ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Ο Δήμος Ιωαννιτών προωθεί την καλλιέργεια αρωματικών – θεραπευτικών φυτών σε εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις


Σε μια σημαντική πρωτοβουλία που αφορά στην αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών προχώρησε ο Δήμος Ιωαννιτών.
Η πρωτοβουλία γίνεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη», του οποίου ο Δήμος Ιωαννιτών είναι μέλος μαζί με δεκάδες άλλους δήμους, περιφέρειες και ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μείωση της ανεργίας και η ανάδειξη του πλούτου καθώς και των δυνατοτήτων της περιοχής.
Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στους επόμενους δύο μήνες έμπειροι επιστήμονες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις διαθέσιμες εκτάσεις αλλά και τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα βέλτιστα μοντέλα εφαρμογής.
Στη συνέχεια ο στόχος είναι ομάδες νέων ανέργων να εκπαιδευτούν ώστε να καλλιεργούν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα προϊόντα να επεξεργάζονται και να τυποποιούνται και στη συνέχεια να διατίθενται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
«Η Ήπειρος έχει εξαιρετικές συνθήκες για ποιοτικά προϊόντα και διαθέτει χιλιάδες αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γνωστά από την αρχαιότητα. Παρόλα αυτά υστερεί κατά πολύ σε παραγωγή, αφού δεν διαθέτει οργανωμένη παραγωγική βάση τέτοιων φυτών ούτε υποδομές επεξεργασίας και τυποποίησης. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου κύκλου από τη παραγωγή έως τη διάθεση μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα σε δεκάδες νέους παραγωγούς με συνοδά οφέλη και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές», ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος για συμπληρώσει:
«Ο στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου. Σε αδρές γραμμές θα πρέπει να δημιουργηθεί μια θερμοκοιτίδα για την διαχείριση, τον συντονισμό και την υποστήριξη του εγχειρήματος, να αποκτηθεί ο καλλιεργητικός εξοπλισμός και τα φυτά, να οργανωθεί η παραγωγή και τέλος να δημιουργηθούν τα δίκτυα διανομής».
Με βάση αντίστοιχες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, το παραγόμενο έσοδο, με αντιστοιχία 25 στρέμματα ανά ωφελούμενο, αποδίδει ετήσιο εισόδημα 8-10.000 ευρώ, ενώ στην θερμοκοιτίδα επιμερίζονται τα έξοδα διαχείρισης - συντήρησης του εξοπλισμού και συμβουλευτικής.
«Είναι ένα φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο για την περιοχή μας, το οποίο όμως σε συνεργασία με την ΕΟΕΣ ‘Εύξεινη Πόλη’ θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Βάσω Μέγα, από τη μεριά της τόνισε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα διότι πιστεύει ότι είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής.
Η ίδια θύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη εξετάσει εναλλακτικές για την αξιοποίηση αδρανών δημοτικών γεωργικών εκτάσεων με παραχωρήσεις σε νέους αγρότες, προσθέτοντας πως αυτή η νέα πρωτοβουλία έρχεται να ενισχύσει τις ενέργειες του.
«Ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία που ξεκινάει σήμερα θα πετύχουμε να δώσουμε λύση και σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης στην αγορά όπου πραγματικά ο αγροτικός τομέας στην περιοχή μας υστερεί», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Μέγα.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΕΣ «Εύξεινη πόλη», Γιώργος Παππούς, ευχαρίστησε το Δήμο Ιωαννιτών για τη συνεργασία «ο οποίος δίνει πεδίο δράσης σε τέτοιες πρωτοβουλίες», ενώ αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα προγράμματα του Ομίλου που αφορούν την περιοχή μας και έχουν να κάνουν το ένα με τον Τουρισμό και το άλλο με την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια.
Ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΟΕΣ, ο Δρ Νίκος Κριμνιανιώτης, από την πλευρά του επισήμανε τη διάθεση που υπάρχει για συνεργασία τόσο σε ότι αφορά την προετοιμασία των μελετών όσο όμως και στις επόμενες διαδικασίες μέχρι την καλλιέργεια, την τυποποίηση και την διάθεση των προϊόντων.
Τέλος, η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων στάθηκε στην αξία που έχει η σωστή αξιοποίηση των αδιάθετων αγρών σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αρωματικών – θεραπευτικών φυτών αλλά και καρπών ώστε να μειωθούν και τα φαινόμενα των ληστρικών, όπως τις χαρακτήρισε, επιδρομών από κατοίκους γειτονικών χωρών στα βουνά της Ηπείρου, οι οποίοι παράνομα, συλλέγουν αρωματικά και θεραπευτικά φυτά εξάγωντάς τα σε άλλες χώρες αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]