Συνάντηση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αντιπροσωπεία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση του προγράμματος Υγείας της Ν.Δ.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Τομεάρχης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του κόμματος κ.κ. Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας αντίστοιχα, καθώς και οι υπεύθυνοι του προγράμματος υγείας της Ν.Δ.
Η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ έθεσε στον Πρόεδρο της Ν.Δ τα πάγια αιτήματα του κλάδου, ως προτάσεις για το πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ, ενώ επίσης τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν  την εκπαίδευση και την άσκηση του επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή.
Το πιο σημαντικό αίτημα του ΠΣΦ προς τον κ. Μητσοτάκη ήταν ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα από την Πολιτεία ο πολυδιάστατος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην πρόληψη, μέσω της θεραπευτικής άσκησης, που αποτελεί το κυριότερο εργαλείο του φυσικοθεραπευτή (μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, γηριατρική, ψυχικά νοσήματα κ.λπ.), καθώς αυτό μπορεί αυτόματα να σημάνει αφενός τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και την αποσυμφόρηση των δομών υγείας και αφετέρου την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για το σκοπό αυτό, παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Ν.Δ τα φυλλάδια προτάσεων για την πρόληψη καρκίνων πεπτικού συστήματος μέσω της θεραπευτικής άσκησης, που κατατέθηκαν από τον Π.Σ.Φ. για το πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ.
Στον ίδιο άξονα, αναλύθηκε στον κ. Μητσοτάκη το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος στις Ευρωπαϊκές χώρες και ο αυξημένος ρόλος του φυσικοθεραπευτή στα Ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, με αυξημένο όφελος για τα συστήματα αυτά (Ηνωμένο Βασίλειο, σχολικός φυσικοθεραπευτής στην Μάλτα, απευθείας πρόσβαση στις Σκανδιναβικές χώρες).
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ζητήθηκε από τον Π.Σ.Φ. να προβλεφθεί στο πρόγραμμα της Ν.Δ. η αναβάθμιση του ρόλου του φυσικοθεραπευτή, τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΤΟΜΥ, Κ.Υ.κ.λ.π) όσο και στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια (δημιουργία τμήματος φυσικοθεραπείας στα Νοσοκομεία).
Παράλληλα, παρουσιάστηκανκαι άλλα θεσμικά αιτήματα, όπως η εκπροσώπηση στο ΚΕΣΥ και η παρουσία μονίμου εκπροσώπου στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.
Κατατέθηκε επίσης η θέση του Π.Σ.Φ για την ανάγκη νομοθέτησης ενός πλαισίου για την συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση, με πρωτεύοντα ρόλο στον Π.Σ.Φ., που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες για την συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσης και την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.
Αναφορικά με τα επαγγελματικά θέματα των Φυσικοθεραπευτών, η αντιπροσωπεία του Κ.Δ.Σ κατέθεσε κατ΄ αρχήν το πλαίσιο της λειτουργίας του Π.Σ.Φ όπως προκύπτει από το Νόμο 3599/2007.Τέθηκαν επίσης υπόψη του Προέδρου της Ν.Δ. οι αλλαγές που έγιναν από τον Π.Σ.Φ. στην διοικητική οργάνωση και λειτουργία του συλλόγου, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών ευκολιών.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την σύναψη της συλλογικής σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ-Π.Σ.Φ. και το διοικητικό όφελος που προέκυψε για το Δημόσιο,ενώ υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από το 2013 μέχρι και σήμερα στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, με την εφαρμογή των ληστρικών ρυθμίσεων rebate&clawback, που περιορίζουν την τιμή της συνεδρίας στα 7 ευρώ και η οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του ελευθεροεπαγγελματία. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν υπόψη του κ. Μητσοτάκη οι προτάσεις του Π.Σ.Φ. για αύξηση των δαπανών στην Υγεία και στον κωδικό της φυσικοθεραπείας καθώς και η ελεύθερη επιλογή φυσικοθεραπευτή με την εφαρμογή του co-payment,που αποτελείτηνενδεδειγμένη λύση.
Έγινε επίσης αναφορά στις κενές οργανικές θέσεις στο Δημόσιο σύστημα Υγείας και ζητήθηκε η κάλυψή τους.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ στον άνευ προηγουμένου διάκρισης που γίνεται στις Δημόσιες Δομές Υγείας κατά των φυσικοθεραπευτών, με την μη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ κατατέθηκε και το ετήσιο κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, αναλύθηκαν και οι θέσεις του Π.Σ.Φ αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευσηπου πρέπει να ολοκληρωθούν και κατατέθηκε η πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του Π.Σ.Φ για ένταξη των τμημάτων φυσικοθεραπείας στις σχολές επιστημών υγείας. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ισοτιμία των πτυχίων και των πιθανών κινδύνων που θα προκύψουν.
Τέλος ο Π.Φ.Σ. αναφέρθηκε και στο φαινόμενο braindrain (φυγή στο εξωτερικό επιστημόνων), που - σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου- έχει πλήξει καίρια και τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της χώρας.
Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κ.Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. με τον πρόεδρο της Ν.Δ. τα εξής: «Το Δ.Σ. του Π.Σ.Φ. είχε την ευκαιρία να θέσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τους επιτελείς του για τα θέματα Υγείας, όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Φυσικοθεραπείας. Προτάθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις για να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ., οι οποίες, με κεντρικό άξονα την αναβάθμιση του ρόλου του Φυσικοθεραπευτή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών και στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για το ΕΣΥ. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν πλήρως ενήμερος για όλα τα θέματα που του θέσαμε και άκουσε τις προτάσεις μας με μεγάλη προσοχή. Ευελπιστούμε οτι οι προτάσεις αυτές θα ενσωματωθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ. αλλά και ότι θα γίνουν πράξη στην περίπτωση που η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές».     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]