Στόχος η μείωση των προσφυγικών ροών, είπε ο Ν. Μηταράκης

Για τις προτεραιότητες του νέου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε ο υπουργός
Την πεποίθηση ότι «η σωστή εφαρμογή της πολιτικής μας θα μας βοηθήσει να άρουμε τη δυσπιστία που έχουν αυτήν τη στιγμή οι τοπικές κοινωνίες», εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm» σχετικά με τις προτεραιότητες του νέου υπουργείου.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «χρειάζεται ταχεία εφαρμογή της πολιτικής, χρειάζεται να βλέπει κάθε μέρα ο πολίτης ότι κάτι γίνεται» και πρόσθεσε: «Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη, βασικός μας στόχος είναι ο περιορισμός των ροών και αυτό απαιτεί πρώτον την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και δεύτερον την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ασύλου με τη νέα νομοθεσία που ισχύει και από 1/1/20, ώστε να μπορέσουμε να δούμε από τις αρχές του 2020 να ξεκινούν οι επιστροφές προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

«Από την 1η Ιανουαρίου 2020 εφαρμόζουμε μία νέα πολιτική ασύλου και έχουμε δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο βιβλίο αιτημάτων ασύλου και είναι κρίσιμο οι νέες αιτήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται ξεχωριστά από τις παλιές, αυτές να αντιμετωπίζονται γρήγορα, αυτές να οδηγούν σε ταχείες επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται ειδικής προστασίας, γιατί αυτή η διαδικασία είναι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Έχουμε πρόβλημα στις παλιές αιτήσεις, μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση γύρω στις 75.000, αλλάζουμε διαδικασίες, διευκολύνουμε διαδικαστικά την έκδοση αποφάσεων, θεωρώ ότι γρήγορα θα έχουμε απτά αποτελέσματα», εκτίμησε.

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην απόφαση της σύστασης του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε: «Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 είδαμε, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, λόγω της έντασης που επικράτησε στην περιοχή της σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, να υπάρχει μία σημαντική αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση αντέδρασε με πολύ σωστές νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες. Ο στόχος μας ήταν να γίνει η επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι στην παρούσα φάση η επιτάχυνση των διαδικασιών που έχουν ήδη νομοθετηθεί και σχεδιαστεί θα επιτυγχανόταν καλύτερα με τη δημιουργία ενός αυτόνομου χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας το 2019 και απλώς εγώ προστίθεμαι στην ομάδα που ήδη υπάρχει [...]. Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Είναι βασικό να περάσει το μήνυμα στους διακινητές ότι αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ο δρόμος τους προς την Ελλάδα είναι αδιέξοδος».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών ο υπουργός σημείωσε: «Σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών να αντιδράσουν, σέβομαι την αγωνία των πολιτών οι οποίοι πέρασαν από το 2015 πράγματι μία έκρηξη του μεταναστευτικού και κουράστηκαν οι τοπικές κοινωνίες, που δείξανε έντονα στοιχεία ανθρωπισμού, στηρίξανε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι πέρασαν με κίνδυνο της ζωή τους για να φτάσουν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή [...]. Ο δικός μου στόχος είναι να πείσω τις τοπικές κοινωνίες ότι πράγματι εννοούμε αυτά που σχεδιάζουμε».

Αναφερόμενος και στην προσωπική του εμπειρία, όταν έγινε αποδέκτης παραπόνων μερίδας πολιτών, τόνισε: «Πήγα στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου και φαντάζομαι η εικόνα είναι ίδια σε πολλά δημοτικά συμβούλια. Υπήρχαν τριών ειδών επιχειρήματα. Υπήρχαν κάποιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν μία πολιτική ανοιχτών συνόρων, η οποία μας βρίσκει αντίθετους, εμείς είμαστε ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες μεταναστευτικής πολιτικής, υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι λέγαν ευχολόγια, τα οποία είναι ανεφάρμοστα, αλλά τα λέγανε για λόγους λαϊκισμού και μεγάλα τέτοια προβλήματα όπως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό. Οι πιο ψύχραιμοι, οι πιο ώριμοι ήταν δύσπιστοι. Το βασικό χαρακτηριστικό των συζητήσεων που κάνουν οι νησιώτες είναι η δυσπιστία. Όταν τους λες ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να κάνουμε στη Χίο ένα κέντρο 4.000 ανθρώπων, κλειστό, το οποίο θα επιτρέπει τη γρήγορη επιστροφή, σου λένε "αυτό το δέχομαι, αλλά νοιώθω δύσπιστος, νοιώθω ότι δεν θα είναι όπως μου τα λες και γι' αυτό αντιδρώ". Άρα, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε δεν είναι να αλλάξουμε το σχέδιο, είναι να πείσουμε τον κόσμο με την ταχεία και σωστή εφαρμογή της πολιτικής ότι εννοούμε αυτό που λέμε. Στόχος μας, πράγματι, είναι η μείωση των ροών, στόχος μας, πράγματι, είναι η σωστή διαχείριση του ασύλου, στόχος μας είναι η δημιουργία των νέων κέντρων, τα οποία θα δώσουν και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, γιατί είναι δεδομένο ότι στην παρούσα κατάσταση όπως είναι τα κέντρα με τον πληθυσμό που έχουν και τις καιρικές συνθήκες, οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές».



«Ξεκάθαρα ενωτική η πρόταση Σακελλαροπούλου»

Καλούμενος να σχολιάσει την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μηταράκης επισήμανε:

«Είναι ξεκάθαρα μία ενωτική πρόταση, είναι μία προοδευτική πρόταση, είναι μία πρόταση που θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές θα μπορούν να την υποστηρίξουν. Δεν πρέπει να εργαλειοποιούμε, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυρία Σακελλαροπούλου αποτελεί μία επιλογή, μία πολύ άξια γυναίκα, δεν είναι το φύλο της που την έκανε να προταθεί, αλλά είναι μία πολύ άξια δικαστικός, κατά συνέπεια θεωρώ ότι μπορούμε όλοι οι βουλευτές να δείξουμε την ενότητα που η εκλογή Προέδρου απαιτεί».





★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]