ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ

Ιωάννινα:Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου[βίντεο]

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Στρατιωτικό Μουσείο Πολέμου 1940 – 41 βρίσκεται στο Καλπάκι, έναν τόπο πολύ γνωστό από τις ηρωικές μάχες που έγιναν εδώ από την VIIIη Μεραρχία Πεζικού στην πρώτη φάση του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, στις οποίες οι λιγοστές Ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν, με πηγαίο πνεύμα αυτοθυσίας, με την σθεναρή τους αντίσταση, να συντρίψουν τις δυνάμεις του Μουσολίνι και να αποτρέψουν την διείσδυση του εχθρού στον χώρο της Ηπείρου. Η τοποθεσία που βρίσκεται το Μουσείο από μόνη της αποτελεί ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδος. Το Μουσείο ανεγέρθηκε το 1975 και περιλαμβάνει εκθέματα – κειμήλια της Μάχης του Καλπακίου και όχι μόνο. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν την 28 Οκτωβρίου 1975.

Στο προαύλιο χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στον Ελληνοϊταλικού Πόλεμο καθώς και τον ανδριάντα του συνταγματάρχου Μορδοχαίου Φριζή. Στο εσωτερικό του Μουσείου, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει εντυπωσιακά εκθέματα που θα τον ταξιδέψουν στον χρόνο όπως Ελληνικά και Ιταλικά πολυβόλα όπλα, μια μηχανή από το αεροπλάνο του υποσμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου που κατέπεσε ηρωικά στον πόλεμο, στρατιωτικές ενδυμασίες ηρώων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, Ελληνικά και Ιταλικά τυφέκια κι όπλα εποχής, Ελληνικά και Ιταλικά μετάλλια, στρατιωτικό ποδήλατο με ρόδες από καουτσούκ που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί στρατιώτες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα εκθέματα. Τέλος η παρουσίαση συνοδεύεται από μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη γραφική και ηχητική αναπαράσταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου σε μεγάλο τρισδιάστατο χάρτη. Απέναντι από το Μουσείο βρίσκονται οι ανδριάντες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ι. Μεταξά , που συνέδεσε το όνομά του με το «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού απέναντι στην αξίωση των Ιταλών για άνευ όρων παράδοση της Χώρας μας, του Βασιλέως Γεωργίου του Β’ και του Αρχιστράτηγου Παπάγου.

Η περιοχή του Καλπακίου βρίσκεται 35 χλμ. περίπου ΒΔ της πόλης των Ιωαννίνων στα δυτικά του Όρους Μιτσικέλι και σε υψόμετρο 430μ. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μουσείο Πολέμου 1940-41 βρίσκεται η σπηλιά στην οποία το 1940 ήταν το τακτικό στρατηγείο του Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, ο οποίος με την επιμονή του να υπερασπιστεί την γραμμή αμύνης Ελαίας – Καλαμά καθήλωσε τις εχθρικές δυνάμεις στο Καλπάκι και έτσι μαζί με τη Μεραρχία του γράφθηκε το αθάνατο έπος του 1940. Πάνω από τον οικισμό του Καλπακίου και στον λόφο Σειλητούρια δεσπόζει το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του ’40, το μνημείο του «Έλλην Μαχητή του 1940-41» που στέκει επιβλητικό κι αγέρωχο κοιτώντας προς το μέτωπο των εχθροπραξιών. Φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή Λάμερα Λάζαρο το 1966.ΠΗΓΗ museumfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]