Φροσύνη Σουλίου : Ένα χωριό αρχοντικό ..Εκεί ξεδιψούσε ο στρατός του Αλή Πασά ..Εκεί έδρασε ο Κοσμάς ο Αιτωλός[βίντεο]
Διασχίζοντας την διαδρομή για να φτάσεις στον προορισμό την Φροσύνη Σουλίου ταξιδευεις πίσω στον χρόνο μέσα από γραφικά τοπία μικρές γέφυρες τα αιγοπρόβατα, σε πολλά σημεία του δρόμου μαζί με τα βουνά τριγύρω κάνουν επιβλητική την παρουσία τους.
Πολλά αξιοθέατα θα συναντήσεις στην περιοχή με τις 11 εκκλησίες (καθώς και το τοπικό καφενείο που προσφέρει και εκλεχτούς μεζέδες ανάλογα την εποχή) τα περισσότερα από τα αξιοθέατα είναι τα εξής.
Το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής" !
Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Φροσυνη Σουλίου, και η ηλικία του ,εκτιμάται το λιγότερο 750 χρονών! Το ύψος του είναι περίπου 23,50 μέτρα,και η διάμετρος 2.30 μέτρα! ειναι ενα απο τα μεγαλύτερα πουρνάρια της Ηπείρου, ή και της Ελλάδος!
Στην σκιά του κάθονταν να ξεκουραστεί ο ΠΑΤΡΟΚΩΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΌΣ στις περιοδείες στα σουλιωτοχωρια ! Σε μια από αυτές, 1776, χτυπούσε τον σήμαντρο,στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι του χωριού, αλλά ανταπόκριση δεν βρήκε!τότε κάλεσε κάποιον δικό του να παίξει με το ντέφι και το τζουρνα μερικά τραγούδια! Δεν πέρασε πολύ ώρα ,και συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι ! για να πάρουν την Καλή απάντηση από τον ΠΑΤΡΟΚΩΣΜΑ!" θα ρθει καιρός που θα μαζώνεστε σε τούτο το χωριό μόνο στα πανηγύρια, όταν οι άλλοι θα έρχονται, εσείς θα φεύγετε, και εκεί που έχετε κρεμασμένα τα άρματα σας , θα ρθει καιρός που θα κρεμάνε οι γύφτοι τα βιολιά τους!
Έτσι είναι
Το πηγάδι της "αφροσυνας "
Ντοπιολαλιά!
Δώρο του Αλή πασά στους συγγενείς της κυρά Φροσυνης
Στις επιδρομές για το Σούλι από εκεί περνούσε για να παρέχει νερό για τον στρατό του!
Εκκλησία Ζωοδόχου πηγής! Φροσυνης
Ανακαινίστηκε το 1905! ενώ η κατασκευή της
χάνεται μέσα στον χρόνο. Ήταν η δεύτερη κύρια εκκλησιά του χωριού.
Ερείπια Ιουστινιάνειου κάστρου
Κτισμένο στην κορυφή του ομώνυμου βουνού βόρεια του χωριού. Βρέθηκαν εκτός από την περίοδο του Ιουστινιανού νομίσματα εξω απο τα τείχη, και ασημένια με επιγραφή Αλεξάνδρου. Η μια όψη με την κεφαλή του Ηρακλή και η άλλη του Δία.
Φαράγγι των ξωτικών
Μια διαδρομή περίπου 4 χιλιομέτρων, που δεν αφήνει τους οδηπορους αδιάφορους! Η φύση ζωγραφίζει την κάθε εποχή με τα δικά της χρώματα. Πλούσιο σε βότανα και αρωματικά φυτά
Στα βράχια και στα δέντρα φωλιάζουν σπάνια πουλιά
! Ρίγανη, φασκόμηλο, δάφνες, τριβολι, μελισοχορτο Πουλιά. Ο δρυοκολάπτης, τσερλεκάνος. Μπούφος. Γκιώνης. Κούκος.
Ξωτικά - Αγιος Μηνάς
Το Μεσημέρι και τα βράδια απέφευγαν να το διασχίσουν το φαράγγι οι κάτοικοι του χωριού. Οι παράξενες φωνές των πουλιών των ζώων, το τρίξιμο των κλαδιών από τα δένδρα, ο ήχος του ανέμου, όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα τους έδινε την εντύπωση ότι είναι ξωτικά! Δεν τους φόβιζε όμως, στα μισά της διαδρομής είναι ο προστάτης των κτηνοτρόφων!Το εκκλησάκι του Αγίου μηνά! Κτισμένο στην κορυφή απόκρημνης πλευράς του φαραγγιού ,
ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ
Στους πρόποδες του βουνού υπάρχει η ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ! Βρύση με τρεχούμενο πόσιμο νερό, και δίπλα τα υπολείμματα ρωμαϊκού υδραγωγείου
Εδώ στο χωριό και τα γύρω χωριά όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας απευθύνονται στους αγίους Αναργύρους. Πάμπολλες φορές έχουν θεραπευτεί η δικαιωθεί, ικανοποιηθεί. Είναι ένα χωριό με 11 εκκλησίες. Με αυτόν τον τρόπο εκτός το ότι θεωρούσαν ότι προστατεύονταν από τους αγίους, κατάφερναν να μην πληρώνουν πολλούς φόρους στους Τούρκους αφού τα κτήματα τους τα αφιέρωναν στα εκκλησάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.