Κ.Χατζηδάκης:“Νέες Μονάδες, Ανακύκλωση & Καφέ Κάδοι για λύση στα απόβλητα”

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΥΠ. ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τονίζοντας πως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ζήτημα πολιτισμού, τη βεβαιότητα – αποφασιστικότητά του ότι, το μεγάλο αυτό πρόβλημα θα λυθεί με τη δημιουργία σύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), την αύξηση της Ανακύκλωσης και την εφαρμογή του “Καφέ Κάδου”, εκφράζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξή του, στα ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ και epoli.gr.
Στην κρίσιμη αυτή επιλογή, o Υπουργός κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας: «…Όλα τα παραπάνω απαιτούν τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνωρίζει το πρόβλημα».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο Υπουργός αναφέρεται στο μεγάλο θέμα της ΔΕΗ, το παγκόσμιο γεγονός πια της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και της επιλογής του να μεταβιβάσει κρατικές αρμοδιότητες σε Δήμους και Περιφέρειες.

 “Δημιουργία και άλλων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ - Αυτό ακριβώς συστήνουμε στους φορείς Αυτοδιοίκησης να πράξουν”

Υπουργέ, Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στα Γιάννενα, που πρόσφατα επισκεφτήκατε. Ένα έργο που εκκίνησε όταν ήσασταν Υπουργός Ανάπτυξης το 2014. Είναι το μοντέλο που θα “τρέξετε”, προκειμένου να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα;

«Τα 2014 την ίδια μέρα υπέγραψα την δημιουργία δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ: στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα. Η μονάδα στα Ιωάννινα λειτουργεί κανονικά από τον Μάρτιο του 2019 επιλύοντας το πρόβλημα στην Περιφέρεια Ηπείρου με σύγχρονο και Ευρωπαϊκό τρόπο. Το εργοστάσιο στην Κέρκυρα δεν έγινε ποτέ, καθώς συγκρούσθηκε με τις ιδεοληψίες του τότε Περιφερειάρχη που πρόσκειται στον ΣΥΡΖΑ, ο οποίος και ακύρωσε το έργο. Η “προοδευτική” του πολιτική είχε ως αποτέλεσμα τόνους σκουπιδιών και χωματερές. Την ίδια “προοδευτική” πολιτική ακολούθησε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου που ακύρωσε τον προηγούμενο σχεδιασμό για την δημιουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, για να μην κάνει ουσιαστικά τίποτα και να παραδώσει σήμερα τον ΧΥΤΑ Φυλής που αντέχει ακόμα ένα χρόνο.

Η διαχείριση των αποβλήτων είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, που έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Πρόσφατα παρουσιάσαμε τη συνολική στρατηγική μας για το ζήτημα που δεν αφορά μόνο τα αστικά, αλλά τα βιομηχανικά, τα γεωργοκτηνοτροφικά, τα νοσοκομειακά απόβλητα, που στο σύνολό τους είναι πολύ περισσότερα.

Στο σχέδιό μας αυτό βασικό ρόλο έχει η δημιουργία και άλλων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, όπως λειτουργούν ήδη σε Σέρρες, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτό. Θέσαμε συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση της ανακύκλωσης από το 19% στο 30% μέσα σε τέσσερα χρόνια, την εφαρμογή του καφέ κάδου σε όλη την χώρα, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επεξεργασία των γεωργοκτηνοτροφικών χημικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τουριστικές περιοχές. Όλα τα παραπάνω απαιτούν τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γνωρίζει το πρόβλημα και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα είναι ζήτημα πολιτισμού.»



«[…] Απαιτείται επομένως μια ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μην βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών. Αυτή η λύση πρέπει να συνδέεται είτε με τη λεγόμενη Γ’ Φάση του ΧΥΤΑ, είτε με κάποια άλλη ιδέα». Αυτό τονίσατε, πρόσφατα, αναφερόμενος στον ΧΥΤΑ Φυλής και το μέγιστο πια πρόβλημα με τα απορρίμματα της Αττικής. Είσαστε σε θέση να μας πείτε, τι θα γίνει με το θέμα ή ακόμη, αν έχει υπάρξει ενδεχόμενα η «κάποια άλλη ιδέα»;

«Περιμένουμε τον σχεδιασμό από την νέα Περιφερειακή Αρχή η οποία έχει αντιληφθεί πλήρως τη σοβαρότητα του θέματος. Όπως σας είπα, η αντιμετώπιση του ζητήματος έχει δύο επίπεδα: το πρώτο είναι να κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια για την ανακύκλωση και τον καφέ κάδο, κάτι το οποίο ήδη ο νέος Περιφερειάρχης το έχει ανακοινώσει και η δεύτερη είναι να συνεχίσουμε την προηγούμενη προσπάθεια για δημιουργία νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική μέσω ΣΔΙΤ, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της Φυλής που έχει σχεδόν κορεσθεί.»



“Οι εργαζόμενοι στους Δήμους δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτε”

Κύριε Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι στους Δήμους, κατά καιρούς, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες κινητοποιήσεις στο άκουσμα και μόνο κυβερνητικών ή υπουργικών πρωτοβουλιών, που ενδεχόμενα συνδέονταν με ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της καθαριότητας. Υπάρχει αυτό στο μυαλό σας με την είσοδο των ιδιωτών στην διαχείριση των απορριμμάτων; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

«Δεν έχουμε την αρμοδιότητα στο κομμάτι της αποκομιδής. Είναι αποκλειστικά στην ευθύνη των Δήμων ποιους τρόπους θα επιλέξουν για την αποκομιδή και την διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς έχουμε ως αρχή την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον δημότη.

Σε ότι αφορά την δημιουργία των εγκαταστάσεων με δεδομένο ότι τα τρία σύγχρονα εργοστάσια που ήδη λειτουργούν έχουν γίνει μέσω ΣΔΙΤ κρίνουμε ότι, αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και αυτό ακριβώς συστήνουμε στους φορείς αυτοδιοίκησης να πράξουν.»



Θα επιμείνω στην προηγούμενη ερώτηση. Έχουν να φοβούνται οι εργαζόμενοι στους Δήμους με τις συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων;

«Οι εργαζόμενοι στους Δήμους δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτε, διότι το εργασιακό τους καθεστώς προστατεύεται από το Σύνταγμα.»



“Διακριτοί ρόλοι αλλά και συνεργασία Δήμων και Περιφερειών στη διαχείριση των απορριμμάτων”

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην προσπάθεια εφαρμογής μίας τελικής, οριστικής λύσης; Υπάρχουν συγκεκριμένοι “ρόλοι” – σχέδια που θα τους δοθούν προς την κατεύθυνση αυτή;

«Η υφιστάμενη νομοθεσία ξεκαθαρίζει τους ρόλους. Η αποκομιδή ανήκει στον πρώτο βαθμό αλλά και η διαχείριση των εγκαταστάσεων ανήκει στον πρώτο βαθμό, εκτός αν προβλέπεται ρητά η δημιουργία διαβαθμιδικού συνδέσμου, όπως στην Αττική. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που μόνη της η Αυτοδιοίκηση, ο πρώτος και ο δεύτερος Βαθμός, έχουν συνεργασθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει σε καλύτερο βαθμό τα απορρίμματα, όπως έχει γίνει στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο.»



Ανακύκλωση. Πρόσφατα διορίσατε νέα Διοίκηση στον Ε.Ο.ΑΝ, με πρόσωπα προερχόμενα από την Τ.Α. Πρώτου Βαθμού. Τι περιμένετε από τον Οργανισμό ως υπέρμαχος της μεθόδου της ανακύκλωσης;

«Περιμένουμε από τον Οργανισμό να εποπτεύσει αποτελεσματικά τα συστήματα συλλογής αποβλήτων, να ελέγξει την αποτελεσματικότητά τους (αν πιάνουν συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους) και να ενισχύει το πλαίσιο διαφανούς λειτουργίας τους.»



“Μπαίνουμε στη φάση εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ”

ΔΕΗ, η χρεοκοπία απεφεύχθη. Θα περάσει όμως επιτέλους σε θετικό έδαφος; Κι αν ναι, πώς θα γίνει αυτό;

«Με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που> >πήραμε, η ΔΕΗ ξεπέρασε τον κάβο της χρεοκοπίας.

Με τη νέα έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, ξεπεράστηκαν όλες οι αβεβαιότητες σχετικά με την βιωσιμότητά της. Τώρα μπαίνουμε στη φάση εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.

Η προσπάθεια αυτή έχει συγκεκριμένα βήματα. Ενδεικτικά αναφέρω, την κατάργηση των ΝΟΜΕ, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της εταιρείας και την προσαρμογή της σε συνθήκες ανταγωνισμού.

Δεν είναι δυνατόν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να λειτουργούν ευέλικτα και να λαμβάνουν αποφάσεις σε δευτερόλεπτα και η ΔΕΗ να πηγαίνει με τον αραμπά.

Με νομοθετική παρέμβαση μέσα στον Οκτώβριο, στοχεύουμε να απαλλάξουμε την ΔΕΗ από τους περιορισμούς που της επιβάλλει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε ένα καινούριο business plan, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής, προωθούμε άμεσα το μεγάλο πρότζεκτ για τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς. Και βέβαια, σημαντικό βήμα είναι και το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επενδυτές. Το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ σήμερα είναι μόλις 3%!

Αυτά είναι τα μέτρα που θα προωθηθούν και μέσω αυτών στοχεύουμε να αρχίσει μία καινούργια περίοδος για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την ενεργειακή αγορά.»



“Μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Δώσατε άμεσα λύση στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Περιμένουμε κι άλλες τέτοιες ενέργειες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Είστε αποφασισμένος να της παραχωρήσετε κι άλλες ή κατά περίπτωση αρμοδιότητες;

«Στα τέλη Αυγούστου όταν επισκέφθηκα το Πάρκο Τρίτση και διαπίστωσα την απαράδεκτη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, δεσμεύθηκα να δώσω λύση στο πρόβλημα, καθώς το προηγούμενο μοντέλο διαχείρισης είχε αποτύχει παταγωδώς.

Στα μέσα Σεπτέμβρη σε συνάντηση με τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής ανακοίνωσα το νέο μας σχέδιο, μεταφέροντας την αρμοδιότητα διαχείρισης του Πάρκου από το Υπουργείο στην Περιφέρεια Αττικής. Η δουλειά των Υπουργείων δεν είναι να είναι διαχειριστές πάρκων, αλλά να έχουν επιτελικό ρόλο.

Για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να υιοθετήσουμε και μια νέα φιλοσοφία υιοθετώντας τις βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των πάρκων είναι κομβικής σημασίας και έχει σίγουρα προστιθέμενη αξία.

Δείξαμε ξεκάθαρα τον δρόμο δεν βλέπω τον λόγο γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον να πράξουμε με διαφορετικό τρόπο.»



“Όλοι σας θα αντιληφθείτε τους επόμενους μήνες την ιδιαίτερη ευαισθησία μας στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής”

Κλείνοντας τη συνέντευξη, κλιματική αλλαγή κ. Υπουργέ. Κάποτε παγκόσμια απειλή. Σήμερα παγκόσμιο γεγονός. Τέλος στις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028 ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Ποια τα άλλα μέτρα του ΥΠΕN;

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός της Χώρας στην ομιλία του στη Νέα Υόρκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους φιλόδοξους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του χρόνου.

Στην εκπόνηση του νέου ΕΣΕΚ συμμετέχουν για πρώτη φορά ισότιμα η Greenpeace και η WWF.

Το νέο ΕΣΕΚ που επεξεργαζόμαστε στο Υπουργείο είναι ένας οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικοποιημένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων, με χρονικό ορίζοντα το 2030 και που στοχεύει στη σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που σχεδιάζει την απόλυτη απολιγνιτοποίηση της Χώρας μέχρι το 2028.

Προωθούμε επίσης μία ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην αύξηση της ανακύκλωσης στην πηγή και την δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ενισχύουμε τις πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης με παράλληλα προγράμματα προς το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», δίνουμε έμφαση στην ηλεκτροκίνηση.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε οριζόντια σε πραγματικά προοδευτικές πολιτικές για τη βιοποικιλότητα, για τα δάση, για την προστασία των θαλασσών μας.

Όλοι σας θα αντιληφθείτε τους επόμενους μήνες την ιδιαίτερη ευαισθησία μας στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Έχουμε μία τεράστια πρόκληση μπροστά μας και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.»
 epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]