Ιωάννινα:Ένα διήμερο γεμάτο ενημέρωση για τον Καρκίνο του Μαστού


Από τη Myrtaly Congress, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης

Η καλύτερη ενημέρωση και η εγρήγορση για τον καρκίνο του Μαστού, μπορεί να σώσει τις ζωές. Ακούγεται κοινότοπο, αλλά είναι αληθινό. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να πειστούν οι γυναίκες να εξετάζονται τακτικά και να παραμερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, ήταν ο στόχος του διημέρου που διοργάνωσε το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η εταιρεία Myrtaly Congress, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης.
Γυναίκες, αλλά και άνδρες κάθε ηλικίας βρέθηκαν για δύο ημέρες στην Πλατεία Μαβίλη, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες, να μάθουν για την αυτοεξέταση μαστού και να λάβουν ενημερωτικό υλικό.
Τον κύκλο της ενημέρωσης, άνοιξε το Σάββατο το πρωί, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας / Παράρτημα Ιωαννίνων, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκη Αγνάντη, η οποία στην ομιλία της σημείωσε ότι η πρώιμη διάγνωση αποτελεί και ίαση του καρκίνου του μαστού. Την κα Αγνάντη προλόγισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για αυτή την πρωτοβουλία.
Ακολούθησαν οδηγίες αυτοεξέτασης μαστού, από τον Πατήρ Μιχαήλ Χρυσέλη, Γυναικολόγο-Φαρμακοποιό, Επιμ. Β' Γυναικολογίας Κέντρου Υγείας Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε, σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ανακαλύπτονται από τις ίδιες τις γυναίκες με την αυτοεξέταση, ιδιαίτερα σε ηλικίες μικρότερες των 40-50 χρονών.
Τη σκυτάλη πήρε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδας «Είμαστε Μαζί!» Αφροδίτη Κατσαράκη, η οποία «σύστησε» στο κοινό τον Σύλλογο που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει, όπως λένε τα ίδια τα μέλη του, «την οργανωμένη φωνή των ογκολογικών ασθενών».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του PhD, ErCLG Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής και Κλινικής Εμβρυολογίας, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Γεωργίου για την κληρονομικότητα και τον καρκίνο. Ο κ. Γεωργίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το 2008, ήταν γνωστά πάνω από 50 σύνδρομα κληρονομικού καρκίνου.
Μύθους για τον καρκίνο του μαστού, παραθέτοντας την αλήθεια, κατέρριψε σε μια ομιλία εφ’ όλης της ύλης ο MD, PhD, Χειρουργός, Διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Βασίλειος Νούσιας.
Στις ψυχολογικές επιπτώσεις και την αντιμετώπισή τους, αναφέρθηκε η Ψυχίατρος, Διευθύντρια ΕΣΥ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λυγερή Ηλιοπούλου, παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία, όπως ότι ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών, περίπου 25%, εμφανίζουν τα πρώτα δύο χρόνια από την διάγνωση του καρκίνου του μαστού κάποιο είδος συναισθηματικής διαταραχής του τύπου της αγχώδους διαταραχής ή της κατάθλιψης.
Στις περισσότερες φορές ωστόσο η διαταραχή αυτή είναι ήπια ή αυτοπεριοριζόμενη έτσι ώστε αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραπέμπονται οι γυναίκες αυτές σε ψυχίατρο.
Ένα 5% ωστόσο παρουσιάζει ενδείξεις σοβαρής ψυχιατρικής διαταραχής, κυρίως μείζονος κατάθλιψης που απαιτεί θεραπεία.
Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε μουσικά με το συγκρότημα «Δε Luckies», το οποίο συμμετείχε εθελοντικά στην πρωτοβουλία.

Η δεύτερη ημέρα
Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας, ο Καθηγητής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Χαρίσης, παρουσίασε έναν οδηγό επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού, αναλύοντας τις παραμέτρους της πρωτογενούς, της δευτερογενούς και της τριτογενούς πρόληψης.
«Δεν φοβάμαι τον καρκίνο» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας, Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου. «Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι καρκίνου. Υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες. Κάθε ασθενής ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία.
Επειδή ακούσαμε για κάποιον που είχε καρκίνο και δεν θεραπεύτηκε δε σημαίνει ότι συμβαίνει το ίδιο με κάθε άνθρωπο που έχει καρκίνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην τελευταία, αλλά πολύ σημαντική «πινελιά» της πλαστικής αποκατάστασης μαστού, επικεντρώθηκε ο MD, PhD, Πλαστικός Χειρουργός & Επιμελητής της Μονάδας Πλαστικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan, Γεώργιος Ε. Παπανικολάου. Η αποκατάσταση του μαστού αποτελεί το τελευταίο βήμα που θα κάνει μια γυναίκα στην διαδρομή από την διάγνωση μέχρι την τελική θεραπεία, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και τη θηλυκότητα.
Το διήμερο ενημέρωσης ολοκληρώθηκε με καλές πρακτικές διατροφής για ασθενείς με καρκίνο, από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Μαίρη Ναυρόζογλου. Το «παρών» στις εργασίες της δεύτερης ημέρας έδωσε και η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, η οποία ως ιατρός είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε τέτοια ζητήματα.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας / Παράρτημα Ιωαννίνων και του Συλλόγου Ασθενών με Νεοπλασία Φίλων και Οικογενειών Β.Δ. Ελλάδος «Είμαστε Μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]