Ο διπλός φόβος της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Σε νούμερο ένα κίνδυνο για την κυβέρνηση εξελίσσεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με τα δεδομένα να μην είναι με το μέρος της, τις ροές να παρουσιάζουν αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες και το μέλλον να δείχνει εξαιρετικά αβέβαιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να προχωρά διαρκώς στον διαχωρισμό των μεταναστών -τους οποίους θεωρεί τη μεγάλη πλειοψηφία των αφίξεων- από τους πρόσφυγες, για τους οποίους διαπιστώνει μειωτική τάση, την ίδια ώρα που στις δημοσκοπήσεις είναι το ζήτημα στην αντιμετώπιση του οποίου παίρνει τον «χαμηλότερο βαθμό» από τους πολίτες. Και μπορεί, από την πλευρά της, να λαμβάνει όποια μέτρα είναι εφικτό για τη συρρίκνωση του προβλήματος (όπως το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση του ασύλου που έρχεται στη Βουλή και για το οποίο πιθανότατα θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ωστόσο αντικειμενικά τα δύο κύρια «αγκάθια» προέρχονται από το εξωτερικό και ανησυχούν έντονα το κυβερνητικό επιτελείο: η Τουρκία αλλά και οι εταίροι.

«Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει, θα κατακλυστούν οι ευρωπαϊκές χώρες με πρόσφυγες και γι’ αυτό πρέπει να ετοιμαστούμε για όλα τα σενάρια, αυτό οφείλει να κάνει κάθε κράτος», τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, καταδεικνύοντας την κυβερνητική αγωνία της επόμενης μέρας και ενώ, προσώρας τουλάχιστον, οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. περιορίζονται σε ευχολόγια και θεωρίες παρά σε κάποιες σοβαρές αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Αυτό που ζητά η χώρα μας από την Ε.Ε. είναι η άμεση ενίσχυση αφενός της ισοκατανομής των βαρών και αφετέρου του μηχανισμού επιστροφών προσφύγων, καθώς εάν δεν περιοριστούν οι αυξητικές τάσεις των προσφυγικών και μεταναστευτικών εισροών, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Και αυτό ενώ εντός των συνόρων, οι τοπικές κοινωνίες, μπροστά στον… κίνδυνο να υποδεχθούν «ανεπιθύμητους επισκέπτες» από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, «βράζουν» και οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Ευρωπαϊκά κονδύλια
Εξίσου απρόβλεπτη είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία -παρόλο που εισπράττει ουκ ολίγα ευρωπαϊκά κονδύλια- δεν συμμορφώνεται στη σχετική συμφωνία και εκβιάζει, προσδοκώντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη. «Αυτοί που εργαλειοποίησαν το μεταναστευτικό για τις δικές τους επιδιώξεις να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της 4ης ευρωαραβικής συνεργασίας. Συνέστησε δε στην Άγκυρα να μη φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και να ακολουθήσει τη διαδρομή του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ασύμμετρες ροές που δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, με «τα νησιά να ασφυκτιούν» και τις δομές της ενδοχώρας να αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα.

«Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα τους κυνηγημένους του κόσμου, αλλά μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα προβλήματα τριών ηπείρων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ζητώντας συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών. Χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων, χρειάζεται αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, για να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το νομοσχέδιο για το άσυλο προκαλεί την οργή των αντιρατσιστικών οργανώσεων, οι οποίες διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

«Αν το νέο νομοσχέδιο ψηφιστεί, αντί για την αποσυμφόρηση του κολαστήριου της Μόριας, θα έχουμε ‘Μόριες παντού’», σημειώνουν.

euro2day.gr
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]