Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "Ήχοι Αρχαίων" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που εορτάζεται στις 18 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στον ρόλο που διαδραματίζουν τα μουσεία στη σύγχρονη κοινωνία ως φορείς διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με κεντρικό θέμα για τη φετινή χρονιά «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης», τα Μουσεία αναδεικνύονται επίσης ως σημεία συνάντησης και επικοινωνίας λαών, ιδεών και πολιτισμών.
Με την αφορμή αυτή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Ήχοι Αρχαίων», την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.
Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος κατά το διάστημα 1989-2004. Τα όργανα αυτά αποτελούν αντίγραφα των κυριότερων μουσικών οργάνων της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ. και εκπροσωπούν τις τρεις βασικές κατηγορίες, δηλαδή τα κρουστά, τα έγχορδα και τα πνευστά. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας τον Δεκέμβριο του 2015 και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης τον Οκτώβριο του 2018.
Μουσικοί, απόφοιτοι και φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσική της Σχολής Καλλιτεχνικής Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα αποδώσουν με αρχαία όργανα σωζόμενα αρχαία μουσικά κείμενα και τραγούδια του ’’Ευρετηρίου’’.
Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου, με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, που θα παρουσιάσει μουσικές της Σμύρνης  με όργανα  που έχουν διαγράψει πορεία χρόνων και  στα χέρια των μαθητών και των μαθητριών  γίνονται  οι φάροι του μέλλοντος.
  Σε συνέχεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, μικρά σύνολα με  κιθάρες,  κανονάκια και λύρες, κατανεμημένα στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, θα παραχωρήσουν μικρές συναυλίες για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επισκεφθούν την περιοδική και τη μόνιμη έκθεση, με σκοπό να γνωρίσουν τα αρχαία μουσικά όργανα μέσα από τα ίδια τα εκθέματα – αυθεντικά και αντίγραφα – αλλά και την εξέλιξη αυτών μέσα από τα σύγχρονα μουσικά όργανα και τη μουσική.
Στο τέλος της περιήγησής τους οι επισκέπτες-μαθητές θα συμμετέχουν σε "Φωνητικό και ρυθμικό πειραματισμό" υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου. Τα παιδιά θα δοκιμάσουν, τραγούδι και body percussion,  θα κρατήσουν το ρυθμό μέσα από επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα και θα κάνουν το ίδιο τους το σώμα κρουστό όργανο.
Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, από 11:00 έως 13:00, μουσικό σύνολο με κρουστά, κανονάκια και λάφτες θα ερμηνεύσει τραγούδια για τη μάνα, ενώ άλλα μικρά σύνολα θα πλαισιώνουν τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.


                                                           



Γεώργιος Πολύζος
Γεννήθηκε το 1947 στον οικισμό Τσόπελα των Πραμάντων. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη σχολή διακοσμητών του ΚΤΕ, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το κόσμημα, αλλά και με τη μελέτη και κατασκευή αρχαίων οργάνων μουσικής. Το 1984, ύστερα από μελέτη, κατασκεύασε αρχαία ελληνική λύρα από κέλυφος χελώνας, την οποία προσέφερε στο συγγραφέα και μουσικό Γιώργο  Μανιάτη. Στη συνέχεια μελέτησε, σχεδίασε και επανυλοποίησε στο σύνολό τους αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα (8ος-3οςαι. π.Χ.) για το ’’Ευρετήριο’’. Από το 1989 και εξής τα όργανα εκτέθηκαν στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ιωαννίνων και αλλού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1989 συμμετείχε  σε έκθεση των οργάνων στα Αρχαιολογικά  Μουσεία  Θεσσαλονίκης, Σερρών και Ιωαννίνων. Το 1990 η Ένωση Φίλων Ακροπόλεως, του ανέθεσε την κατασκευή οργάνων για τις Μουσειοσκευές του Κέντρου  Μελετών Ακροπόλεως. Το 1991 ο Δήμος Σερρών του ανέθεσε την κατασκευή δύο λυρών.
Όργανα που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Πολύζος εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας (λύρα) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (κιθάρα, λύρα, διπλός αυλός, τύμπανο, κρόταλα, κύμβαλα), στο Πανεπιστήμιο MASSUE της  Νέας Ζηλανδίας (μεταλλόφωνο), στο Cite des Sciences et de l’ Intrstrie στο Παρίσι (λύρα) κ.α. Έχει προσφέρει επίσης όργανα στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (διπλό αυλό), στο Μουσείο Λαϊκών και Παραδοσιακών Οργάνων στην Αθήνα (πανδουρίδα) κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]