Π.Δ. για τη λίμνη: Θα μετατρέψει την Παμβώτιδα σε «μπανιέρα ξενοδόχων και κατασκευαστικών»
(Άρθρο του Νίκου Βακολίδη, Υποψήφιου Ευρωβουλευτή Μέρα25)
Μεγάλωσα 200 μέτρα από τη λίμνη και είναι ζωντανή ακόμα η εικόνα - αν και έχουν περάσει 30 περίπου χρόνια - κάποιων τουριστών να κολυμπούν στα νερά της Παμβώτιδας.Οι Γιαννιώτες ήδη τότε, πέρα από κάποιους κωπηλάτες, απέφευγαν να βουτήξουν. Η λίμνη είχε πάρει την κάτω βόλτα. Πλήθος παρεμβάσεων οδήγησαν σταδιακά στη σημερινή κατάσταση, μέσα από πολιτικές οικοπεδοποίησης και λανθασμένης διαχείρισης των λυμάτων, για χάρη της '' ανάπτυξης''.
Ο βιολογικός καθαρισμός βελτίωσε την εικόνα της λίμνης όμως δεν φάνηκε να οδηγεί σε πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος. Τα μηχανήματα του λειτουργούν 24/7 εδώ και 28 χρόνια ενώ υποτίθεται ότι ανά 15 χρόνια θα ανανεωνόταν. Επιπλέον γίνονται κινήσεις - στίβος διεξαγωγής αγώνων υγρού σκι, ποδήλατό δρόμος - για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη με στόχο τη νομιμοποίηση των αναχωμάτων που απέκλεισαν την εισροή καθαρού νερού στη λίμνη. Διαχρονικά, μια σειρά σχεδίων φαίνεται να εκπονήθηκαν για τη διάσωσή της, τα οποία κατέληξαν είτε να μην πραγματοποιηθούν είτε να εξυπηρετήσουν την άρχουσα τάξη της πόλης.
Το νέο προεδρικό διάταγμα ίσως να σήμαινε για πολλούς την αρχή μιας νέας εποχής για το στολίδι των Ιωαννίνων. Δυστυχώς πρόκειται και αυτή τη φορά, για άλλο ένα ''επιστημονικά'' τεκμηριωμένο σχέδιο μετατροπής της λίμνης σε μπανιέρα των ξενοδόχων και των κατασκευαστικών, με τη συνενοχή της δημοτικής αρχής και την ελλιπή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας που, όπως και σε άλλα ζητήματα, αποκλείστηκε από τη διαδικασία.
Ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος ανεξάρτητα από την καταστροφή που θα προκαλέσει, την οποία θα πληρώσουν, όπως πάντα, οι πολίτες. Ανεξάρτητα από τις λύσεις, η βάση του προβλήματος είναι ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση και αφήνει τα κάθε είδους συμφέροντα να παρεισφρήσουν, αφήνοντας τους πολίτες έξω από τη διαδικασία.
Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται να θεσμοθετήσει τοπικά και περιφερειακά Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ) για δημοτικό ή περιφερειακό διαμέρισμα, τα οποία θα στελεχώνονται από κληρωτούς πολίτες, από κληρωτούς ειδικούς στα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτά τα συμμετοχικά συμβούλια είναι θεσμοί λήψης συλλογικών αποφάσεων που συνδυάζουν την κλήρωση με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Δίνουν τη δυνατότητα ακομμάτιστου κοινωνικού ελέγχου και περιορίζουν τον έλεγχο της ολιγαρχίας, για να μπει ένα τέλος στο ξεπούλημα του τόπου και των φυσικών πόρων και να αποκτήσει ο πολίτης την ελευθερία του. Γιατί ελευθερία σημαίνει ανάληψη ευθύνης και επιτυγχάνεται μέσα από τη συμμετοχή.
Labels:
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.