Κώστας Μπάρκας: Αδικαιολόγητη υποστελέχωση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας.


Την αδικαιολόγητη υποστελέχωση, με το απαραίτητο προσωπικό, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο π. Υφυπουργός, Βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, οι οποίες σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας λειτουργούν σήμερα με ελλείψεις άνω του ποσοστού του 80% των υπαλλήλων που προβλέπεται. Ο κ. Μπάρκας τονίζει στην ερώτησή του ότι, λόγω της υποστελέχωσης, είναι σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα οι υπάλληλοι των διευθύνσεων να αναγκάζονται να εργάζονται πέραν  του κανονικού τους ωραρίου, δουλεύοντας  μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια αντοχής τους με κίνδυνο υπερκόπωσης και εν γένει επιβάρυνσης της υγείας τους και με δυσμενείς συνέπειες στην ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής τους ζωής, προκειμένου να φανούν συνεπείς ως προς τις προθεσμίες των σχετικών με το έργο τους αποφάσεων.
Κυρίως στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνει ο κ. Μπάρκας, κατά τους Θερινούς  μήνες, όπου ο φόρτος εργασίας παροχής διοικητικού έργου είναι ιδιαίτερα αυξημένος και λαμβάνουν χώρα όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο διοικητικοί υπάλληλοι να καθίστανται προϊστάμενοι των εαυτών των, με λίγα λόγια προϊστάμενος και υφιστάμενος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο.
Η κατάσταση αυτή, τονίζει ο κ. Μπάρκας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διοίκηση της εκπαίδευσης και έχει αντίκτυπο στην ίδια την λειτουργία των σχολείων.
Eρωτά  τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών εάν σκοπεύουν να συνεχίσουν τις πολιτικές που οδηγούν στην υποστελέχωση των Διοικητικών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, καλώντας τους παράλληλα να εντάξουν στις άμεσες προτεραιότητες τους, εντός του τρέχοντος σχολικού έτους, τη στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας, με τις περίπου 600 εκκρεμείς μετατάξεις, ώστε να καλυφθούν κάποια από τα κενά και την επανεκκίνηση της διαδικασίας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Μετά τα πρωτοφανή κενά σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς, ένα μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους και τις αδικαιολόγητες ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, είναι προφανές, δηλώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφήνει στην τύχη της τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και όσους την υπηρετούν.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Αθήνα, 04/10/2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Παιδείας και Θρησκευμάτων
                                                               2)Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητη υποστελέχωση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας.
Με την  εφαρμογή  του νέου Οργανισμού Παιδείας, ΠΔ18/23-02-2018 (ΦΕΚ31 τ.Α΄), έχει αλλάξει η διάρθρωση στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυξήθηκαν από δύο σε πέντε τα τμήματα διοίκησης που υποστηρίζουν το έργο του  Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα. Πλέον οι θέσεις προϊσταμένων έχουν αυξηθεί  σε πέντε: διοικητικού, προσωπικού, οικονομικού, πληροφορικής και νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικών θεμάτων.
Το νέο σύστημα είναι αρκετά λειτουργικό. Ο ορισμός πέντε τμημάτων στη διοίκηση της εκπαίδευσης, χωρίς όμως  η στελέχωση να γίνεται με το απαραίτητο προσωπικό, καθιστά ορισμένους διοικητικούς υπαλλήλους προϊσταμένους  των εαυτών των. Με λίγα λόγια προϊστάμενος και υφιστάμενος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο, κυρίως στην Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τους Θερινούς  μήνες,  καθώς  οι όποιοι  διαθέσιμοι  εκπαιδευτικοί  απουσιάζουν λόγω σχολικών διακοπών. 
Στους Θερινούς  μήνες, όπου ο φόρτος εργασίας παροχής διοικητικού έργου των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης  είναι ιδιαίτερα αυξημένος, λαμβάνουν χώρα  όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, όπως π.χ. μεταθέσεις,  αποσπάσεις, αιτήσεις αναπληρωτών, διαθεσιμότητες, εκπαιδευτικές άδειες, συνεδριάσεις ΠΥΣΔΕ,ΠΥΣΠΕ, ενστάσεις, συνάφειες κ.λ.π. Διαδικασίες πολύπλοκες και χρονοβόρες.
Ταυτόχρονα όμως, λόγω της υποστελέχωσης, είναι σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα οι υπάλληλοι των διευθύνσεων να αναγκάζονται να εργάζονται πέραν  του κανονικού τους ωραρίου, δουλεύοντας  μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, ξεπερνώντας  πολλές φορές τα όρια αντοχής τους με κίνδυνο υπερκόπωσης και εν γένει επιβάρυνσης της υγείας τους και με δυσμενείς συνέπειες στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής τους ζωής, προκειμένου να φανούν συνεπείς ως προς τις προθεσμίες των σχετικών με το έργο τους αποφάσεων. 
Αντιδράσεις υπάρχουν επίσης και για την αλλαγή του καθηκοντολογίου των προϊσταμένων τμημάτων, λόγω της υποστελέχωσης,  γεγονός που ήδη έχει φέρει  αναστάτωση στη λειτουργία της διοίκησης της εκπαίδευσης έχοντας  αντίκτυπο και στην ίδια τη λειτουργία  των σχολείων. Μάλιστα, για το εν΄λόγω θέμα, διοικητικοί των οποίων τα καθήκοντα αλλάζουν καθημερινά, απειλούν και με προσφυγές στη δικαιοσύνη.
Από το νέο οργανισμό του ΥΠΑΙΘ, ΠΔ18/23-02-2018 (ΦΕΚ3τ.Α΄,άρθρο 78), ο συνολικός αριθμός των θέσεων του προσωπικού ανέρχεται και για τις δυο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  στον Νομό Πρέβεζας σε σαράντα πέντε (45) θέσεις. Οι θέσεις που δεν έχουν στελεχωθεί ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34). Δηλαδή, υποστελέχωση (κενά) άνω του 80%. Κάποια από τα κενά, θα μπορούσε,  να συμπληρωθούν με μετατάξεις εκπαιδευτικών, όπως π.χ. στην περίπτωση των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕΠΛΗΝΕΤ), όπως χαρακτηριστικά ορίζει το ΠΔ 18.
Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά, σε τρεις φάσεις, περίπου 230 μετατάξεις. Από συνδικαλιστικές πηγές αναφέρεται ότι εκκρεμούν περίπου 600 αιτήσεις μετάταξης. Ταυτόχρονα συνδικαλιστικοί φορείς καταγγέλλουν το πάγωμα του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, πολιτική που τα προηγούμενα χρόνια είχε αποβεί σωτήρια για την κάλυψη υποστελεχωμένων  υπηρεσιών του δημοσίου. 

Επειδή οι συνθήκες εργασίας σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στη υγεία των εργαζομένων, αλλά και στην ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής των ζωής  υπό τις συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω,
Επειδή η υποστελέχωση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας, υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας εκπαίδευσης στον Νομό,
Επειδή είναι θέμα πολιτικής βούλησης να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που περιγράφεται με την παρούσα ερώτηση,

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Σκοπεύουν να συνεχίσουν τις πολιτικές που οδηγούν στην υποστελέχωση των Διοικητικών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους;
2. Είναι στις προτεραιότητες τους η άμεση, εντός του τρέχοντος σχολικού έτους, στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας;
3. Θα εξακολουθήσει η διαδικασία για τις περίπου 600 εκκρεμείς μετατάξεις, ώστε να καλυφθούν κάποια από τα κενά;
4. Προτίθενται να επανεκκινήσουν τη διαδικασία του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Mπάρκας  Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]