Κυβέρνηση- τράπεζες έδωσαν τα χέρια για την α’ κατοικία

Κάτι παραπάνω από 3 ώρες χρειάστηκαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και τα κυβερνητικά στελέχη που «τρέχουν» το νέο πλαίσιο προστασίας για την α’ κατοικία, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές των προηγούμενων ημερών και να κάνουν λόγο για συμφωνία.

Αυτό που θα κρίνει, όμως, την τελική μορφή του νομοσχεδίου, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να έρθει στη Βουλή εντός των ημερών, είναι η απάντηση των Ευρωπαίων σε παραμέτρους, για τις οποίες είχαν εγείρει ενστάσεις.



Κατ’ αρχάς, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο ότι το νέο πλαίσιο προστασίας είναι μεταβατικού χαρακτήρα και δεν θα διαρκέσει πέραν του έτους. Αυτή η πρόβλεψη καλύπτει και τις σχετικές απαιτήσεις των Ευρωπαίων. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για ένα μόνιμο μηχανισμό κάλυψης των φυσικών προσώπων.

Συμφωνία επήλθε και για τα όρια-κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο:

το υπόλοιπο (μαζί με τους τόκους) των δανείων, που έχουν προσημείωση την κύρια κατοικία, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ
η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ (κλιμάκωση ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού)
τα εισοδηματικά όρια θα είναι τα ίδια που ισχύουν στο νόμο Κατσέλη, δηλαδή οι εύλογες δαπάνες προσαυξημένες κατά 70%. Πρόκειται για βελτίωση σε σχέση με τα όσα είχαν πέσει στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες, καθώς η «οροφή» φτάνει, πλέον, στις 40.800 ευρώ αντί των 36.000 ευρώ


Ανοικτά παραμένουν, ωστόσο, ζητήματα, που αφορούν στις εκκρεμείς αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, αλλά και στο πλαίσιο της δικαστικής προστασίας που θα ισχύει μετά από τις 28 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι περίπου 155.000 εκκρεμείς αιτήσεις δεν θα μεταφερθούν στη νέα πλατφόρμα κι αν οι τράπεζες επιθυμούν να «ξεσκαρτάρουν» τις προβληματικές περιπτώσεις δεν έχουν παρά να αξιοποιήσουν την ψηφισμένη δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται προστασίας.

Όσον αφορά στη δικαστική προστασία, που κατά τους Ευρωπαίους έχει «γκρίζες» ζώνες και πολλές φορές δίνει τη δυνατότητα στους «μπαταχτσήδες» να κρυφτούν, οι τράπεζες έβαλαν στο τραπέζι δύο θέματα:

να μην μπορεί να γίνει ανακοπή του πλειστηριασμού, με την υποβολή αιτήσεως δικαστικής προστασίας
να μην μπορεί να επηρεάσει ο δανειολήπτης την τιμή προσφοράς για το υπό πλειστηριασμό ακίνητο, παρά μόνο με έκθεση εκτιμητή
Και για τα δύο θέματα την απόφαση θα λάβει ο Πρωθυπουργός.
πηγή Ε.Ε.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]