Έχω ΧΑΠ. Τι πρέπει να προσέξω κατά την επιδημία του Covid-19;Καθηγητές του ΠΓΝΙ απαντούν

Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που  τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους:

Έχω ΧΑΠ. Τι πρέπει να προσέξω κατά την επιδημία του Covid-19;
Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα εκείνοι με σοβαρή νόσο. Αν πάσχετε από ΧΑΠ, το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης είναι να λαμβάνετε τακτικά την αγωγή που σας έχει δώσει ο γιατρός σας και να έχετε κάνει σωστά όλα τα εμβόλια που προβλέπονται. Και ταυτόχρονα πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά τις γενικές οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες αυτήν την περίοδο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν ακόμη και ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, ιδιαίτερα μικρά παιδιά ή νέους ενήλικες.

Κινδυνεύω πιο πολύ εάν συνεχίζω να καπνίζω;
Το κάπνισμα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας που προδιαθέτει όλους τους καπνιστές σε αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο κίνδυνος είναι ακόμη περισσότερο αυξημένος για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της πανδημίας Covid-19, φαίνεται ότι οι καπνιστές εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη από τον κορωνοϊό, καθώς εμφανίζουν αυξημένη έκφραση στα κύτταρα του αναπνευστικού τους συστήματος μιας πρωτεΐνης που βοηθάει στην προσκόλληση του κορωνοϊού σε αυτά. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να διακόψετε το κάπνισμα.

Να κάνω σπιρομέτρηση για να δω πώς πηγαίνει η ΧΑΠ μου αυτόν τον καιρό;
Η σπιρομέτρηση είναι απαραίτητη για τη διάγνωση της ΧΑΠ και πολύ χρήσιμη για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου σε συγκεκριμένους ασθενείς. Τη συγκεκριμένη εποχή γενικά αποφεύγουμε τη διενέργεια σπιρομετρήσεων, ακόμη και με τη χρήση των ειδικών αντιμικροβιακών φίλτρων που διαθέτουμε, για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουμε περιορίσει τις σπιρομετρήσεις στον ελάχιστο δυνατό αριθμό. Ο Πνευμονολόγος σας είναι ο πλέον αρμόδιος για να αποφασίσει εάν χρειάζεστε σπιρομέτρηση για την παρακολούθησή σας το συγκεκριμένο διάστημα.

Μπορώ να παίρνω κορτιζόνη ή μπορεί να μου αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσω πνευμονία;
Η εισπνεόμενη κορτιζόνη είναι γενικά ασφαλής, όταν χορηγείται στους κατάλληλους ασθενείς που τη χρειάζονται για να αποφύγουν την εμφάνιση παροξύνσεων της ΧΑΠ. Η λήψη επίσης κορτιζόνης από το στόμα όταν χορηγείται από το γιατρό σας για την αντιμετώπιση μιας παρόξυνσης (για διάστημα 5-7 ημερών), συχνά μαζί με αντιβιοτικά, φαίνεται ότι είναι γενικά ασφαλής. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική ένδειξη ότι πρέπει να αποφεύγεται η εισπνεόμενη ή από το στόμα κορτιζόνη, όταν ενδείκνυται η χορήγησή τους σε ασθενείς με ΧΑΠ.

Παίρνω οξυγόνο στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνω τώρα με τον κορωνοϊό;
Πρέπει να εφαρμόζετε σωστά την οξυγονοθεραπεία, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχει προτείνει ο Πνευμονολόγος σας. Είναι απαραίτητη η τήρηση του ωραρίου – συνήθως τουλάχιστον 15 ώρες το 24ωρο (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ώρες του ύπνου).

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω πέρα από τη θεραπεία;
Ό,τι ισχύει για όλους τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα: τρώτε υγιεινά, ξεκουράζεστε ικανοποιητικά και κάνετε ήπια σωματική άσκηση. Αλλά πάνω από όλα, ΔΙΑΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΜΕΣΑ, αν καπνίζετε, αποφεύγετε άσκοπες μετακινήσεις και συναντήσεις και τηρείτε αυστηρά τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

#menoumespiti

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας
Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]