα βγήκε τελικά στις αγορές ένα σχεδόν εξάμηνο μετά τη λήξη της τρίτης δανειακής σύμβασης. Too little, too late. Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που ολοκλήρωσαν τα προγράμματα στήριξης, όπως για παράδειγμα η Κύπρος. Επιβαρύνθηκε με επιτόκιο πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό άλλων χωρών όπως η Πορτογαλία. Και αυτό το κόστος ήταν για την άντληση μικρού ποσού, όταν πρόσφατα η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές, αξιοποιώντας την υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα.

Το κυβερνητικό αφήγημα για την έξοδο από τα μνημόνια και την ανάκαμψη της οικονομίας παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα, η οποία απέχει … έτη φωτός από την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Η σκληρή αυτή πραγματικότητα αναδεικνύεται σε καθημερινή σχεδόν βάση, μέσα από τις εκθέσεις και τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην παραγωγικότητα της εργασίας μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2017, η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 29η θέση σε σύνολο 36 κρατών μελών στην παραγωγικότητα εργασίας, η οποία μετράται ως η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά ώρα εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ιρλανδία και ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Δανία, η Αυστρία και η Γερμανία, στις θέσεις δύο έως έξι αντιστοίχως. Ενώ, κάτω από την Ελλάδα στην κατάταξη βρίσκονται η Πολωνία, η Εσθονία, η Νότια Κορέα, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Χιλή και το Μεξικό, στις θέσεις τριάντα έως τριάντα-έξι αντιστοίχως.

Μάλιστα, η προαναφερόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι σε άλλη πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού αναφορικά με τις ώρες εργασίας, ο ΟΟΣΑ ανέδειξε ότι οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Γερμανοί, οι οποίοι εργάζονται μόλις 1.363 ώρες.

Η χώρα μας, λοιπόν, κατατάσσεται σχεδόν στο τέλος αναφορικά με την παραγωγικότητα της εργασίας, παρά το γεγονός ότι οι ΄Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και κατατάσσονται πρώτοι αναφορικά με τις ώρες εργασίας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση με τις καταστροφικές πολιτικές της «σέρνει» την οικονομία σε συνθήκες παράλυσης και στασιμότητας. Συνεπώς, όχι μόνο επιστροφή στην κανονικότητα δεν υφίσταται, αλλά η Κυβέρνηση, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, ναρκοθετεί τα θεμέλια της οικονομίας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταρτίσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, που:
ενισχύει την ποσότητα και θα βελτιώνει τη σύνθεση και την ποιότητα του πλούτου της χώρας, χωρίς πρόσθετη εσωτερική υποτίμηση, με ουσιαστική προώθηση των εταιρικών και δημοσίων επενδύσεων.
βελτιώνει την παραγωγικότητα, την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.
βοηθά να επιστρέψει ένα ποσοστό τουλάχιστον από την αυξημένη – τα τελευταία χρόνια – «διαρροή εγκεφάλων».
ευνοεί να ανταποκριθεί η χώρα στον δομικό μετασχηματισμό της εργασίας, εξαιτίας της τεχνολογικής επανάστασης.

Η χώρα δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση που κρατά την οικονομία καθηλωμένη και ξεζουμίζει τους πολίτες επί 4 χρόνια για να μοιράσει κάποια δώρα προεκλογικά. Η χώρα έχει ανάγκη μια κυβέρνηση με σχέδιο που θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας και θα πάει τη χώρα μπροστά με βιώσιμο τρόπο. Η ΝΔ έχει αυτό το σχέδιο.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]