Σωματική και πνευματική δραστηριότητα στην εποχή του Covid-19* Καθηγητές του ΠΓΝΙ συμβουλεύουν

Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που  τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους:

Διατηρώντας τη
σωματική και πνευματική δραστηριότητα στην εποχή του Covid-19*

Κατά την περίοδο της υποχρεωτικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όπου τα γυμναστήρια και οι χώροι ομαδικής άθλησης παραμένουν κλειστοί, η καθιστική συνήθεια και η μειωμένη σωματική άσκηση μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Σε αυτό το διάστημα πρέπει να βρούμε τρόπους άσκησης και χαλάρωσης ώστε να παραμένουμε δραστήριοι και ενεργοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά αυξημένης έντασης δραστηριότητα ή ένα συνδυασμό τον δύο κάθε εβδομάδα. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και μέσα στο σπίτι, χωρίς την ανάγκη για ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Χρήσιμες συμβουλές άσκησης όσο ισχύουν τα μέτρα περιορισμού:

1. Περπατήστε τακτικά! Μπορείτε να το καταφέρετε ακόμη και σε περιορισμένο χώρο, σε ένα δωμάτιο ή στο διάδρομο του σπιτιού σας. Κάντε τα τηλέφωνά σας όρθιοι ή βαδίζοντας μέσα στο σπίτι ή στη βεράντα. Εάν επιλέξετε να βαδίσετε σε ανοιχτό χώρο, διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους ανθρώπους γύρω σας.

2. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα άσκησης στο διαδίκτυο! Πολλά προγράμματα είναι διαθέσιμα ελεύθερα π.χ. στο YouTube. Προσέξτε ιδιαίτερα την ένταση της άσκησης εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία.

3. Σηκωθείτε από την καρέκλα ή τον καναπέ! Μειώστε το χρόνο που κάθεστε και να σηκώνεστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Ακόμη και εάν κάνετε καθιστική εργασία βάλτε στόχο να σηκώνεστε τουλάχιστον κάθε 30 λεπτά. Προσπαθήσετε να οργανώσετε ένα γραφείο σε ψηλότερη θέση, ώστε να εργάζεστε και όρθιοι.

4. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που ‘ασκούν’ το μυαλό! Τις ελεύθερες ώρες χαλάρωσης ασχοληθείτε με το διάβασμα βιβλίων, με παζλ, ή επιτραπέζια παιχνίδια αντί να βλέπετε τηλεόραση ή να παίζετε βιντεοπαιχνίδια.

5. Πραγματοποιήστε τις καθημερινές δραστηριότητες ευχάριστα! Οι δουλειές του σπιτιού, η καθαριότητα και η περιποίηση του κήπου μπορούν να αποτελέσουν ευχάριστες και ωφέλιμες σωματικές δραστηριότητες, αν τις κάνετε με ρυθμό, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή της οικογένειας. Παίξτε με τα παιδιά σας και χορέψτε στο ρυθμό της μουσικής που ακούτε.

6. Χαλαρώστε συχνά! Κάντε μικρά διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας και πάρτε βαθιές ανάσες για χαλάρωση. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά βίντεο με οδηγίες για χαλαρωτικές ασκήσεις.

7. Δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά και να ενυδατωνόμαστε σωστά όσο #menoumespiti!

Σημ.: Περισσότερες οδηγίες για τη διατροφή και την ενυδάτωση θα ακολουθήσουν στην επόμενη ενημέρωση της Δευτέρας!

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας
Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας




 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]