ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ /ΔΕΘ

Ερώτηση ΜέΡΑ25 Ιωάννινα για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες

«Καταγγελίες για ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων στα Ιωάννινα σε ιδιώτες»
Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων προσπαθεί να μεθοδεύσει την εξ ολοκλήρου ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων της πόλης σε ιδιώτες.
Εφαρμόζοντας το θεσμοθετημένο, πλέον, δικαίωμα λήψης σχετικής απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή, ανατέθηκε σε ιδιώτες η καθαριότητα δύο ακόμη Δημοτικών Ενοτήτων και τμήματος της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, επεκτείνοντας την εκχώρηση, καθώς ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε δοθεί σε ιδιώτες η καθαριότητα 4 Δημοτικών Ενοτήτων.
Παράλληλα, εφαρμόστηκε ένα σχέδιο πλήρους απαξίωσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννίνων από τη Δημοτική Αρχή, που δεν προχώρησε σε καμιά πρόσληψη, αντίθετα μετακίνησε υπαλλήλους της καθαριότητας σε άλλες υπηρεσίες, δεν αγοράστηκαν νέα απορριμματοφόρα, ούτε καν δόθηκαν μέσα ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ εκδικητικά τους περικόπηκαν κεκτημένα δικαιώματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά από την εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στους ιδιώτες, από τον Σεπτέμβριο του 2019, το κόστος αυξήθηκε για το Δήμο Παμβώτιδας κατά 14% (από 14.225€ το μήνα στις 16.200€) και κατά 34% στο Δήμο Μπιζανίου (στα 10.200€ το μήνα αντί 8.000€).
Κατόπιν όλων των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ Υπουργός:  
1. Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν ώστε να σταματήσει η διαδικασία εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων;
2. Ποια βήματα θα γίνουν ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννίνων;
3. Ποιες κινήσεις θα γίνουν ώστε να δοθούν στους εργαζομένους μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και για να τους επιστραφούν δικαιώματα που στερήθηκαν το τελευταίο διάστημα;
4. Ποιος θα κληθεί να καλύψει την αύξηση του κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων; Οι πολίτες; Οι εργαζόμενοι; Το Υπουργείο;

Η ερωτώσα βουλευτής

        Φωτεινή Μπακαδήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]