Μ.Τζούφη:Ερώτηση στη Βουλή για το νέο κλειστό γυμναστήριο Ιωαννίνων

Το ζήτημα της ανέγερσης του νέου κλειστού γυμναστηρίου Ιωαννίνων φέρνει η Μερόπη Τζούφη στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε το έργο κατά την επίσκεψή του στην πόλη τον Μάιο του 2019. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενέταξε την ανέγερσή του στον προγραμματισμό της και μελετούσε την ορθή και με λογικό κόστος συντήρηση των εγκαταστάσεων, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες.

Επιπρόσθετα, τον Ιούλιο του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο των Ιωαννίνων αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση άδειας χρήσης έκτασης 16 στρεμμάτων στην περιοχή του Βοτανικού, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης.

Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου πως συμφώνησε με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων την αποσυναρμολόγηση του κλειστού γηπέδου Ελληνικού (στο χώρο του πρώην κρατικού αερολιμένα) και την μεταφορά του στα Ιωάννινα. Ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για «ανάγκη της LAMDA DEVELOPMENT να φύγει το γήπεδο από το αεροδρόμιο του Ελληνικού».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η βουλευτής Ιωαννίνων ζητά απαντήσεις για τους λόγους αναστολής της ανέγερσης του νέου κλειστού γηπέδου στο Βοτανικό, για το αν έχουν εκπονηθεί σχετικές τεχνικές μελέτες και αν υπάρχουν οι εγγυήσεις για την αποσυναρμολόγηση και την επανατοποθέτηση των εγκαταστάσεων του Ελληνικού, χωρίς εκπτώσεις στα δεδομένα ασφάλειας.

Τέλος, στην ερώτηση που συνυπογράφουν όλοι οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τίθεται το ζήτημα τους κόστους αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και εκ νέου συναρμολόγησης, όπως και του κόστους ανακαίνισης και συντήρησης, εφόσον καταστεί εφικτή η επανατοποθέτησή του στα Ιωάννινα. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές ρωτούν αν τα κόστη πρόκειται να βαρύνουν τους επενδυτές του Ελληνικού ή τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου και τους πολίτες της περιοχής.

Προς τους κ. κ. Υπουργούς
- Ανάπτυξης & Επενδύσεων
-Πολιτισμού & Αθλητισμού


ΘΕΜΑ: «Ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου στα Ιωάννινα»

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα το Μάιο του 2019, εξήγγειλε την ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου χωρητικότητας 3.000-4.000 θέσεων, απατώντας σε ένα αίτημα δεκαετιών της πόλης, η οποία διαχρονικά πάσχει από έλλειψη αθλητικών υποδομών. 

Κλειστά γυμναστήρια παρόμοιου μεγέθους και χωρητικότητας λειτουργούν σε πολλές πόλεις της χώρας με αντίστοιχα ή μεγαλύτερα πληθυσμιακά δεδομένα από αυτά της πόλης των Ιωαννίνων, όπως το γυμναστήριο «Τόφαλος» στη Πάτρα, της Νεάπολης Λάρισας ή το «Α. Παπανδρέου» στο Περιστέρι, με κόστος πλήρους λειτουργίας περί τις 300.000 ευρώ ετησίως.

Στην Αθήνα, υπάρχει το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ, βασικής χωρητικότητας 13.500 θεατών και σε πλήρη ανάπτυξη έως 18.000 θεατών. Ενδεικτικά, η ετήσια κρατική επιχορήγηση για τη λειτουργία του ΣΕΦ φτάνει τα 4.8 εκατομμύρια ευρώ, πλέον τα ιδία έσοδα, από αγώνες υψηλού επιπέδου Ευρωλίγκας μπάσκετ και μισθώματα της ΚΑΕ Ολυμπιακός και άλλων μισθωτών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» των 5.800 θεατών, ενταγμένο στα ΕΑΚ Θεσσαλονίκης, επίσης με σημαντικό κόστος λειτουργίας.

Για την πόλη των Ιωαννίνων, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε εντάξει το κλειστό γυμναστήριο που προαναφέρθηκε στον προγραμματισμό της, προκειμένου να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες άθλησης των ομάδων και των πολιτών των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, μελετούσε την ορθή και με λογικό κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνονται οι Γιαννιώτες, καθώς η λειτουργία του γηπέδου θα εντασσόταν στο ΠΕΑΚΙ και τα κόστη θα καλύπτονταν από την ετήσια τακτική επιχορήγηση της Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΕΑΚΙ εντάχθηκε σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης (ΕΣΠΑ: 1.5 εκατ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, τον Ιούλιο του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης των Ιωαννίνων αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση άδειας χρήσης έκτασης 16 στρεμμάτων στην περιοχή του Βοτανικού Ιωαννίνων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης του νέου κλειστού γηπέδου.

Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, η ανέγερση νέων κλειστών γυμναστηρίων χωρητικότητας 3.500-4.000 θεατών ανέρχεται στα 6.5 έως 7 εκατ. ευρώ, προ διαγωνισμών και εκπτώσεων. Ενδεικτικά, το κόστος κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου Νέας Σμύρνης (3.200 θεατών) είναι 8.8 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- υπόγειο χώρο στάθμευσης 700 θέσεων και ενεργειακή αυτονομία.

Πριν λίγες μέρες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου πως έχει συμφωνήσει με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων την αποσυναρμολόγηση του κλειστού γηπέδου Ελληνικού (στο χώρο του πρώην κρατικού αερολιμένα) και την μεταφορά του στα Ιωάννινα. Ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για «ανάγκη της LAMDA DEVELOPMENT να φύγει το γήπεδο από το αεροδρόμιο του Ελληνικού». 
Δεδομένου ότι:

1. Η ανέγερση ενός νέου και σύγχρονου γηπέδου νέου, με ελάχιστο ενεργειακό κόστος λειτουργίας, σε σχέση με το κλειστό του Ελληνικού, είχε ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2. Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του γηπέδου του Ελληνικού είναι πεπαλαιωμένος, παλιάς τεχνολογίας, ενεργειακά κοστοβόρος και αχρησιμοποίητος για 15 χρόνια.

3. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα φέροντα στοιχεία και οι εξοπλισμοί της 15ετούς εγκατάστασης του Ελληνικού μπορούν να αποσυναρμολογηθούν χωρίς φθορές, να επανατοποθετηθούν και να υπάρξουν οι ίδιες εγγυήσεις ποιοτικής λειτουργίας, ως να ήταν καινούργια.

4. Το κόστος αποσυναρμολόγησης της εγκατάστασης στο Ελληνικό ούτως ή άλλως θα βαρύνει τον επενδυτή και με την κατατεθείσα πρόταση δεν ξεκαθαρίζεται εάν αυτό θα μετακυλισθεί στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων.

5. Δεν είναι σαφές ποιες αντικειμενικές ανάγκες έρχεται να καλύψει ένα γήπεδο 10.000-15.000 θέσεων, με λειτουργικό κόστος πολλαπλάσιο, πως αυτό θα ενταχθεί στον πολεοδομικό ιστό, στα πλαίσια ενός συνολικότερου σχεδιασμού της πόλης με βλέμμα στο αύριο και υπό ποιο καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο αναστέλλεται η ανέγερση νέου κλειστού γηπέδου στην περιοχή Βοτανικού Ιωαννίνων, τη στιγμή που και η έκταση είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο και είχε γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός από τη Γ.Γ. Αθλητισμού, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως τα λειτουργικά κόστη του νέου γηπέδου, μέσω του Π.Ε.Α.Κ.Ι.;

2. Υπάρχει τεχνική μελέτη και ανάλογες εγγυήσεις ότι είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση και η επανατοποθέτηση των εγκαταστάσεων του Ελληνικού, χωρίς έκπτωση στα δεδομένα ασφάλειας και στη διάρκεια ζωής τους στα Ιωάννινα; Πόσα έτη επιπλέον των 15 που ήδη υφίστανται, μπορούν να διατηρηθούν;

3. Έχει γίνει κάποια μελέτη κι έχει προϋπολογιστεί το κόστος αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και εκ νέου συναρμολόγησης του γηπέδου, καθώς και το κόστος ανακαίνισης και συντήρησης εφόσον καταστεί τεχνικά εφικτή η επανατοποθέτησή του στα Ιωάννινα; Το κόστος αποσυναρμολόγησης αφαιρείται από τους επενδυτές του Ελληνικού κι επιβαρύνει είτε τον κρατικό προϋπολογισμό είτε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου και σε κάθε περίπτωση τους φορολογούμενους πολίτες;

4. Σε ποιον θα ανήκει το κλειστό γήπεδο, εάν προχωρήσει η μεταφορά του, ποια νομική μορφή θα έχει, από ποια αρχή θα εποπτεύεται, από ποια αρχή θα στελεχωθεί, ποιος φορέας θα καλύψει τα λειτουργικά και διαχειριστικά του έξοδα;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τζούφη Μερόπη

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Ιωάννης

Παππάς Νίκος

Ψυχογιός Γεώργιος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]