[Ελλάδα]ΦΑΡΟΣ ελπίδας ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς...
Η ακριτική πόλη μετράει 4 νεκρούς και 10 διασωληνωμένους, ενώ ο βαθμός διασποράς του ιού ξεπέρασε τις πέντε 10δες! Γιατροί και νοσηλευτές του υποστελεχωμένου Νοσοκομείου της Καστοριάς, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα βιώνοντας καθημερινό παραλογισμό. Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, τα αποτελέσματα των test βγαίνουν σε τρεις μέρες, νιώθουν εκτοπισμένοι από τον κεντρικό συντονισμό και περιμένουν από ιδιωτική δωρεά 5.000 μάσκες ασφαλείας, οι οποίες δεν εκτελωνίζονται …επειδή εισάγονται από την Κίνα!
Όλοι οι πολίτες κρατάνε την αναπνοή τους στην Καστοριά και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της πόλης. Αν θέλαμε να είμαστε παραστατικοί, το κείμενο που ακολουθεί δεν θα έπρεπε να έχει καμιά τελεία, να γραφτεί με μια ανάσα.
Η Καστοριά είναι «χτυπημένη» από τον covid-19 όσο καμιά άλλη πόλη στη χώρα μας, με τα περισσότερα περιστατικά και θανάτους, με βάση την αναλογία πληθυσμού, με 4 νεκρούς, με 10 διασωληνωμένους στη Θεσσαλονίκη, κάμποσους νοσηλευόμενους στην Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και άλλες γειτονικές πόλεις και κυρίως, με άγνωστο ακόμη τον βαθμό διασποράς στον πληθυσμό της περιοχής.
Οι τοπικοί (αρχοντο) παράγοντες αλαλάζοντες, με συνθηματολογία εντυπωσιασμού, έχουν ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο παραλογισμός αναζητά «γιατρειά» στη γραφειοκρατία, με κορυφαίο περιστατικό τη δωρεά από ιδιώτη 5.000 μασκών ασφαλείας, οι οποίες παραμένουν κλειδωμένες στο τελωνείο διότι προέρχονται από την Κίνα και προαπαιτούμενο είναι να ελεγχθούν όλες, για δείγματα κορονοϊού.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς αποκαλύπτει την εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες νοσηλείας, το οποίο αποτελεί κυριολεκτικά το προκεχωρημένο φυλάκιο για την αντιμετώπιση της νόσου και δυστυχώς φαίνεται ότι η επιμελητεία το έχει ξεχασμένο.
Όλο το Νοσοκομείο Καστοριάς, εξυπηρετεί σήμερα μόνον ασθενείς με τον ιό covid-19. Τα πολύ επείγοντα περιστατικά, όπως τα εγκεφαλικά, μετά τις πρώτες βοήθειες διακομίζονται στα Γρεβενά ή σε άλλα κοντινά Νοσοκομεία. Τέσσερις παθολόγοι και δύο αναισθησιολόγοι σηκώνουν το ιατρικό βάρος, με την επικουρία αγροτικών γιατρών, που έχουν επιστρατευτεί για να βοηθήσουν.
Όπως τονίζουν εξαρχής «είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν αντιδραστήρια για εξετάσεις γι’ αυτούς που έχουν συμπτώματα, ενώ περνάνε μέχρι και τρεις τέσσερις μέρες για να πάρουμε πίσω τα αποτελέσματα του test οπότε έχουμε περιστατικά δίχως να γνωρίζουμε ούτε που να τα στείλουμε, ούτε πως να τα αντιμετωπίσουμε».
Το κυριότερο σήμερα; «Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα στην πόλη. Τη γυναίκα που έχασε πρόσφατα τη ζωή της, μέσα στο σπίτι της, τη διαγνώσαμε μετά θάνατον… Αλλά νεκροτομή δεν της έγινε για να γνωρίζουμε ακριβώς από τι έχασε τη ζωή της. Αυτά είναι πρωτοφανή και ανήκουστα πράγματα» σχολιάζουν οι γιατροί και προειδοποιούν:
«Το θέμα είναι ότι, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, δύσκολα θα αντέξουμε. Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι θα αναγκαστούμε να κάνουμε κάποια μέρα πέντε εισαγωγές ταυτοχρόνως. Όλα τα περιστατικά είναι βαριές περιπτώσεις, αυτό μας έχουν δείξει οι αξονικές εξετάσεις και δεν είναι ηλικιωμένοι, είναι άνθρωποι των 40 με 50 ετών» τονίζουν οι ίδιοι…
Κοντά σ’ αυτό σημειώνουν, ότι υπάρχει κι άλλο θέμα «διότι βλέπουμε ότι και η αξιοπιστία του test αγγίζει το 60% επιτυχίας πρόβλεψης. Σε κάποιον ασθενή τρία απανωτά test έβγαιναν αρνητικά και βγήκε θετικό το τέταρτο! Επιπλέον χρειαζόμαστε τρεις μέρες για να λάβουμε την απάντηση από κάθε δείγμα που αποστέλλουμε στην Θεσσαλονίκη. Οι ρυθμοί είναι αργοί. Ρυθμοί «χελώνας». Αν δεν έχουμε απάντηση από το test τι ιατρική να ασκήσουμε;» αναρωτιέται το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς.
Με μια φωνή όλοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού: «Πρέπει να διαπραγματευόμαστε πέντε ώρες με τα Νοσοκομεία αναφοράς, το ΕΚΑΒ κι έτσι εξαντλημένοι γιατροί διακομίζουν διασωληνωμένους στις 2 και 3 το πρωί σχεδόν καθημερινά με ασθενοφόρο που ξεκινά από Κοζάνη, να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, να επιστρέψει τα ξημερώματα, αλλά ο συνοδός γιατρός δεν έχει μέσο να επιστρέψει στην Καστοριά αφού τα ταξί και από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες, αρνήθηκαν να τους εξυπηρετήσουν. Είσαι από την Καστοριά? Θεωρείσαι «λεπρός»…
Όσο για το τι συμβαίνει με το νοσηλευτικό προσωπικό, οι διηγήσεις φέρνουν στο νου άγριες περιγραφές. Οι νοσηλεύτριες παραμένουν έως και τέσσερις ώρες μέσα σ’ έναν θάλαμο με ασθενείς. Στον θάλαμο με τις στολές γίνονται μούσκεμα στον ιδρώτα, όταν βγαίνουν έξω χρειάζονται 4 λίτρα νερό για να συνέλθουν. Μιλάμε για την απόλυτη αυτοθυσία των νοσηλευτριών. Σα να μη φτάνουν όλα αυτά, «βγήκαν και οι περίεργες αναρρωτικές άδειες και εξαιρέσεις γιατρών και νοσηλευτών, φτάσαμε στο σημείο να λέμε μεταξύ μας «τι έπαθε αυτός; Α! το σύνδρομο του 37,2 σε δέκατα πυρετού». Οπότε το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό στενάζει, αφού δύσκολα βγαίνουν οι βάρδιες.
Γενικώς, μόνον η γραφειοκρατία θριαμβεύει, αφού «δε μας φτάνουν αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μας ζητάνε να καταθέτουμε γραπτά αιτήματα. Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, τι νομίζουν δηλαδή, ότι έχουμε γραμματειακή υποστήριξη να γράφει αιτήματα για το πρωτόκολλο; Μπορούν άραγε να φανταστούν την πραγματική κατάσταση μας; Οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί δεν ήρθε κανένας ΥΠΕάρχης να μας δει από κοντά, να καταλάβει τι περνάμε»;
Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τον απαραίτητο «έλεγχο» εκφοβισμού της πληροφορίας: «Τις πρώτες μέρες μας προειδοποιούσαν: Μη μιλάτε για το πρόβλημα… θα πληγεί ο τουρισμός της πόλης». Τώρα βέβαια (ακόμη πιο δημοκρατικά) τα έκλεισαν όλα! Δεν επιτρέπουν να μιλάμε σε δημοσιογράφους και μας απειλούν με ΕΔΕ τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της πόλης. Μιλάμε για λογική ενωμοτάρχη της επταετίας. Τι είμαστε, Βόρεια Κορέα; Στην Καστοριά ζούμε... Σε μια «δημοκρατική» θεωρητικά πόλη.
Δυστυχώς, πρέπει να το πούμε, οι ευθύνες είναι μεγάλες, δεν προέβλεψαν, δεν έλαβαν κανένα μέτρο, ήρθαν 300 άτομα γουναράδες από το Μιλάνο και κυκλοφορούσαν για μέρες ελεύθεροι και έκαναν και αστεία μεταξύ τους…
«Τώρα όλη η πόλη είναι φοβισμένη, κουρασμένη, εξουθενωμένη, οπότε στο Νοσοκομείο Καστοριάς, οφείλουμε εκτός των άλλων να διαχειριζόμαστε και τον φόβο. Αλήθεια, αντιλαμβάνεται κανένας τι βάρος σηκώνει στις πλάτες της μια νοσηλεύτρια που βρίσκεται συνέχεια σε ρυθμό πρωί βράδυ και ξανά πρωί βράδυ; Αλλά, τι να λέμε: Εδώ ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καστοριάς ζήτησε να γίνει απολύμανση χώρων και τον κάλεσε ο κ. Εισαγγελέας…».
Ένα βήμα πριν την επιβολή της κήρυξης καραντίνας όμως, δείχνει να είναι η Καστοριά, με τα τηλέφωνα να έχουν σπάσει μεταξύ των τοπικών παραγόντων αλλά και της Πολιτικής Προστασίας σε ανώτερο επίπεδο. Η επικοινωνία Νίκου Χαρδαλιά με σειρά τοπικών παραγόντων, έγκειται στο ποιος θα λάβει την απόφαση; Στο έντονο αυτό παρασκήνιο του πολιτικού σκηνικού, ο δήμαρχος της πόλης «παίζοντας tennis» πετά το …μπαλάκι στους θεατές.
Οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής πάντως, δέχθηκαν κλήσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και ζήτησε τις απόψεις τους, για την όλη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και για τις ενέργειες που προτείνουν για την Καστοριά. Απάντηση αυτών, ήταν η τραγική είδηση με έναν ακόμα νεκρό στον μαύρο κατάλογο θυμάτων της Καστοριάς…
Με την ελλιπή γνώση και τις περιορισμένες ικανότητες των αυτοδιοικητικών του Δήμου Καστοριάς, προφανές είναι να διαφαίνεται ως «θαύμα» και φυσικά αδύνατο να διαχειριστεί μόνη της η δημοτική αρχή της επαρχιακής πόλης, μία κατάσταση καραντίνας, έχοντας 40.000 περίπου κατοίκους, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει τη μεταφορά προμηθειών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων στους πολίτες.
Το επιτυχημένο παράδειγμα καραντίνας των χωριών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς, δε μπορεί να θεωρηθεί συγκρίσιμο στοιχείο καθώς τα μεγέθη πληθυσμών είναι διαφορετικά.
Αυτό λοιπόν που συζητείται στην Καστοριά αρμοδίως, είναι η επιβολή καραντίνας, ενδεχομένως σε ορισμένους οικισμούς που έχουν εντοπιστεί φαινόμενα διασποράς του κορονοϊού, μία απόφαση που δείχνει να λαμβάνεται άμεσα για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού covid-19 στην περιοχή και στους ανθρώπους της…
Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο περιοδεύει στην Δυτική Μακεδονία καταγράφοντας την κατάσταση, επικέντρωσε την προσοχή του στο σημείο του μέγιστου προβλήματος εξάπλωσης του covid-19 που δεν είναι άλλο από την Καστοριά. Όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση είναι για πρώτη φορά ίσως από την αρχή της κρίσης στην Καστοριά και μετά τις συνεχείς οχλήσεις, να λάβει την απόφαση για καραντίνα κάτι που όμως δεν περιορίζεται σε μια απλή ανακοίνωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, αλλά σε μια σειρά πραγμάτων τα οποία πρέπει να προγραμματιστούν.
Η Ολυμπία Τελιγιορίδου Βουλευτής Καστοριάς ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε δηλώσεις της ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα πως ενισχύει το σύστημα υγείας και συγκεκριμένα:
«Με χαρά άκουσα αρχικά την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά πως έφερε γιατρούς στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Ψάχνοντας το θέμα διαπίστωσα πως δεν έφερε ούτε έναν γιατρό στην Καστοριά. Για την ακρίβεια αυτούς που λένε ότι έφεραν στην Καστοριά είναι οι γιατροί μας από τα Κέντρα Υγείας Καστοριάς και Άργους Ορεστικού (τα οποία πλέον υπολειτουργούν) καθώς και από τα αγροτικά ιατρεία της Καστοριάς, που ήδη εργάζονταν στην περιοχή και βοηθούσαν ούτως ή άλλως το Νοσοκομείο Καστοριάς. Από τις 450 προσλήψεις γιατρών που έγιναν πανελλαδικά δεν υπάρχει ούτε μία για την Καστοριά. Επίσης δεν υπάρχει ούτε μία απόσπαση γιατρού στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Η ανακοίνωση του κ. Κικίλια ότι ενισχύει την Καστοριά είναι ασύστολο ψεύδος. Το Νοσοκομείο Καστοριάς παραπαίει. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της πόλης, έχουν φθάσει στα όρια τους. Άνθρωποι χάνονται. Η Καστοριά βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Άμεσα, τώρα, εχθές, στείλτε γιατρούς.
ΥΓ1: Ίσως γι’ αυτό δε με κάλεσαν στη σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ. Για να μην αποκαλύψω το ψέμα τους.
ΥΓ2: Έναν στρατιωτικό μόνο φέρνουν κι εκείνον όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, για να συμβουλεύει τον Περιφερειάρχη».
Αντίθετα ο Βουλευτής Καστοριάς Νέας Δημοκρατίας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, δηλώνει πως: «Το κράτος όμως είναι μαζί μας» και τονίζει:
«Η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με σοβαρότητα, ψυχραιμία, προγραμματισμό και οργανωτικότητα από την αρχή εμπνέει εμπιστοσύνη και από τα αποτελέσματα φαίνονται οι πρώτες αχτίδες αισιοδοξίας. Δυστυχώς η Καστοριά έχει πανελλήνια πρωτοπορία στα κρούσματα. Το κράτος όμως είναι μαζί μας έμπρακτα. Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε σημαντικά η βοήθεια σε επιστημονικό και τεχνικό εξοπλισμό και κυρίως προστέθηκε πολύτιμο υγειονομικό προσωπικό με τοποθετήσεις μέσω μετακινήσεων, νέων διορισμών και θα ακολουθήσουν όσες απαιτηθούν. Σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες κατέφθασε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και πραγματοποιήθηκαν χρήσιμες συσκέψεις πρώτα με τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής και κατόπιν με τα στελέχη του Νοσοκομείου Καστοριάς».
Οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, δηλώνοντας τη μοναδική «παρουσία» τους με μια … κοινή επιστολή διαμαρτυρίας, πιθανόν να εφευρίσκουν τρόπους αποφυγής και διαφυγής της «ατομικής ευθύνης» τους, ρίχνοντας βολές σε όλους και σε όλα, που φταίνε για το μεγάλο κακό που βρήκε τον τόπο.
«Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν σε έκτακτη επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς της κυβέρνησης» αναφέροντας «φτάνει η απραξία σας, χάνονται ζωές» και καταγγέλλουν «για την απαράδεκτη τοπική κατάσταση εδώ και μέρες με δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα και νεκρούς από τον φονικό ιό covid-19».
Οι τρεις Δήμαρχοι επισημαίνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο και η Καστοριά γενικότερα, αφού μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστωθεί «33 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίζονται στο προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς και 4 θανάτους, εκ των οποίων ο ένας αφορά 41χρονη μητέρα τριών παιδιών».
Σημειώνουν δε, ότι στο Νοσοκομείο της πόλης «νοσηλεύονται ήδη 12 ασθενείς, ενώ άλλοι 14 έχουν διακομιστεί σε νοσηλευτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα και στη Θεσσαλονίκη». Οι τρεις Δήμαρχοι αναφέρουν ότι «ακόμη και σήμερα παραμένουν σε καραντίνα 40 άτομα, γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Καστοριάς». Ζητούν τη μετατροπή του Νοσοκομείου Καστοριάς σε Νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών covid-19 και μεταφορά των κλινικών του σε άλλους υγειονομικούς χώρους της περιοχής, όπως οι ίδιοι προτείνουν στο Κέντρο Υγείας, στο ΙΚΑ, στο ΚΕΦΙΑΠ και σε ιδιωτικές κλινικές…
Ζητούν ακόμη να περάσει από έλεγχο test για τον φονικό ιό covid-19 όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς και να ολοκληρωθούν άμεσα οι ήδη εκκρεμείς διαδικασίες διάγνωσης και ενημέρωσης αποτελεσμάτων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η καθυστέρηση της διενέργειας ελέγχου θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό».
Σημειώνουν τέλος, ότι «η Καστοριά βρίσκεται στα όρια της, αντιμετωπίζει ραγδαία αυξανόμενο αριθμό περιστατικών, ακόμη και θανατηφόρων, παρουσιάζει προβλήματα, ελλείψεις και καθυστερήσεις στο Νοσοκομείο της, το οποίο έχει καταστεί επίκεντρο διασποράς του ιού covid-19 λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη λήψη μέτρων από τον ΕΟΔΥ» και προσθέτουν ότι «όλα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πολιτών και του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας».
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να δώσει απάντηση ο νέος Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, Γρηγόρης Χάτσιος, χαρακτηρίζοντας ευθέως την ανευθυνότητα ορισμένων τοπικών φορέων ως «άκαπνων χειριστών του πληκτρολογίου» ο οποίος από την πρώτη στιγμή με αυταπάρνηση, με όλες τις τεχνοκρατικές και ανθρώπινες δυνάμεις του, υποστηρίζει το «σύστημα υγείας» το κρατά όρθιο & ζωντανό και βρίσκεται νυχθημερόν στην «πρώτη γραμμή» καταπολέμησης του φονικού ιού covid-19 που «εισήχθη» στην Καστοριά από γνωστούς - αγνώστους φορείς…
Ο ίδιος αναφέρει:
«Σε αυτές τις πρωτόγνωρα κρίσιμες και συνάμα τραγικές ώρες το Νοσοκομείο Καστοριάς αθόρυβα, μεθοδικά και αποτελεσματικά στέκεται όρθιο στη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό, ακολουθώντας πιστά και συντεταγμένα τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας σε όλα τα επίπεδα, επιχειρησιακά και ενημέρωσης.
Το Νοσοκομείο Καστοριάς είχε την θλιβερή ατυχία, μοναδική ίσως περίπτωση στον κόσμο, να χτυπηθεί πρώτο από τον ιό, απροειδοποίητα και εκ των έσω. Το πρώτο κρούσμα στην Δυτική Μακεδονία ήταν εργαζόμενος του Νοσοκομείου. Η ιχνηλάτηση και οι μαζικές αιτήσεις (πραγματικών ή προσχηματικών) αναρρωτικών και άλλων αδειών, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων Διευθυντών και Προϊσταμένων να βρεθεί εκτός υπηρεσίας.
Παρά τον αποδεκατισμό του προσωπικού του, το Νοσοκομείο της πόλης, άντεξε χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια και τα εξαντλητικά ωράρια του εναπομείναντος ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού και συνεχίζει αδιάλειπτα την λειτουργία του εξυπηρετώντας τα επείγοντα περιστατικά και τα διαρκώς αυξανόμενα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
Με σκληρή δουλειά, προγραμματισμό, υπευθυνότητα και αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και απολυμάνσεων, αντιμετωπίζουμε τον ιό covid-19 στην μικροκοινωνία μας. Το αρχικό ποσοστό θετικών δειγμάτων στο προσωπικό του νοσοκομείου άγγιζε το 15%. Σύμφωνα με τα μοντέλα επιδημιολογικής εξάπλωσης του κορονοϊού σήμερα, είκοσι ημέρες μετά, θα έπρεπε να είχαμε εξάπλωση στο 100% των εργαζομένων. Στον κίνδυνο να θεωρηθούμε μια «υγειονομική βόμβα» και βιώνοντας φαινόμενα ρατσισμού τύπου «Σπιναλόγκα» προχωρήσαμε, μετά από συνεννόηση με την 3η ΥΠΕ σε προληπτικό έλεγχο του προσωπικού. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων των τελευταίων ημερών σε πάνω από 130 εργαζόμενους και μάλιστα στην πρώτη γραμμή νοσηλείας, είναι εξαιρετικά καλά και δείχνουν ποσοστό θετικών δειγμάτων μόλις 3%.
Με 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 50 νοσηλείες, διαθέτοντας πενιχρά μέσα και υποδομές ενός μικρού Περιφερειακού Νοσοκομείου, αυτό είναι άθλος.
Θέλω να είμαι ειλικρινής και σαφέστατος. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το σήμερα και την μικροκοινότητα του Νοσοκομείου Καστοριάς. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται σοβαρά περιστατικά κρουσμάτων συμπολιτών μας από διάφορες περιοχές με ανησυχητικά αυξητική τάση. Η δευτερογενής μετάδοση στην κοινότητα φαίνεται ότι είναι γεγονός. Τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση σίγουρα θα συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης. Η εκτίμηση μου όμως, είναι ότι δυστυχώς εμείς, ως περιοχή, είμαστε πολλές ημέρες πιο μπροστά στην επιδημιολογική εξάπλωση από τον μέσο όρο της ελληνικής επικράτειας. Ελπίζω και εύχομαι να μείνουμε σε αυτά και να έχουμε μείωση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Εκ μέρους όλων των εργαζομένων, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τα πρώτα θύματα της νόσου, εύχομαι στους νοσούντες περαστικά και ταχεία ανάρρωση και ευχαριστώ θερμά όλους τους δωρητές, ανώνυμους και επώνυμους, που συγκινητικά μας συμπαραστέκονται αυτές τις δύσκολες ώρες.
Κάποιοι τάχθηκαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Εμείς ταχθήκαμε να υπερασπιζόμαστε τις Θερμοπύλες. Να δίνουμε τη μάχη καθημερινά και ασταμάτητα. Με κόπο και κινδύνους και θύματα. Είναι ένας πραγματικός πόλεμος. Και όπως σε κάθε πόλεμο υπάρχουν ήρωες, μαχητές, φυγόπονοι, ριψάσπιδες και κατάσκοποι. Γνωριζόμαστε πια.
Αισθανόμαστε πικραμένοι από την (καλοδεχούμενη) όψιμη όμως κινητοποίηση κάποιων τοπικών φορέων και από την ανευθυνότητα ορισμένων άκαπνων χειριστών του πληκτρολογίου (σε αντίθεση με τους σοβαρούς δημοσιογράφους) που κριτικάρουν και σχολιάζουν από τα μαξιλαράκια των καναπέδων τους.
Ευχαριστώ όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καστοριάς, για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Κρατώ όμως μέσα στην καρδιά μου εκείνον το μικρό αριθμό των στενών μου συνεργατών που στάθηκαν δίπλα μου ατελείωτες ώρες με αυταπάρνηση, αίσθημα καθήκοντος και κοινωνικής ευθύνης. Τους αγαπώ και τους είμαι ευγνώμων.
Τον τελευταίο μήνα είμαι καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, τουλάχιστον 16 ώρες στο Νοσοκομείο Καστοριάς, εργαζόμενος πυρετωδώς και ασταμάτητα, δίνοντας λύσεις και αντιμετωπίζοντας προβλήματα με καθεστώς κατεπείγοντος, μόνιμης έντασης και άγχους για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μου. Έφτασα πλέον στα όρια της σωματικής εξάντλησης και της ψυχικής εξουθένωσης. Προς το παρόν, και παρά τις όποιες προσπάθειες υπονόμευσης, παραμένω στις επάλξεις δίπλα στο ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό και στο τέλος θα βγούμε όλοι μαζί νικητές».
dimotikanea.gr
Όλοι οι πολίτες κρατάνε την αναπνοή τους στην Καστοριά και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της πόλης. Αν θέλαμε να είμαστε παραστατικοί, το κείμενο που ακολουθεί δεν θα έπρεπε να έχει καμιά τελεία, να γραφτεί με μια ανάσα.
Η Καστοριά είναι «χτυπημένη» από τον covid-19 όσο καμιά άλλη πόλη στη χώρα μας, με τα περισσότερα περιστατικά και θανάτους, με βάση την αναλογία πληθυσμού, με 4 νεκρούς, με 10 διασωληνωμένους στη Θεσσαλονίκη, κάμποσους νοσηλευόμενους στην Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και άλλες γειτονικές πόλεις και κυρίως, με άγνωστο ακόμη τον βαθμό διασποράς στον πληθυσμό της περιοχής.
Οι τοπικοί (αρχοντο) παράγοντες αλαλάζοντες, με συνθηματολογία εντυπωσιασμού, έχουν ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο παραλογισμός αναζητά «γιατρειά» στη γραφειοκρατία, με κορυφαίο περιστατικό τη δωρεά από ιδιώτη 5.000 μασκών ασφαλείας, οι οποίες παραμένουν κλειδωμένες στο τελωνείο διότι προέρχονται από την Κίνα και προαπαιτούμενο είναι να ελεγχθούν όλες, για δείγματα κορονοϊού.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς αποκαλύπτει την εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες νοσηλείας, το οποίο αποτελεί κυριολεκτικά το προκεχωρημένο φυλάκιο για την αντιμετώπιση της νόσου και δυστυχώς φαίνεται ότι η επιμελητεία το έχει ξεχασμένο.
Όλο το Νοσοκομείο Καστοριάς, εξυπηρετεί σήμερα μόνον ασθενείς με τον ιό covid-19. Τα πολύ επείγοντα περιστατικά, όπως τα εγκεφαλικά, μετά τις πρώτες βοήθειες διακομίζονται στα Γρεβενά ή σε άλλα κοντινά Νοσοκομεία. Τέσσερις παθολόγοι και δύο αναισθησιολόγοι σηκώνουν το ιατρικό βάρος, με την επικουρία αγροτικών γιατρών, που έχουν επιστρατευτεί για να βοηθήσουν.
Όπως τονίζουν εξαρχής «είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν αντιδραστήρια για εξετάσεις γι’ αυτούς που έχουν συμπτώματα, ενώ περνάνε μέχρι και τρεις τέσσερις μέρες για να πάρουμε πίσω τα αποτελέσματα του test οπότε έχουμε περιστατικά δίχως να γνωρίζουμε ούτε που να τα στείλουμε, ούτε πως να τα αντιμετωπίσουμε».
Το κυριότερο σήμερα; «Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα στην πόλη. Τη γυναίκα που έχασε πρόσφατα τη ζωή της, μέσα στο σπίτι της, τη διαγνώσαμε μετά θάνατον… Αλλά νεκροτομή δεν της έγινε για να γνωρίζουμε ακριβώς από τι έχασε τη ζωή της. Αυτά είναι πρωτοφανή και ανήκουστα πράγματα» σχολιάζουν οι γιατροί και προειδοποιούν:
«Το θέμα είναι ότι, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, δύσκολα θα αντέξουμε. Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι θα αναγκαστούμε να κάνουμε κάποια μέρα πέντε εισαγωγές ταυτοχρόνως. Όλα τα περιστατικά είναι βαριές περιπτώσεις, αυτό μας έχουν δείξει οι αξονικές εξετάσεις και δεν είναι ηλικιωμένοι, είναι άνθρωποι των 40 με 50 ετών» τονίζουν οι ίδιοι…
Κοντά σ’ αυτό σημειώνουν, ότι υπάρχει κι άλλο θέμα «διότι βλέπουμε ότι και η αξιοπιστία του test αγγίζει το 60% επιτυχίας πρόβλεψης. Σε κάποιον ασθενή τρία απανωτά test έβγαιναν αρνητικά και βγήκε θετικό το τέταρτο! Επιπλέον χρειαζόμαστε τρεις μέρες για να λάβουμε την απάντηση από κάθε δείγμα που αποστέλλουμε στην Θεσσαλονίκη. Οι ρυθμοί είναι αργοί. Ρυθμοί «χελώνας». Αν δεν έχουμε απάντηση από το test τι ιατρική να ασκήσουμε;» αναρωτιέται το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς.
Με μια φωνή όλοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού: «Πρέπει να διαπραγματευόμαστε πέντε ώρες με τα Νοσοκομεία αναφοράς, το ΕΚΑΒ κι έτσι εξαντλημένοι γιατροί διακομίζουν διασωληνωμένους στις 2 και 3 το πρωί σχεδόν καθημερινά με ασθενοφόρο που ξεκινά από Κοζάνη, να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, να επιστρέψει τα ξημερώματα, αλλά ο συνοδός γιατρός δεν έχει μέσο να επιστρέψει στην Καστοριά αφού τα ταξί και από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες, αρνήθηκαν να τους εξυπηρετήσουν. Είσαι από την Καστοριά? Θεωρείσαι «λεπρός»…
Όσο για το τι συμβαίνει με το νοσηλευτικό προσωπικό, οι διηγήσεις φέρνουν στο νου άγριες περιγραφές. Οι νοσηλεύτριες παραμένουν έως και τέσσερις ώρες μέσα σ’ έναν θάλαμο με ασθενείς. Στον θάλαμο με τις στολές γίνονται μούσκεμα στον ιδρώτα, όταν βγαίνουν έξω χρειάζονται 4 λίτρα νερό για να συνέλθουν. Μιλάμε για την απόλυτη αυτοθυσία των νοσηλευτριών. Σα να μη φτάνουν όλα αυτά, «βγήκαν και οι περίεργες αναρρωτικές άδειες και εξαιρέσεις γιατρών και νοσηλευτών, φτάσαμε στο σημείο να λέμε μεταξύ μας «τι έπαθε αυτός; Α! το σύνδρομο του 37,2 σε δέκατα πυρετού». Οπότε το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό στενάζει, αφού δύσκολα βγαίνουν οι βάρδιες.
Γενικώς, μόνον η γραφειοκρατία θριαμβεύει, αφού «δε μας φτάνουν αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μας ζητάνε να καταθέτουμε γραπτά αιτήματα. Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται, τι νομίζουν δηλαδή, ότι έχουμε γραμματειακή υποστήριξη να γράφει αιτήματα για το πρωτόκολλο; Μπορούν άραγε να φανταστούν την πραγματική κατάσταση μας; Οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί δεν ήρθε κανένας ΥΠΕάρχης να μας δει από κοντά, να καταλάβει τι περνάμε»;
Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τον απαραίτητο «έλεγχο» εκφοβισμού της πληροφορίας: «Τις πρώτες μέρες μας προειδοποιούσαν: Μη μιλάτε για το πρόβλημα… θα πληγεί ο τουρισμός της πόλης». Τώρα βέβαια (ακόμη πιο δημοκρατικά) τα έκλεισαν όλα! Δεν επιτρέπουν να μιλάμε σε δημοσιογράφους και μας απειλούν με ΕΔΕ τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της πόλης. Μιλάμε για λογική ενωμοτάρχη της επταετίας. Τι είμαστε, Βόρεια Κορέα; Στην Καστοριά ζούμε... Σε μια «δημοκρατική» θεωρητικά πόλη.
Δυστυχώς, πρέπει να το πούμε, οι ευθύνες είναι μεγάλες, δεν προέβλεψαν, δεν έλαβαν κανένα μέτρο, ήρθαν 300 άτομα γουναράδες από το Μιλάνο και κυκλοφορούσαν για μέρες ελεύθεροι και έκαναν και αστεία μεταξύ τους…
«Τώρα όλη η πόλη είναι φοβισμένη, κουρασμένη, εξουθενωμένη, οπότε στο Νοσοκομείο Καστοριάς, οφείλουμε εκτός των άλλων να διαχειριζόμαστε και τον φόβο. Αλήθεια, αντιλαμβάνεται κανένας τι βάρος σηκώνει στις πλάτες της μια νοσηλεύτρια που βρίσκεται συνέχεια σε ρυθμό πρωί βράδυ και ξανά πρωί βράδυ; Αλλά, τι να λέμε: Εδώ ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καστοριάς ζήτησε να γίνει απολύμανση χώρων και τον κάλεσε ο κ. Εισαγγελέας…».
Ένα βήμα πριν την επιβολή της κήρυξης καραντίνας όμως, δείχνει να είναι η Καστοριά, με τα τηλέφωνα να έχουν σπάσει μεταξύ των τοπικών παραγόντων αλλά και της Πολιτικής Προστασίας σε ανώτερο επίπεδο. Η επικοινωνία Νίκου Χαρδαλιά με σειρά τοπικών παραγόντων, έγκειται στο ποιος θα λάβει την απόφαση; Στο έντονο αυτό παρασκήνιο του πολιτικού σκηνικού, ο δήμαρχος της πόλης «παίζοντας tennis» πετά το …μπαλάκι στους θεατές.
Οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής πάντως, δέχθηκαν κλήσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και ζήτησε τις απόψεις τους, για την όλη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και για τις ενέργειες που προτείνουν για την Καστοριά. Απάντηση αυτών, ήταν η τραγική είδηση με έναν ακόμα νεκρό στον μαύρο κατάλογο θυμάτων της Καστοριάς…
Με την ελλιπή γνώση και τις περιορισμένες ικανότητες των αυτοδιοικητικών του Δήμου Καστοριάς, προφανές είναι να διαφαίνεται ως «θαύμα» και φυσικά αδύνατο να διαχειριστεί μόνη της η δημοτική αρχή της επαρχιακής πόλης, μία κατάσταση καραντίνας, έχοντας 40.000 περίπου κατοίκους, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει τη μεταφορά προμηθειών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων στους πολίτες.
Το επιτυχημένο παράδειγμα καραντίνας των χωριών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς, δε μπορεί να θεωρηθεί συγκρίσιμο στοιχείο καθώς τα μεγέθη πληθυσμών είναι διαφορετικά.
Αυτό λοιπόν που συζητείται στην Καστοριά αρμοδίως, είναι η επιβολή καραντίνας, ενδεχομένως σε ορισμένους οικισμούς που έχουν εντοπιστεί φαινόμενα διασποράς του κορονοϊού, μία απόφαση που δείχνει να λαμβάνεται άμεσα για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού covid-19 στην περιοχή και στους ανθρώπους της…
Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο περιοδεύει στην Δυτική Μακεδονία καταγράφοντας την κατάσταση, επικέντρωσε την προσοχή του στο σημείο του μέγιστου προβλήματος εξάπλωσης του covid-19 που δεν είναι άλλο από την Καστοριά. Όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση είναι για πρώτη φορά ίσως από την αρχή της κρίσης στην Καστοριά και μετά τις συνεχείς οχλήσεις, να λάβει την απόφαση για καραντίνα κάτι που όμως δεν περιορίζεται σε μια απλή ανακοίνωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, αλλά σε μια σειρά πραγμάτων τα οποία πρέπει να προγραμματιστούν.
Η Ολυμπία Τελιγιορίδου Βουλευτής Καστοριάς ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε δηλώσεις της ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα πως ενισχύει το σύστημα υγείας και συγκεκριμένα:
«Με χαρά άκουσα αρχικά την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά πως έφερε γιατρούς στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Ψάχνοντας το θέμα διαπίστωσα πως δεν έφερε ούτε έναν γιατρό στην Καστοριά. Για την ακρίβεια αυτούς που λένε ότι έφεραν στην Καστοριά είναι οι γιατροί μας από τα Κέντρα Υγείας Καστοριάς και Άργους Ορεστικού (τα οποία πλέον υπολειτουργούν) καθώς και από τα αγροτικά ιατρεία της Καστοριάς, που ήδη εργάζονταν στην περιοχή και βοηθούσαν ούτως ή άλλως το Νοσοκομείο Καστοριάς. Από τις 450 προσλήψεις γιατρών που έγιναν πανελλαδικά δεν υπάρχει ούτε μία για την Καστοριά. Επίσης δεν υπάρχει ούτε μία απόσπαση γιατρού στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Η ανακοίνωση του κ. Κικίλια ότι ενισχύει την Καστοριά είναι ασύστολο ψεύδος. Το Νοσοκομείο Καστοριάς παραπαίει. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της πόλης, έχουν φθάσει στα όρια τους. Άνθρωποι χάνονται. Η Καστοριά βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Άμεσα, τώρα, εχθές, στείλτε γιατρούς.
ΥΓ1: Ίσως γι’ αυτό δε με κάλεσαν στη σύσκεψη με τον ΕΟΔΥ. Για να μην αποκαλύψω το ψέμα τους.
ΥΓ2: Έναν στρατιωτικό μόνο φέρνουν κι εκείνον όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, για να συμβουλεύει τον Περιφερειάρχη».
Αντίθετα ο Βουλευτής Καστοριάς Νέας Δημοκρατίας, Ζήσης Τζηκαλάγιας, δηλώνει πως: «Το κράτος όμως είναι μαζί μας» και τονίζει:
«Η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με σοβαρότητα, ψυχραιμία, προγραμματισμό και οργανωτικότητα από την αρχή εμπνέει εμπιστοσύνη και από τα αποτελέσματα φαίνονται οι πρώτες αχτίδες αισιοδοξίας. Δυστυχώς η Καστοριά έχει πανελλήνια πρωτοπορία στα κρούσματα. Το κράτος όμως είναι μαζί μας έμπρακτα. Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε σημαντικά η βοήθεια σε επιστημονικό και τεχνικό εξοπλισμό και κυρίως προστέθηκε πολύτιμο υγειονομικό προσωπικό με τοποθετήσεις μέσω μετακινήσεων, νέων διορισμών και θα ακολουθήσουν όσες απαιτηθούν. Σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες κατέφθασε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και πραγματοποιήθηκαν χρήσιμες συσκέψεις πρώτα με τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής και κατόπιν με τα στελέχη του Νοσοκομείου Καστοριάς».
Οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, δηλώνοντας τη μοναδική «παρουσία» τους με μια … κοινή επιστολή διαμαρτυρίας, πιθανόν να εφευρίσκουν τρόπους αποφυγής και διαφυγής της «ατομικής ευθύνης» τους, ρίχνοντας βολές σε όλους και σε όλα, που φταίνε για το μεγάλο κακό που βρήκε τον τόπο.
«Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν σε έκτακτη επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς της κυβέρνησης» αναφέροντας «φτάνει η απραξία σας, χάνονται ζωές» και καταγγέλλουν «για την απαράδεκτη τοπική κατάσταση εδώ και μέρες με δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα και νεκρούς από τον φονικό ιό covid-19».
Οι τρεις Δήμαρχοι επισημαίνουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο και η Καστοριά γενικότερα, αφού μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστωθεί «33 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίζονται στο προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς και 4 θανάτους, εκ των οποίων ο ένας αφορά 41χρονη μητέρα τριών παιδιών».
Σημειώνουν δε, ότι στο Νοσοκομείο της πόλης «νοσηλεύονται ήδη 12 ασθενείς, ενώ άλλοι 14 έχουν διακομιστεί σε νοσηλευτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα και στη Θεσσαλονίκη». Οι τρεις Δήμαρχοι αναφέρουν ότι «ακόμη και σήμερα παραμένουν σε καραντίνα 40 άτομα, γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Καστοριάς». Ζητούν τη μετατροπή του Νοσοκομείου Καστοριάς σε Νοσοκομείο περίθαλψης περιστατικών covid-19 και μεταφορά των κλινικών του σε άλλους υγειονομικούς χώρους της περιοχής, όπως οι ίδιοι προτείνουν στο Κέντρο Υγείας, στο ΙΚΑ, στο ΚΕΦΙΑΠ και σε ιδιωτικές κλινικές…
Ζητούν ακόμη να περάσει από έλεγχο test για τον φονικό ιό covid-19 όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς και να ολοκληρωθούν άμεσα οι ήδη εκκρεμείς διαδικασίες διάγνωσης και ενημέρωσης αποτελεσμάτων. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η καθυστέρηση της διενέργειας ελέγχου θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό».
Σημειώνουν τέλος, ότι «η Καστοριά βρίσκεται στα όρια της, αντιμετωπίζει ραγδαία αυξανόμενο αριθμό περιστατικών, ακόμη και θανατηφόρων, παρουσιάζει προβλήματα, ελλείψεις και καθυστερήσεις στο Νοσοκομείο της, το οποίο έχει καταστεί επίκεντρο διασποράς του ιού covid-19 λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη λήψη μέτρων από τον ΕΟΔΥ» και προσθέτουν ότι «όλα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των πολιτών και του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής μας».
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να δώσει απάντηση ο νέος Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς, Γρηγόρης Χάτσιος, χαρακτηρίζοντας ευθέως την ανευθυνότητα ορισμένων τοπικών φορέων ως «άκαπνων χειριστών του πληκτρολογίου» ο οποίος από την πρώτη στιγμή με αυταπάρνηση, με όλες τις τεχνοκρατικές και ανθρώπινες δυνάμεις του, υποστηρίζει το «σύστημα υγείας» το κρατά όρθιο & ζωντανό και βρίσκεται νυχθημερόν στην «πρώτη γραμμή» καταπολέμησης του φονικού ιού covid-19 που «εισήχθη» στην Καστοριά από γνωστούς - αγνώστους φορείς…
Ο ίδιος αναφέρει:
«Σε αυτές τις πρωτόγνωρα κρίσιμες και συνάμα τραγικές ώρες το Νοσοκομείο Καστοριάς αθόρυβα, μεθοδικά και αποτελεσματικά στέκεται όρθιο στη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό, ακολουθώντας πιστά και συντεταγμένα τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας σε όλα τα επίπεδα, επιχειρησιακά και ενημέρωσης.
Το Νοσοκομείο Καστοριάς είχε την θλιβερή ατυχία, μοναδική ίσως περίπτωση στον κόσμο, να χτυπηθεί πρώτο από τον ιό, απροειδοποίητα και εκ των έσω. Το πρώτο κρούσμα στην Δυτική Μακεδονία ήταν εργαζόμενος του Νοσοκομείου. Η ιχνηλάτηση και οι μαζικές αιτήσεις (πραγματικών ή προσχηματικών) αναρρωτικών και άλλων αδειών, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων Διευθυντών και Προϊσταμένων να βρεθεί εκτός υπηρεσίας.
Παρά τον αποδεκατισμό του προσωπικού του, το Νοσοκομείο της πόλης, άντεξε χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια και τα εξαντλητικά ωράρια του εναπομείναντος ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού και συνεχίζει αδιάλειπτα την λειτουργία του εξυπηρετώντας τα επείγοντα περιστατικά και τα διαρκώς αυξανόμενα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
Με σκληρή δουλειά, προγραμματισμό, υπευθυνότητα και αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και απολυμάνσεων, αντιμετωπίζουμε τον ιό covid-19 στην μικροκοινωνία μας. Το αρχικό ποσοστό θετικών δειγμάτων στο προσωπικό του νοσοκομείου άγγιζε το 15%. Σύμφωνα με τα μοντέλα επιδημιολογικής εξάπλωσης του κορονοϊού σήμερα, είκοσι ημέρες μετά, θα έπρεπε να είχαμε εξάπλωση στο 100% των εργαζομένων. Στον κίνδυνο να θεωρηθούμε μια «υγειονομική βόμβα» και βιώνοντας φαινόμενα ρατσισμού τύπου «Σπιναλόγκα» προχωρήσαμε, μετά από συνεννόηση με την 3η ΥΠΕ σε προληπτικό έλεγχο του προσωπικού. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων των τελευταίων ημερών σε πάνω από 130 εργαζόμενους και μάλιστα στην πρώτη γραμμή νοσηλείας, είναι εξαιρετικά καλά και δείχνουν ποσοστό θετικών δειγμάτων μόλις 3%.
Με 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 50 νοσηλείες, διαθέτοντας πενιχρά μέσα και υποδομές ενός μικρού Περιφερειακού Νοσοκομείου, αυτό είναι άθλος.
Θέλω να είμαι ειλικρινής και σαφέστατος. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το σήμερα και την μικροκοινότητα του Νοσοκομείου Καστοριάς. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται σοβαρά περιστατικά κρουσμάτων συμπολιτών μας από διάφορες περιοχές με ανησυχητικά αυξητική τάση. Η δευτερογενής μετάδοση στην κοινότητα φαίνεται ότι είναι γεγονός. Τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση σίγουρα θα συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης. Η εκτίμηση μου όμως, είναι ότι δυστυχώς εμείς, ως περιοχή, είμαστε πολλές ημέρες πιο μπροστά στην επιδημιολογική εξάπλωση από τον μέσο όρο της ελληνικής επικράτειας. Ελπίζω και εύχομαι να μείνουμε σε αυτά και να έχουμε μείωση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Εκ μέρους όλων των εργαζομένων, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τα πρώτα θύματα της νόσου, εύχομαι στους νοσούντες περαστικά και ταχεία ανάρρωση και ευχαριστώ θερμά όλους τους δωρητές, ανώνυμους και επώνυμους, που συγκινητικά μας συμπαραστέκονται αυτές τις δύσκολες ώρες.
Κάποιοι τάχθηκαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Εμείς ταχθήκαμε να υπερασπιζόμαστε τις Θερμοπύλες. Να δίνουμε τη μάχη καθημερινά και ασταμάτητα. Με κόπο και κινδύνους και θύματα. Είναι ένας πραγματικός πόλεμος. Και όπως σε κάθε πόλεμο υπάρχουν ήρωες, μαχητές, φυγόπονοι, ριψάσπιδες και κατάσκοποι. Γνωριζόμαστε πια.
Αισθανόμαστε πικραμένοι από την (καλοδεχούμενη) όψιμη όμως κινητοποίηση κάποιων τοπικών φορέων και από την ανευθυνότητα ορισμένων άκαπνων χειριστών του πληκτρολογίου (σε αντίθεση με τους σοβαρούς δημοσιογράφους) που κριτικάρουν και σχολιάζουν από τα μαξιλαράκια των καναπέδων τους.
Ευχαριστώ όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καστοριάς, για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουν και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Κρατώ όμως μέσα στην καρδιά μου εκείνον το μικρό αριθμό των στενών μου συνεργατών που στάθηκαν δίπλα μου ατελείωτες ώρες με αυταπάρνηση, αίσθημα καθήκοντος και κοινωνικής ευθύνης. Τους αγαπώ και τους είμαι ευγνώμων.
Τον τελευταίο μήνα είμαι καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, τουλάχιστον 16 ώρες στο Νοσοκομείο Καστοριάς, εργαζόμενος πυρετωδώς και ασταμάτητα, δίνοντας λύσεις και αντιμετωπίζοντας προβλήματα με καθεστώς κατεπείγοντος, μόνιμης έντασης και άγχους για την προάσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μου. Έφτασα πλέον στα όρια της σωματικής εξάντλησης και της ψυχικής εξουθένωσης. Προς το παρόν, και παρά τις όποιες προσπάθειες υπονόμευσης, παραμένω στις επάλξεις δίπλα στο ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό και στο τέλος θα βγούμε όλοι μαζί νικητές».
dimotikanea.gr
Labels:
ΥΓΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.