Γεροβασίλη προς ΝΔ: Μην προσπαθείτε να κάνετε πολιτικό ταμείο με το έργο της επιστημονικής κοινότητας

Έχετε εθνική και πολιτική ευθύνη για την επόμενη μέρα της χώρας.

Σημεία Παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτή Άρτας, στο  Α' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στον δημοσιογράφο Β. Παπαδημητρίου

9.4.20

Με την κυβέρνηση αντιπαρατιθέμεθα για τους πολιτικούς χειρισμούς - όχι για πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας.
Ερωτώμενη εάν εμπιστεύεται τον κ. Τσιόδρα η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι δεν έχει ποτέ τεθεί από εμάς ζήτημα εμπιστοσύνης προς τον κ. Τσιόδρα  Αυτό το οποίο συζητάμε δεν είναι οι επιστημονικές απόψεις του κ. Τσιόδρα. Δεν αμφισβητείται ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του ούτε η υψηλών προδιαγραφών επιστημονική κοινότητα της χώρας, στην οποία έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Αυτά τα ζητήματα για τα οποία ζητάμε να γίνει συζήτηση και για τα οποία  αντιπαρατιθέμεθα αφορούν πολιτικούς χειρισμούς. Και μόνον αυτούς.

Από περιοριστικά μέτρα πάμε καλά. Από τα υπόλοιπα;
Στο ζήτημα της λήψης των περιοριστικών μέτρων η πολιτεία έδρασε έγκαιρα (με σοβαρή εξαίρεση την καθυστέρηση που υπήρξε στο θέμα της εκκλησίας). Μόνον σε αυτά τα μέτρα όμως! Δε μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Για την επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ο.κ. Αυτά τα μέτρα αφορούν πολιτικούς χειρισμούς και πολιτικές επιλογές και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στεκόμαστε απέναντι.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε δικό της πολιτικό κεφάλαιο το έργο της επιστημονικής κοινότητας, έχει κοντά ποδάρια.
Ερωτηθείσα κατά πόσον η ίδια παίρνει αποστάσεις σε αυτά τα θέματα από άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε τα εξής: "Δεν παίρνω απόσταση από κανέναν! Αυτό που αντιλαμβάνομαι, όμως, είναι ότι στο δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπλέξει τους πολιτικούς χειρισμούς με τους επιστημονικούς. Τι σημαίνει αυτό; Η λήψη περιοριστικών μέτρων έγινε υπό την καθοδήγηση ειδικών, του κ. Τσιόδρα και του επιτελείου του. Αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο που θα έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση σε αυτές τις περιπτώσεις (να ακούσει και να υλοποιήσει ό,τι συστήνει η επιστημονική κοινότητα), προσπαθεί τώρα να το χρησιμοποιήσει για να βγάλει πολιτικό κέρδος! Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό στεκόμαστε απέναντι. Βρισκόμαστε εν μέσω μίας πανδημίας, με ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά και ο κάθε θάνατος όπου και εάν συμβαίνει εντός ή εκτός της χώρας, αποτελεί ένα συγκλονιστικό γεγονός.

Κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει ταμείο σε τόσο κρίσιμες ώρες! Μετρήσεις δημοφιλίας εν μέσω πανδημίας εγείρουν αντιδράσεις.
Δεν είναι, λοιπόν, τώρα η ώρα για κανέναν να κάνει κανείς ταμείο από αυτή την ιστορία. Πόσο μάλλον η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να στηρίξει το "ηγεμονικό" προφίλ Μητσοτάκη, κάνοντας μετρήσεις δημοφιλίας εν μέσω πανδημίας!
Αυτό εγείρει κριτική από μέλη μας, από εμένα, από πολλούς.

Οι επιλογές Τσιόδρα είναι σωστές. Οι επιλογές Μητσοτάκη;
Όπως είπα και νωρίτερα, άλλο οι επιστημονικοί χειρισμοί και άλλοι οι πολιτικές επιλογές. Αν τα πάμε καλά στην επιδημία από μία κυβέρνηση που άκουσε τους επιστήμονες, όπως θα έκανε κάθε κυβέρνηση, απλώς θα σπεύσει να πιστωθεί την επιτυχία καρπούμενη την ορθή επιλογή της επιστημονικής κοινότητας; Με ποιες πολιτικές επιλογές περιβάλλει η κυβέρνηση το έργο της επιστημονικής κοινότητας; Διότι, το ότι η χώρα μας δεν ακολουθεί τις οδηγίες ΠΟΥ για "τεστ-τεστ-τεστ", είναι μία πολιτική επιλογή. Είναι μία επιλογή Μητσοτάκη και όχι Τσιόδρα! Και σε αυτό θα ασκήσουμε κριτική. Πρέπει να μας πει κάποιος, εάν δεν γίνουν αυτά τα μαζικά τεστ, με ποιον τρόπο -όταν θα αρχίσει να φθίνει αυτή η πανδημία- θα αποκατασταθεί η κανονικότητα για τους πολίτες; Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης; Πώς θα αρθούν τα μέτρα; Δεν πρέπει να γίνει μία έρευνα, ως προς την πορεία της πανδημίας, ώστε να έχει γνώση η πολιτεία; Διότι αυτή τη στιγμή οι μετρήσεις γίνονται μόνον σε όσους έχουν μέτρια ή βαριά συμπτώματα. 


Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνο, κοστολογημένο, εμπροσθοβαρές, εφικτό και γενναίο. Ο κ Στουρνάρας αυτή τη φορά "το διάβασε". Ο κ. Μητσοτάκης;
Η κυβέρνηση διακρίνεται από μία υπεροψία που ίσως αποβεί καταστροφική για το συμφέρον της χώρας την επόμενη ημέρα. Η Αντιπολίτευση -και είναι προφανές σε όλους- αντιλαμβάνεται ως μείζον και αυτή τη στιγμή τη δημόσια υγεία.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, της υπεύθυνης στάσης, καταθέσαμε και θέτουμε σε συζήτηση ένα πρόγραμμα που προτείνει μέτρα κοστολογημένα, εμπροσθοβαρή και εφικτά, ώστε να μην κινδυνεύσει η χώρα από οικονομική ερήμωση. Τα μέτρα οφείλουν να παρθούν τώρα, γιατί αργότερα θα είναι πλέον πολύ αργά και θα χρειαστούν περισσότερα. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα καθώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε να αφήσει.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει, το βρίσκω υπεροπτικό και κυρίως ανεύθυνο. Βεβαίως, ο κ. Στουρνάρας προφανώς έχει άλλη άποψη, όπως διαπίστωσα διαβάζοντας άρθρο του στο γερμανικό Τύπο, όπου προτείνει γενναίο τολμηρό και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στην ΕΕ. Ο κ. Στουρνάρας  εγκατέλειψε την άποψη περι πιστοληπτικής γραμμής που είχε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζει και ακούει Ο κ. Μητσοτάκης;

Μία ώριμη προσωπικότητα είναι σε θέση να προβλέψει. Το ίδιο και μία ώριμη κυβέρνηση
Καλούμενη να σχολιάσει κατά πόσον τα λεγόμενα του κυβερνητικού επιτελείου -ότι η κυβέρνηση βαδίζει συγκρατημένα για να έχει αργότερα- αποτελούν ένδειξη ωριμότητας, η Όλγα Γεροβασίλη παρέπεμψε στην ψυχιατρική, σύμφωνα με την οποία ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ώριμης προσωπικότητας είναι η ικανότητα πρόβλεψης. Ανάλογα στην πολιτική, πρόσθεσε, μία ώριμη κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να λέει ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει, στο μέτρο πάντα του δυνατού και του εφικτού. Λογικό είναι να μην μπορεί να προβλέψει την ακριβή διάρκεια. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι για μερικούς μήνες το ζήτημα υπάρχει,, εξ ου και τα δικά μας κοστολογημένα μέτρα για την περίοδο που διανύουμε για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Για το σύνολο της οικονομίας. Από την άλλη, η κυβέρνηση μιλά για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και για μείωση αμοιβών στο 50%. 
Παράλληλα, εάν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως ο κ. Γεωργιάδης, λένε δημοσίως ότι αυτοί την στιγμή οι άνθρωποι αν πάρουν χρήματα δεν έχουν τι να τα κάνουν, φοβάμαι πολύ για την σχέση που έχει με την πραγματικότητα το επιτελείο Μητσοτάκη.
Ο διάλογος ο οποίος απαιτείται αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι σοβαρός. Η κυβέρνηση έχει απέναντί της μία σοβαρή αντιπολίτευση. Άρα μπορεί και οφείλει να εγκαταλείψει την αλαζονεία και να δώσει η ίδια τον τόνο της συναίνεσης. Όπως είπε και χτες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: "Τον τόνο για τη συναίνεση τον δίνουν οι κυβερνώντες". Άρα: αυτή τη στιγμή, στα ζητήματα που είναι προτεραιότητες, η συναίνεση διασφαλίζεται από όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου και το μόνο που μένει είναι να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της για το συμφέρον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]