Τον Φεβρουάριο του 2020 θα αποκαλυφθεί η Γέφυρα Πλάκας

  Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη   πριν τη  μετάβασή της στα Πράμαντα για την τελετή των εγκαινίων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου ,μαζί με την  πρώην υπουργό Πολιτισμού και υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου,  επισκέφθηκαν το γεφύρι της Πλάκας, το αρχιτεκτονικό αυτό και ιστορικό κόσμημα της περιοχής που  κατέρρευσε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου.

"Εκείνη την ημέρα η κοινωνία συγκλονίστηκε. Όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η δε τοπική κοινωνία ένοιωσε ακρωτηριασμένη.

Η αντίδραση της Πολιτείας ήταν άμεση. Από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο συλλογικό αίτημα για την αποκατάσταση του μνημείου.

Με την αποτελεσματική συνεργασία των Υπουργείων Υποδομών, Πολιτισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το ΤΕΕ τμήμα Ηπείρου, βρέθηκαν τα χρήματα και επιλύθηκαν γρήγορα οι διαδικασίες. Ήταν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η αποκατάσταση του μνημείου, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση και κυρίως μεριμνώντας για την αποτελεσματική θεσμική διαδικασία και συνεργασία." είπε ανέφερε   στην ομιλία της στα Πράμαντα  η κ.Γεροβασίλη

"Το  συγκεκριμένο γεφύρι  είναι ένα υπόδειγμα συνεργασίας φορέων, που έφερε αποτέλεσμα για ένα δύσκολο έργο. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που αναστηλώνεται σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας παγκόσμια τεχνική πρωτοπορία στην αναστήλωση πέτρινων γεφυριών"είπε η Υπουργός .
Τα έργα ξεκίνησαν από πέρυσι το Φθινόπωρο. Σε λίγες ημέρες, από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αρχίζει η λιθοδομή και τον Οκτώβριο το γεφύρι θα είναι έτοιμο.  Θα μείνει με το μεταλλικό κέλυφος για λίγους μήνες και
τον Φεβρουάριο του 2020  ,όπως γνωστοποίησε η κ.Γεροβασίλη θα  είναι το ραντεβού για τον εορτασμό της παράδοσης.

"Το γεφύρι της πλάκας θα είναι και πάλι στη θέση του γιατί ο κόσμος δεν το άφησε να φύγει.  Να καθησυχάσει έτσι κι ο πρωτομάστορας από τα Πράμαντα, ο Κώστας ο Μπέκας,  που με τεχνική ιδιοφυΐα το έκτισε 150 χρόνια πριν.  Να καθησυχάσει και ο Μπέκας και να πάψει να γυρίζει σκιά πάνω από τα ερείπια του γεφυριού.

Σ’ αυτό το έργο γεφυρώνεται το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Γιατί στο γεφύρι που αναστηλώνεται τώρα αποτυπώνονται πολλά. Από τη μια, η μαρτυρία για τις τεχνολογικές δυνατότητες των προγόνων μας, δηλαδή το πολιτισμικό μας παρελθόν. Από την άλλη η συνεργασία και η τεχνογνωσία, δηλαδή τα θεσμικά μας αντανακλαστικά, η κοινωνική συμμετοχή και συνεργασία, η συνέργεια και η σύγχρονη τεχνική γνώση."κατέληξε η κ. Γεροβασίλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]